Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
14.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Anže Kopitar Anže Kopitar liga NHL Los Angeles Kings San Jose Sharks

Torek, 15. 4. 2014, 14.52

8 let

Anže Kopitar letos dvakrat ujel morske pse v mrežo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V četrtek se bo edini slovenski NHL-ovec z LA Kings podal v boj za konferenčni polfinale. Nasprotniki so morski psi iz San Joseja, ki so jih prvaki sezone 2011-2012 lani izločili v polfinalu.

Anžeta Kopitarja in druščino v četrtek čaka prva tekma konferenčnega četrtfinala, v katerem jim bodo nasproti stali člani San Joseja. V mislih morskih psov je vsekakor maščevanje za lansko sezono, ko so jim Kralji na odločilni sedmi tekmi konferenčnega polfinala zadali boleč minimalni poraz z 2:1. Tudi v rednem delu letošnje sezone je bilo med kalifornijskima nasprotnikoma zelo vroče. Na petih medsebojnih obračunih so trikrat slavili Kralji, dvakrat pa morski psi. Štirikrat se je srečanje končalo zgolj z zadetkom razlike (4:3, 3:2, 1:0, 2:1), enkrat so Kopitarjevi zmagali s 4:1. Zelo pomemben je bil domač teren, obe ekipi sta namreč v svojih dvoranah vknjižili po dve zmagi, le enkrat so dve točki v žep pospravili gostje, in sicer konec januarja, ko je za zmago z 1:0 v SAP Centru poskrbel prav naš Kopitar. In Hrušičan ni bil mož odločitve le na tem dvoboju, saj je z zadetkom v 63. minuti odločil tudi prvega v letošnji sezoni.

Najmanj prejetih, a premalo danih zadetkov

Če se je lanski boj za napredovanje med Los Angelesom in San Josejem začel na terenu prvih, bo tokrat drugače, saj so morski psi redni del s 111 točkami končali na tretjem mestu zahoda, kralji pa s 100 točkami na šestem. Prva dva boja bosta potekala v San Joseju, nato se bo serija – igrajo na štiri zmage – za dve tekmi preselila v Staples Center.

Še sedmič zapored je bil s 70 točkami (29 zadetki, 41 podajami) najučinkovitejši mož LA kdo drug kot Anže Kopitar, ki resno kandidira za nagrado Selke Trophy, medtem ko je pri Sharksih devet točk več zbral Joe Pavelski. Kralje je tudi letos pestila neučinkovitost, v povprečju so dosegli 2,42 zadetka na tekmo (198 zadetkov na 82 tekmah) in se uvrstili šele na 26. mesto. San Jose je pot do nasprotnikove mreže našel večkrat, in sicer so v povprečju dosegli skoraj tri zadetke na srečanje (239 na 82 tekmah), kar jih uvršča na šesto mesto.

Je pa moštvo 26-letnega Slovenca dobro delo opravilo v obrambi, Kralji so namreč v rednem delu dobili najmanj zadetkov med vsemi moštvi (168), v povprečju 2,05 zadetka na srečanje. Podatek, zaradi katerega je mnogim težko igrati proti njim. A na drugi strani tudi San Jose ni dovolil, da bi nasprotniki najbolj pogosto rešetali njegovo mrežo – na 82 tekmah so prejeli 193 zadetkov oziroma v povprečju 2,35 zadetka na srečanje.

Slab izkoristek power-playa

Številka ena med vratnicama pri Kraljih pripada Jonathanu Qiucku (91,5 odstotna uspešnost), ki je prvi del sezone izpustil zaradi poškodbe dimelj, v zadnjih tednih rednega dela pa z nekaj neverjetnimi obrambi spet dokazal, zakaj pogosto predstavlja nerešljivo uganko nasprotnikovim igralcem. Martin Jones je odlično izkoristil vlogo drugega vratarja. V ligi NHL je debitiral z osmimi zaporednimi zmagami in s tem izenačil rekord, hkrati pa postal prvi vratar, ki je na uvodnih osmih tekmah lige NHL prejel manj kot zadetek na tekmo. Pri morskih psih je prvi čuvaj mreže Antti Niemi (91,3 odstotna uspešnost), ki mu ob koncu rednega dela ni šlo najbolje od rok. Tako je svojo priložnost dobil Alex Stalock, ki je med vratnici stopil na 24 tekmah in bil pri svojem delu 93,2-odstotno uspešen.

Morski psi so imeli v preteklosti enega najučinkovitejših power-playev, a v letošnji sezoni so v tej sezoni "odpovedali". Med 30 ekipami so v tem elementu igre letos šele na 20. mestu – 17,2-odstotni izkoristek power-playa. Še slabše je šlo Kraljem, ki so igralca več izkoristili le v 15,1 odstotkih. Z igralcem manj so se nekoliko bolje odrezali oklepniki San Joseja – ubranili so se v 84,9 odstotka, Kralji pa v 83,1 odstotka.

Ne spreglejte