Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2022,
21.32

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

HK Olimpija HK Triglav Kranj HK Slavia Junior državno prvenstvo

Sreda, 23. 2. 2022, 21.32

1 leto, 2 meseca

državno hokejsko prvenstvo, polfinale

Triglavu po hudem boju uspelo prvič v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
hokejski plošček | Kranjčani so po hudem boju z 2:1 premagali Slavijo in se prvič v samostojni Sloveniji uvrstili v finale državnega prvenstva. | Foto Sportida

Kranjčani so po hudem boju z 2:1 premagali Slavijo in se prvič v samostojni Sloveniji uvrstili v finale državnega prvenstva.

Foto: Sportida

V finalu hokejskega državnega prvenstva so se hokejistom HK SŽ Olimpija, ki so v polfinalu po sistemu boljši z dveh tekem s skupnim izidom 8:0 izločili HDD Sij Acroni Jesenice, pridružili člani HK Triglav Kranj. Ti so v drugem polfinalu po hudem boju z 2:1 premagali HK Slavija Junior. Eden od junak zmage Triglava je bil z 41 obrambami nekdanji vratar Olimpije Tomaž Trelc, ki je Kranjčanom pomagal do prvega finala v samostojni Sloveniji, Žan Zupan pa je prispeval, oba zadetka Kranjčanov.

 
HK Olimpija HDD Sij Acroni Jesenice
Sportal Olimpija s petardo odpravila večnega tekmeca in napredovala v finale

Končnico DP so morali pri Hokejski zvezdi Slovenije nekajkrat spreminjati in prilagajati. Zaradi okužb v posameznih ekipah so urnik spremenili, današnja polfinalista sta sicer igrala po dve četrtfinalni tekmi, Slavija je premagala Celjane, Triglav pa MK Bled, a nato so morali medsebojni polfinale zaradi zdravstvenih težav prestaviti. Nazadnje so prišli do le ene tekme, zaradi boljše uvrstitve v rednem delu, kjer so bili drugi, Kranjčani pa tretji, pa so imeli danes prednost domačega ledu Založani.

Gostje so v Zalogu izkoristili že prvo kazen domačih, v 6. minuti je Kranjčane po podajah veterana Anžeta Terlikarja in Sebastjana Grošlja v vodstvo popeljal Žan Zupan. Založani so v 13. minuti izenačili z golom Jana Pušenjaka, temu je kot edinemu uspelo premagati razpoloženega junaka srečanja, vratarja Tomaža Trelca (41 obramb), poskrbel je za to, da sta moštvi na odmor odšli izenačeni.

V drugi tretjini se je rezultat spremenil že po pol minute, Jureta Pavliča je še drugič premagal Zupan. To tesno vodstvo je Triglav zadržal do konca tretjine, čeprav so se občasno Kranjčani morali zgolj braniti, enkrat pa jim je pomagal tudi okvir gola, ki so ga zadeli Založani.

O finalistu je tako določala zadnja tretjina. V tej so domači še vedno pritiskali, Triglav pa se je čedalje bolj le branil. A izenačujočega zadetka Slaviji ni uspelo doseči, zapravila je še en "power-play", skupno so imeli domači na tekmi štiri, ob koncu pa so gostje zdržali še zadnji nalet ob igralcu več v polju in brez vratarja Jureta Pavliča, a se izid niti takrat ni spremenil, kar je na koncu pomenilo veliko veselje za Kranjčane in razočaranje za Založane.

Obračun Olimpije in Jesenic že v polfinalu Olimpija je Jesenice izločila s skupnim rezultatom 8:0. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je Jesenice izločila s skupnim rezultatom 8:0. Foto: Grega Valančič/Sportida

V nasprotju s tradicijo zadnjih let, ko sta se največja slovenska tekmeca z Jesenic in iz Ljubljane vselej srečevala v finalu domačega prvenstva, je bilo še pred koncem rednega dela državnega prvenstva jasno, da letos večnega derbija v finalu ne bo. Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenice so redni del končali na prvem mestu, HK SŽ Olimpija, ki je v rednem delu igrala z mlado ekipo, izjemi sta bila le derbija, pa na četrtem. 

Večna tekmeca sta se tako pomerila že v polfinalu, in sicer po sistemu boljši z dveh tekem. Na obeh je zmagala Olimpija (3:0, 5:0) in zanesljivo napredovala v finale.

Finale bodo prilagodili razpletu v IceHL in IHL

Za zdaj še ni znan urnik oziroma sistem tekmovanja v finalu, so pa na HZS že napovedali, da se bodo pri tem prilagajali SŽ Olimpiji, ki nastopa v najmočnejši regionalni ligi ICEHL. Tudi Kranjčani so še aktivni na mednarodnem prizorišču, saj jih čaka končnica lige IHL.

Državno prvenstvo, polfinale

Sreda, 23. februar
Dvorana Zalog, 500 gledalcev, sodniki: Bulovec, Fajdiga (glavna), Arlič, Miklič
HK Slavija Junior : HK Triglav Kranj 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Strelci: 0:1 Zupan (Terlikar, Grošelj,6., PP1), 1:1 Pušenjak (Glavonjić, Gorše, 13.), 1:2 Zupan (Grošelj, Terlikar, 21.)
Kazenske minute: Slavija Junior 2, Triglav 8

*V finale, v katerem je že bil HK SŽ Olimpija, je napredoval zmagovalec tekme.


Državno prvenstvo, polfinale, druga tekma*

Torek, 8. februar
HK SŽ Olimpija : HDD Sij Acroni Jesenice 5:0 (2:0, 1:0, 2:0) 
 

Državno prvenstvo, polfinale, prva tekma

Ponedeljek, 25. januar
HDD Sij Acroni Jesenice : HK SŽ Olimpija 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

*V finale je napredoval boljši z dveh tekem – Olimpija s seštevkom 8:0

Dornbirn HK SŽ Olimpija
Sportal Olimpija s pomembno zmago spet na mestih, ki vodijo neposredno v končnico
HDD Sij Acroni Jesenice HK Olimpija polfinale
Sportal Asiago do zmage proti Jesenicam brez boja
 
Ne spreglejte