Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2017,
7.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

svetovno prvenstvo v hokeju hokej ZDA Kanada

Petek, 6. 1. 2017, 7.37

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo do 20 let, finale, Montreal

Američanom triler in naslov svetovnih prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
ZDA Kanada | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Zmagovalci svetovnega prvenstva do 20 let so hokejisti ZDA, ki so po kazenskih strelih z zadetkom Troya Terryja s 5:4 premagali gostitelje Kanadčane in se veselili četrtega naslova svetovnih prvakov.

Kanadski Bell Centre v Montrealu je za konec svetovnega prvenstva najkakovostnejšega razreda spremljal pravo srhljivko. Domačini so po devetih minutah vodili z 2:0, a so se Američani v drugi tretjini vrnili in izenačili.

Kanadčani so ponovno udarili na začetku tretje tretjine in z dvema hitrima zadetkoma spet pobegnili na +2 (4:2). Trmastih Američanov zaostanek ni zmedel in kljub strelski prevladi Javorjevih listov (50:35) so še drugič izničili prednost dveh zadetkov, izenačili in izsilili podaljšek. V tem zadetka ni bilo, tako da je o novem svetovnem prvaku do 20 let odločala loterija.

Od desetih hokejistov je le ameriški napadalec Troy Terry našel pot ploščku v mrežo in svoji reprezentanci zagotovil četrti naslov svetovnih prvakov do 20 let (2004, 2010, 2013) in razžalostil Kanadčane, ki so upali na rajanje ob naslovu pred domačimi gledalci.

"To je bila tekma vzponov in padcev. Dvakrat smo zaostajali za dva zadetka. Ko smo se vrnili po 0:2, smo dobili dodatno samozavest. Ko ekipa smo vedeli, da imamo dovolj samozavesti, da se vrnemo," se je po osvojenem zlatem odličju smejalo 19-letnemu članu hokejskega kluba univerze v Denverju. Prav Terry je bil mož odločitve že v polfinalu, ko so Američani prav tako zmagali po kazenskih strelih, s 4:3 so ugnali Ruse, Terry pa je v loteriji kar trikrat zadel.

Troy Terry - mladenič, ki ima v ključnih trenutkih najbolj mirne živce. | Foto: Getty Images Troy Terry - mladenič, ki ima v ključnih trenutkih najbolj mirne živce. Foto: Getty Images

Američani niso izgubili niti na eni tekmi prvenstva. V skupinskem delu so premagali dva poznejša nasprotnika v izločilnih bojih Kanadčane in Ruse ter Slovake in Latvijce, v četrtfinalu pa Švicarje.

Bron Rusom, slovo Latvijcem, vračajo se Belorusi

Tretje mesto so z zmago nad Švedi v podaljšku z 2:1 osvojili Rusi. Od elitne skupine se poslavljajo Latvijci, ki so v boju za obstanek premagali lanske prvake, tokrat pa povsem razglašene Švede. Ti so med prvenstvom po štirih porazih celo zamenjali selektorja. Med elito se iz divizije I skupine A vrača Belorusija. Slovenija je v diviziji I, skupini B, zasedla tretje mesto (19. med vsemi reprezentancami).

Ne spreglejte