Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2016,
9.58

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Smoki

Foto: GettyImages

Natisni članek

Smoki advertorial Euro 2016

Petek, 17. 6. 2016, 9.58

2 meseca, 2 tedna

Razkrivamo: kateri so najboljši nogometaši vseh časov?

Vsebino omogoča Smoki

Foto: GettyImages

Nogomet | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nogometna mrzlica se je začela, stave za najboljše reprezentance so v polnem zamahu, kateri nogometaši se bodo v tokratni izvedbi evropskega prvenstva najbolje znašli na nogometnih zelenicah? Medtem ko so vse možnosti za letošnje kandidate še vedno odprte, smo preverili, kateri so tisti, ki so v preteklosti pisali zgodovino evropskega nogometa.

Franz Beckenbauer

Franz Beckenbauer | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Der Keiser (car), kot so ga hitro preimenovali njegovi oboževalci, velja za najboljšega nemškega nogometaša vseh časov in eno večjih legend svetovnega nogometa. V zgodovino se je vpisal predvsem zaradi svoje elegantne, učinkovite  in zelo dominantne igre.

Z njegovo pomočjo je Bayern trikrat dosegel vrh Evrope in zmagal v ligi prvakov (1974, 1975, 1976), z njegovo pomočjo pa se je Bayern uveljavil kot najboljši klub Zahodne Nemčije.

V dresu reprezentance je zaigral na 103 tekmah, največji dosežek je bil nedvomno zmaga na svetovnem prvenstvu leta 1974 pred domačim občinstvom.

Svoje uspehe je pozneje nizal tudi kot selektor reprezentance in svoje moštvo leta 1990 popeljal do zmage na svetovnem prvenstvu.

Paolo Maldini

Paolo Maldini | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Paolo Maldini je svojo uspešno nogometno kariero začel že pri 16 letih, ko je prvič oblekel dres Milana, ki mu je ostal zvest do konca klubske kariere leta 2009.

V svoji nogometni klubski karieri je dosegel vse mogoče lovorike: z Milanom je dvignil 26 različnih trofej, med katerimi kar petkratna zmaga v ligi prvakov in sedemkrat v italijanski ligi.

Za reprezentanco je prvič zaigral leta 1988, in sicer na prijateljski tekmi proti Jugoslaviji. Z azzurri je odigral 126 tekem in dosegel sedem golov, vendar ni nikoli dosegel zmage na svetovnem ali evropskem prvenstvu.

Zinedine Zidane

Zinedine Zidane | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Francoski nogometni virtuoz, znan po svoji izvrstni tehniki in nepogrešljivi eleganci, s katero se mu je uspelo zapisati v zgodovino večnih.

Na klubski ravni je v dresu madridskega Reala osvojil  zmago v ligi prvakov in v La Ligi, z Juventusom pa je dvakrat osvojil vrh italijanske prve lige.  

V reprezentanci je odigral 108 tekem, trikrat je nastopil na evropskem prvenstvu, trikrat pa na svetovnem. Nazadnje je dres reprezentance oblekel leta 2006 na finalu svetovnega prvenstva proti Italiji.

Andrés Iniesta

Iniesta | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Španski napadalni vezni igralec z vzdevkom El Illusionista je pravi nogometni virtuoz, ki ga odlikuje popoln nadzor in spretnost z žogo. Že od svojih začetkov zastopa barve Barcelone, kjer se je najprej izkazal kot popoln nogometni asistent nadarjenega brazilskega napadalca Ronaldinha, vendar je s svojo igro kmalu stopil v ospredje in se je tako uveljavil kot eden najbolj nepogrešljivih članov kluba. Odlikuje ga tudi vsestranskost, saj se odlično znajde na katerikoli poziciji med igro.

Za reprezentanco je prvič odigral leta 2006 in z njo dvakrat dosegel vrh Evrope in leta 2000 tudi absolutni vrh z zmago na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Marco Van Basten

Marco Van Basten | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Van Basten velja za enega glavnih nogometnih zvezdnikov osemdesetih in devetdesetih let. Najprej je opozoril nase v domačem Ajaxu, potem pa še v italijanskem prvoligašu Milanu, ko je ob Gullitu in Rijkaardu tvoril zmagovalno trojico Milana, ki je bil v tistem obdobju eden najmočnejših klubov v Evropi.

Za nizozemsko izbrano vrsto je prvič odigral leta 1983, pet let pozneje pa je bil na evropskem prvenstvu glavnih akter na poti do končne zmage.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nepogrešljivi zvezdnik sodobnega nogometa je svoj talent pokazal najprej v klubu Sporting CP, med svetovne senzacije pa se je vpisal z rekordnim prestopom v Machester United, kjer je igral do leta 2009, ko je prestopil v španski Real Madrid.

Reprezentančni debi je doživel pri 18 letih, do zdaj je zaigral že v treh svetovnih prvenstvih, letos pa igra že na svojem četrtem evropskem prvenstvu.

Gianluigi Buffon

Gianluigi Buffon | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Legendarni italijanski vratar je že 15 let zvest torinskemu klubu Juventus in velja za enega najboljših vratarjev vseh časov. Udeležil se je treh svetovnih prvenstev (1998, 2002 in 2006), letos pa brani gol že na svojem tretjem evropskem prvenstvu.

Buffon ni samo rekorder v številu nastopov za reprezentanco, ampak tudi po zaslužkih, saj je še vedno najbolje plačani vratar, Juventus je za njegov prestop iz Parme odštel kar 53 milijonov evrov. Še pomembnejši pa je še en rekord:  v sezoni 2015/2016 je njegov gol ostal prazen kar 974 minut, to je absolutni rekord v zgodovini prve lige italijanskega nogometa.

Thierry Henry

 | Foto:

Francoski rekorder je svojo bogato nogometno kariero začel v klubu Monaco, od koder je leta 1999 prestopil v Juventus, kjer je ostal samo eno leto. Naslednjih osem let je zadeval za angleški Arsenal, kjer je še vedno zapisan kot najboljši strelec vseh časov.

Kariero je nato nadaljeval v Barceloni in čez lužo v klubu New York Red Bulls.

Za državno reprezentanco je igral 13 let in tudi tukaj v tem obdobju postavil francoski rekord v zadetih golih. V francoskem dresu je leta 1998 dosegel zmago na svetovnem prvenstvu in dve leti pozneje še zgodovinsko zmago na evropskem prvenstvu v Belgiji in Nizozemski.

George Best | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

George Best

Pele ga je že pred leti razglasil za svojega najboljšega nogometnega igralca. Best velja za prvega britanskega nogometnega zvezdnika. Njegov prvi klub je bil Manchester United, v katerega je vstopil pri rosnih 17 letih in tam ostal 11 let. Za rdeče vrage je odigral 470 tekem in zadel neverjetnih 179 golov.

Nikoli ni igral na kakšnem evropskem ali svetovnem prvenstvu.

Gerd Müller

Gerd Müller | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nemški napadalec je zelo kmalu dobil vzdevek Der Bomber, zaradi svoje učinkovitosti in izjemnega rekorda v številu zadetkov. V 427 nastopih v nemški bundesligi je dosegel kar 365 golov. 

Petnajst let je nizal gole v dresu Bayerna Münchna, svojevrsten uspeh pa je dosegel leta 1970, ko je na svetovnem prvenstvu za reprezentanco dosegel kar 10 golov. Na finalu 1974 je zadel štiri gole, tudi zmagovalnega na finalni tekmi.


Ko boste letos navijali za svoje favorite: prepustite se hrustljanju!

Smoki | Foto:

Legendarni Smoki je postal še bolj hrustljav in še okusnejši! Odprite vrečko in se predajte glasnemu hrustanju pred televizijskimi zasloni.

Smoki Mega Hrsker vam bo pričaral še boljše vzdušje med navijanjem za vaše favorite.

Predstavljajte si takšen scenarij: najboljša družba na svetu, ogromen LCD-televizor z dodatnim ozvočenjem, napeta tekma za preživetje na evropskem prvenstvu in … polna skleda legendarnih smokijev, ki so jih hrustali že v času Beckenbauerja in ki so tudi danes nepogrešljivi navijaški sopotnik.

 

 

 

 

Čakamo na vaš najmočnejši odziv!

Odprite vrečko najmočnejših Smokijev do zdaj in se prepustite polnejšemu okusu s 30 odstotki več arašidov!

Se vam že cedijo sline?

Ne spreglejte