Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2013,
20.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bojan Zajc risi

Nedelja, 5. 5. 2013, 20.06

8 let

B. Zajc: Gledali na semafor in si govorili, o Marija, naj tako ostane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sedanji trener Olimpije Bojan Zajc je vedno veljal za brezkompromisnega branilca. Za slovensko reprezentanco je nastopil na prvem prvenstvu med elito. Spregovoril je o spominih in sedanji generaciji.

Pred natančno enajstimi leti so se ''risi'' prvič prebili v elitno divizijo. Tudi takrat je bilo prvenstvo odigrano na Švedskem. Slovenija bila v predtekmovanju, tekmovalni sistem je bil takrat drugačen, skupaj s Švedsko, Rusijo in Avstrijo. Osvojila je zadnje mesto, obstanek si je morala zagotoviti v skupini za obstanek. Tam je ugnala vse tekmece, Japonsko, Poljsko in Italijo, ter si priigrala obstanek v najvišjem razredu svetovnega hokeja. Del zasedbe, ki je izborila obstanek, je bil tudi Bojan Zajc.

''Uvrstitev in nastopa v elitno divizijo je bilo za nas nekaj novega. Na prvi tekmi smo igrali proti Švedski, ki je bila domačin. Na tribunah je bilo 12.000 navijačev. Ko smo na začetku tekme stali na modri črti pred vsemi navijači, si resnično začutil, kaj smo naredili, ko smo se uvrstili v elitno divizijo. Preden smo nastopili med elito, smo te velikane, zvezde svetovnega hokeja, spremljali le prek televizijskih ekranov. Mi smo pa kar naenkrat igrali v živo z njimi. Spomnim se, da se je prva tretjina končala z 1:1. Mi smo kar gledali na semafor. Naš vratar Reddick je v prvi tretjini zbral okoli 30 obramb. Nekaj neverjetnega. Švedska je izvajala izjemen pritisk, mi smo prvo tretjino zdržali, nato pa, seveda, prepričljivo izgubili. Prva tretjina je bila izjemna, kar gledali smo semafor in si govorili, o Marija, da bi tak rezultat tudi ostal do konca. Če pa gledam sedaj te fante so navajeni na elito. Mi smo bili takrat prvič v njej in je bilo nekaj posebnega,'' se z nasmehom na obrazu spominja tedanjih časov 47 letnik, ki je za Slovenijo zaigral na 12 svetovnih prvenstvih, na enem pa je pomagal tudi Jugoslaviji.

Sloveniji ni šlo nič v prid

Iz preteklosti pa v sedanjost. Podobno kot večina nekdanjih reprezentantov tudi Zajc stiska pesti in spremlja nastope Slovenije. Nič drugače ni bilo proti Belorusiji. ''Dosegli smo tri zadetke, kar bi moralo zadostovati za zmago, vendar pa je bila danes povsem druga tekma kot včeraj. Včeraj smo bili, razen prve, dve tretjini boljši nasprotnik. Delali smo malo napak, zadetek je visel v zraku, Norvežane pa je reševal vratar. Danes pa smo privoščili preveč individualnih napak predvsem v obrambi. Kakšna poteza preveč, slabša podaja ali pa napačno preprijemanje. To so Belorusi izkoristili, nas pa je stalo zmage. Belorusi so namreč individualno zelo močni. Nam resnično ni šlo prav nič v prid,'' komentira trener Olimpije drugi nastop Slovenije na svetovnem prvenstvu, nato pa nadaljuje: ''Škoda, da ko smo izenačili, nismo obdržali rezultata in izsilili podaljšek, v katerem bi lahko lovili zmago. Vedno, ko pade zadetek, sledijo kritični trenutki na vsaki strani. To se vedno opozarja, vendar na koncu igralci odločajo na ledu. Danes smo si preveč želeli zmage, še posebej, ker smo Belorusijo premagali v kvalifikacijah. A Belorusi so še vedno izjemno kvalitetni. Škoda, da smo naredili več napak v obrambi, kot jih naredimo ponavadi.''

Belorusija je imela kar 13 strelov manj na gol kot Slovenija, pa vseeno dosegla zadetek več. Branilci so imeli tokrat premalo pomoči napadalcev, s čimer se strinja tudi Zajc: ''Kot obramba se ne štejejo le branilci in vratar. Za kvalitetno obrambo more delovati celotna peterka. Tu je veliko pokrivanja, preprijemanja. Pri zadnjih dveh zadetkih se je to videlo, ko ni prišlo do dovolj dobrega preprijemanja oziroma pri odločitvah igralcev, kdaj izbrati pravi čas in skočiti na nasprotnikovega igralca oziroma ga zapreti. Pri tretjem zadetku smo imeli plošček na palici, a ga nismo uspeli izbiti. Pri zadnjem sta dva igralca skočila na enega igralca, ki se je znebil ploščka in prejeli smo gol. To se je zgodili v preveliki želji.''

Ne spreglejte