Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
13.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar priprave liga NHL Los Angeles Kings

Petek, 28. 8. 2015, 13.51

7 let, 12 mesecev

Anže Kopitar: Spočit sem, samozavesten tudi. Za pogodbo imamo še čas.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Spočit sem, samozavesten glede pripravljenosti tudi. Že kar komaj čakam, da se vse skupaj začne. Ne bo se težko vrniti," je po enem od zadnjih treningov pred vrnitvijo v ZDA povedal naš hokejski as.

Spet je prišel čas, ko bo kraljeva 11-ica zapustila domovino in se podala novim izzivom najmočnejše hokejske lige na svetu naproti. To bo za najboljšega slovenskega hokejista že jubilejna deseta sezona v najmočnejši hokejski ligi na svetu, v kateri že vse od prihoda v Kalifornijo igra ključno vlogo pri Los Angeles Kings.

S klubom, s katerim je dvakrat osvojil najprestižnejšo lovoriko Stanleyjev pokal (2012, 2014), se mu lani ni uspelo uvrstiti v končnico. To je pustilo nekaj grenkega priokusa, a hiter konec NHL-sezone mu je omogočil, da je več časa lahko preživel s prvorojenko Nežo, reprezentančnim soigralcem pomagal na svetovnem prvenstvu, si ne nazadnje po dolgih letih le privoščil malce več oddiha in organiziral tudi prvi hokejski tabor za nadobudno mladino.

Med poletjem je postal tudi ambasador evropskega leta za razvoj leta 2015 in prevzel tudi častno funkcijo ambasadorja znanj v sodelovanju z Life Learning Academio. Ni kaj, za njim so precej pestri zadnji meseci, najraje pa mu spomin ob naštetih stvareh pobegne v sredino marca, ko je postal oče.

Rojstvo prvorojenke se mu prvo prikrade v misli

"Zagotovo je bilo najpomembnejše rojstvo Neže. Sicer je od tega preteklo že kar nekaj časa, saj ta tako beži, a tega se najraje spominjam. Sam izpad pred končnico z Los Angelesom in tudi z reprezentanco v skupino B imata še vedno malce grenkega priokusa, a življenje gre naprej. Upajmo, da bo z naše strani v Los Angelesu boljša sezona, da se spet vrnemo v končnico in da se naša reprezentanca vrne med elito," pravi Anže Kopitar, ki bo v Sloveniji, kjer je tudi tokrat treniral pod budnim očesom očeta Matjaža Kopitarja, opravil še tri treninge.

V četrtek pa se z družinico vračajo v ZDA.

Prihodnji mesec le še pika na i

"Letos je bilo več časa za počitek, tako da lahko rečem, da sem se zelo spočil, a sem se tudi kar precej zgodaj že začel pripravljati na novo sezono. Če potegnem črto, so bile letošnje priprave zelo uspešne. Malce spremembe pri pripravah je bilo letos morda v tem, da sem šel malo pozneje na led. A glede na to, da sem drsal dva meseca pred začetkom lige, je to še vedno dovolj zgodaj, hkrati pa ne preveč, da bi se ledu prenasičil. Ledenih treningov bo namreč še dovolj.

Trenutno se počutim zelo dobro, po eni strani že kar komaj čakam, da se vse skupaj začne. Ne bo se pretežko vrniti. Kar nekaj igralcev, s katerimi vsake toliko kakšno rečemo prek SMS-ov, je že v Los Angelesu," se je priprav, na ledu mu je družbo delalo tudi nekaj slovenskih hokejistov, dotaknil Kopi, ki je pred dnevi upihnil 28 svečko.

Pa ga ob vrnitvi v Kalifornijo čaka še težji del priprav? "Ne, najtežji del priprav je vedno na štadionu tu v Sloveniji. Ne glede na to, da je še več kot en mesec do začetka, sem glavnino že naredil. Devetdeset odstotkov vseh priprav je tako že za menoj, v tem mesecu bom le še postavil piko na i."

Zmagovanje pred številom zadetkov

Ni skrivnost, da je Kopitar najbolj priden zbiratelj točk med Kralji, in to že osmo sezono zapored. Čeprav je za zdaj neuslišana želja točka na tekmo, je tudi tokrat, kot vselej, osebne cilje postavil za moštvene.

"Cilj je najprej končnica in pa seveda naskok na Stanleyjev pokal. To ni tako nerealen cilj. Ekipo vem, da imamo še vedno zelo dobro, da je dovolj kakovostna, da bi lahko še enkrat osvojili pokal. Osebni cilj pa ni tako pomemben. Konec koncev številke niso več tako pomembne. Mislim, da sem v vseh teh letih že dokazal, da mi ni pomembno, koliko zadetkov je, ampak, da je prisoten ekipni uspeh. Mislim, da se te vsi bolj zapomnijo, če si zmagovalec, kot pa če imaš ne vem koliko točk," se ekipnim ciljem podreja edini slovenski NHL-ovec, ki si bo ob vrnitvi najprej privoščil: "Najprej bom razpakiral kovčke (smeh, op. a.). Morda bom šel na en dober suši, ki ga zdaj že lep čas nisem jedel (smeh, op. a.)"

Časa je še dovolj

Moštvo je doživelo nekaj sprememb. Kralji so se med drugim poslovili od Jarreta Stolla, Justina Williamsa, Mika Richardsa, Robyna Regehra, Martina Jonesa, Andreja Sekere, med najbolj zvenečimi novimi obrazi je zagotovo kanadski hrust Milan Lucic, prišel je še švedski vratar Jhonas Enroth, med zadnjimi so se za sodelovanje dogovorili z nemškim branilcem Christianom Ehrhoffom.

Kar nekaj administrativnega dela in podpisov je opravila pisarna Kraljev, kako pa kaže s podaljšanjem sodelovanja s Kopitarjem, ki ima pogodbo s klubom še za prihajajočo sezono in ki je večkrat izrazil željo, da bi podaljšali še pred začetkom novega tekmovalnega obdobja?

"Nekaj se obrača. Morda malo bolj počasi, a se 'meša'. Bomo videli. Saj imamo še dovolj časa, tako da me to ne bremeni. Počutim se dobro. Sem samozavesten glede pripravljenosti in tudi glede same pogodbe me ne skrbi veliko," je druženje z novinarji, ki so ga z željo po hipnem pogledu na svojega idola "zmotili" tudi mladi hokejski upi, skrivnostno končal Kopitar.

Ne spreglejte