Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 5. 2014,
15.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga NHL Los Angeles Kings Chicago Blackhawks Anže Kopitar Anže Kopitar Drew Doughty

Nedelja, 18. 5. 2014, 15.54

8 let

Brez počitka za Kralje, ki si v vetrovnem mestu ne želijo slabega štarta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ponovitvi lanskega konferenčnega finala bodo Kralji poskušali odpraviti napake, ki so jih stale izpada. Obe moštvi sta pred prvo tekmo v Chicagu previdni, obe polni hvale na račun nasprotnikov.

Na zahodu se ob 21. uri po slovenskem času začenja spopad zmagovalcev lige NHL preteklih dveh sezon. Leta 2012 so šli do konca Kopitarjevi Kralji, lani pa hokejisti iz vetrovnega mesta, ki lahko kot prvi po letu 1998 – takrat je to zadnjič uspelo klubu Detroit Red Wings – ubranijo naslov prvakov severnoameriške lige.

Prvaki so na poti do konferenčnega finala s 4:2 izločili St. Louis Blues in Minnesota Wild, Los Angeles je odigral dve tekmi več, saj je tako proti San Joseju kot proti Anaheimu odločala sedma tekma. Chicago je imel po polfinalu več časa počitka (serijo so končali dva dni pred Kralji), prav tako jim gre na roko dejstvo, da so redni del končali sedem točk pred tekmeci in da bodo prvi dve tekmi odigrali v domačem United Centru.

"Imajo odlične igralce na vseh položajih"

Drew Doughty, branilec kalifornijskega moštva, ki se je takoj po zmagi nad Rački odpravilo v Chicago, o hitrem ritmu tekem pravi: "Res nismo imeli veliko časa za počitek ali kakršnokoli slavje. Naša naloga je bila, da smo misli takoj preusmerili na novega nasprotnika. Mislim, da je vsem uspelo preklopiti. Če ne preklopiš takoj, nimaš veliko možnosti za zmago v seriji."

Da bo to še kako težka serija, poudarjajo v obeh taborih. V rednem delu letošnje sezone so bili sicer uspešnejši člani Chicaga, ki so dobili vse tri obračune (3:1, 1:0, 5:3). Doughty tako opozarja, da si slabega začetka, kot je bil tisti proti San Joseju, tokrat pač ne smejo privoščiti: "Igramo proti izredno dobri ekipi, ki ni brez razloga osvojila Stanleyjevega pokala. Ko enkrat proti takšnemu moštvu zaostajaš z 0:2 v zmagah, se je težko vrniti v igro. Imajo odlične igralce prav na vsakem položaju. Vsak klub ima nekaj igralcev, proti katerim je še posebej težko igrati. Pri njih sta taka igralca Jonathan Toews in Patrick Kane, ki bosta velik izziv tako za našo obrambo kot za napadalce."

Kralji še niso pozabili lanske serije konferenčnega finala, ko so jih prvaki izločil s 4:1 v zmagah, zato Doughty upa, da je bil poraz poučen: "Vsi vemo, da so nas lani nadigrali. Upam, da smo se naučili, kaj smo delali narobe, in da bomo to popravili."

Čeprav zadnji medsebojni obračuni govorijo krepko v prid hitrega Chicaga, varovanci Joela Quennevilla o Los Angelesu govorijo z izbranimi besedami.

Eden najučinkovitejših prvakov končnice, branilec Brent Seabrook, izpostavlja požrtvovalnost Kraljev, ki se nikoli ne predajo: "Trenutno igrajo odlično, zato smo veliko pozornosti namenili njihovi igri z zadnjih tekem. Glede na to, kako so zmagovali v letošnjih serijah, lahko rečemo le, da jih nikoli ne smemo odpisati. V zadnjih treh, štirih letih so dokazali, da lahko v končnici enakovredno igrajo proti katerikoli ekipi. Za razliko od lani imajo letos v svoji vrsti še Gaborika, ki za nas predstavlja še dodatno grožnjo. Po drugi strani pa se moramo bolj kot na njih osredotočiti na svojo igro in izboljšati stvari, za katere vemo, da jih lahko."

Pri Kraljih je bila v končnici najbolj razpoložena naveza Kopitar – Gaborik, pri Chicagu pa ob Seabrooku še Marian Hossa in orožji, ki ju je omenil Dougthy, Toews in Kane. Najbolje od vseh vratarjev se je v izločilnih bojih znašel prav vratar Chicaga Corey Crawford, ki je na 12 tekmah ubranil 93,1 odstotka vseh strelov, medtem ko je bil Jonathan Quick na 14 tekmah 91,4-odstotno zanesljiv.

Chicago bo pogrešal napadalca Andrewa Shawa, ki je že treniral z ekipo, a na prvi tekmi ne bo nastopil, Los Angeles pa branilca Robyna Regehra in Willieja Mitchlla, za katerega je trener Darryl Sutter dejal, da bi se v ekipo lahko vrnil tekom serije.

Ne spreglejte