Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 4. 2021,
21.42

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Natisni članek

HDD Jesenice HK Olimpija Alpska liga

Sobota, 17. 4. 2021, 21.42

3 leta

Alpska liga, polfinale, peti tekmi

Olimpija s petardo v finale, konec alpske sezone za Jesenice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,42

1

Hk Olimpija Lustenau, polfinale, Alpska liga | Olimpija je na odločilni polfinalni tekmi s 5:0 odpravila Lustenau in se uvrstila v finale Alpske lige. V tem ji bo nasproti stal Asiago, ki je izločil Jesenice. Finalna serija na tri zmage se bo v torek začela v Tivoliju. | Foto Vid Ponikvar

Olimpija je na odločilni polfinalni tekmi s 5:0 odpravila Lustenau in se uvrstila v finale Alpske lige. V tem ji bo nasproti stal Asiago, ki je izločil Jesenice. Finalna serija na tri zmage se bo v torek začela v Tivoliju.

Foto: Vid Ponikvar

Hokejisti HK SŽ Olimpija so na odločilni peti polfinalni tekmi s 5:0 premagali Lustenau in se uvrstili v finale, v katerem bodo branili naslov iz sezone 208/19, saj v lanski prvaka ni bilo. Za lovoriko se bodo pomerili z Asiagom, ki je v dvorani Podmežakla po hudi bitki in zmagi z 2:1 končal alpsko sezono HDD Sij Acroni Jesenice. Finale se bo začel v torek v Tivoliju, igrali bodo na tri zmage.

Le nekaj minut pred slavjem Asiaga na Jesenicah sta odločilno peto polfinalno tekmo na ledu dvorane Tivoli začela Olimpija in Lustenau. Ljubljančani so serijo po neprepričljivi igri odprli z domačo zmago (4:2), nato v gosteh slavili s kar 8:0 in si priigrali zaključna ploščka za finale. A nato oba zapravili. Najprej so na tretjem obračunu doma izgubili z 1:2, nato z istim rezultatom še na gostovanju.

Ob obeh porazih zmajev je pri avstrijski ekipi blestel vratar Anthony Morrone (ubranil je 73 od 75 strelov), ki ga je trener Mike Flanagan v tej seriji aktiviral šele po dveh porazih z Lukasom Reihsom v vratih. A kanadski čuvaj mreže tokrat ni imel svojega večera. Klonil je praktično že po prvem sodniškem metu, po pičlih šestih sekundah srečanja ga je od daleč presenetil branilec Aleksandar Magovac

Zmaji so delo opravili že v prvi tretjini, druga je postregla z več vroče krvi. | Foto: Vid Ponikvar Zmaji so delo opravili že v prvi tretjini, druga je postregla z več vroče krvi. Foto: Vid Ponikvar Zmaji, ki so tokrat delovali precej bolj zainteresirani kot na torkovi domači tekmi, so zajetni delež opravili že v prvi tretjini, ko so zadeli kar štirikrat. V 12. minuti se je ob igri z igralcem več med strelce vpisal Miha Logar (gol so sicer sprva pripisali Žigi Pancetu), le 15 sekund pozneje je na 3:0 zvišal Miha Zajc. Dobro minuto pred koncem uvodne tretjine je udaril kapetan Pance in soigralce na prvi odmor odpeljal z vodstvom 4:0.

Številne izključitve so v drugi tretjini zaustavile ritem Ljubljančanov, ki so vseeno dosegli peti zadetek. In to z igralcem manj, ko je Pance izkoristil napako gostov, sam pridrsal pred vratarja in ga ugnal za 5:0. Le nekaj trenutkov pozneje se je "izkazal" še v pretepu, ki ga je izzval David König, slovenski reprezentant pa ga je z nekaj udarci spravil na tla.

V zadnji tretjini obračuna, na katerem je finski strateg Raimo Summanen v postavo dodal tudi Žigo Pešuta (zadnji tekmi je zaradi poškodbe izpustil) in priložnost ponudil vsem, sta mreži mirovali, tako da je domači vratar Paavo Hölsä vpisal shutout. Zaustavil je vseh 24 strelov gostov, Ljubljančani so sprožili 39 strelov na vrata avstrijskega nasprotnika.

Olimpija se je tako še drugo sezono zapored (v lanski končnice zaradi pandemije covid-19 ni bilo) uvrstila v finale. V tem bo branila naslov prvaka. Finale proti Asiagu se bo začel v torek v Tivoliju. Igrali bodo na tri zmage.

Fotogalerija s tekme (foto: Vid Ponikvar):
Fotogalerija
1 / 26
Finale za DP po alpskem finalu

Če bi v finalu Alpske lige spremljali obe slovenski ekipi, bi ta štel za dvojno krono, tudi za državno prvenstvo, a temu ne bo tako. Finale DP med Olimpijo in Jesenicami bo po koncu alpskega.

Jeseničani so na odločilni peti polfinalni tekmi z 1:2 izgubili z Asiagom in ostali pred vrati finala. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jeseničani so na odločilni peti polfinalni tekmi z 1:2 izgubili z Asiagom in ostali pred vrati finala. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Asiago po tesni zmagi na Gorenjskem v finale

Na Gorenjskem se je odvil nov hud boj med Jeseničani in Asiagom, ki je na koncu tesno slavil in končal alpsko sezono železarjev.

V prvih štirih tekmah serije so Jeseničani in Italijani dvakrat igrati podaljšek. Na prvi tekmi v Podmežakli je domača ekipa slavila z zadetkom v 73. minuti, potem pa je na naslednjih dveh priložnost za kaj več zapravila s črnimi obdobji na tekmah. Izenačen je bil tudi četrti dvoboj, ki so ga Jeseničani v gosteh dobili s 3:2 in izsilili peto tekmo.

Na tej v prvi tretjini ni bilo zadetkov, v 24. minuti je Jaka Sodja Gorenjcem ob igralcu več priigral vodstvo. Še v isti tretjini je Asiago prišel do preobrata, potem ko je v 34. in 38. minuti Žana Usa premagal Michele Marchetti.

Asiago bo po sezoni 2017/18, ko je postal prvak, znova zaigral v finalu. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Asiago bo po sezoni 2017/18, ko je postal prvak, znova zaigral v finalu. Foto: Peter Podobnik/Sportida Železarji so v zadnjem delu iskali gol priključka, a je Asiago zapiral poti proti golu. Bolj kot se je obračun bližal koncu, bolj vroče je bilo na ledeni ploskvi. Ozračje so dodatno razvnele nekatere sodniške odločitve, nad katerimi domačimi niso bili navdušeni. Dobri dve minuti pred koncem je imel priložnost Blaž Tomaževič, a je bil vratar gostov Gianluca Vallini na mestu. Takoj zatem je bil zaradi udarca s palico Tomaževič še izključen, kar je dodatno otežilo delo domačim, ki so poskusili tudi brez vratarja, a neuspešno.

Jeseničani so tako še četrtič obstali v polfinalu, Asiago pa si je prvič po sezoni 2017/18, ko je bil prvak, zagotovil finalno vstopnico.

Fotogalerija s tekme (foto: Peter Podobnik/Sportida):

Fotogalerija
1 / 41

 

Alpska liga, polfinale, peti tekmi

Sobota, 17. april

HK SŽ Olimpija : Lustenau 5:0 /3:2/
Magovac 1. (Štebih, Mušič), Logar 12. (Pance, Vallerand, PP1), Pance 19. (Ropret, Logar), 32. (SH1), Zajc 12. (Vidmar, Brus)

HDD Sij Acroni Jesenice : Asiago 1:2 (0:0, 1:2, 0:0) /2:3/
Sodja 24. (PP1); Marchetti 34., 38.

PP1-zadetek z igralcem več
SH1- zadetek z igralcem manj
//razmerje v zmagah, igrali so na tri zmage.

 

Ne spreglejte