Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
7.29

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islandija Kolbeinn Sigthorsson Gylfi Sigurdsson Lars Lagerbäck Heimir Hallgrímsson Euro 2016

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 7.29

6 let, 7 mesecev

Najlepša zgodba letošnjega evropskega prvenstva

Pariz je ploskal koncu islandske nogometne pravljice

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Zgodba, ki je v zadnjih tednih zabavala nogometni svet, je končana. Islandci, ki so poskrbeli za eno večjih presenečenj v zgodovini velikih nogometnih tekmovanj, se po četrtfinalu dvignjenih glav poslavljajo od letošnjega evropskega prvenstva.

Skupinska fotografija za konec pravljične nogometne zgodbe, ki je zabavala svet. | Foto: Skupinska fotografija za konec pravljične nogometne zgodbe, ki je zabavala svet.

Država, ki ima vsega 330 tisoč prebivalcev in je z naskokom najmanjša od vseh, ki so do zdaj nastopale na svetovnih in evropskih prvenstvih, je v zadnjih tednih poskrbela za pravcato nogometno pravljico.

Debitanti na velikih tekmovanjih, ki so najprej šokirali z napredovanjem v izločilne dele in v skupinskem delu niso izgubili, so v osmini finala izločili veliko Anglijo.

Več kot 70 tisoč gledalcev je vstalo in zaploskalo

Heimir Hallgrimsson in Lars Lagerbäck sta poskrbela za podvig. | Foto: Heimir Hallgrimsson in Lars Lagerbäck sta poskrbela za podvig. Nase niso opozarjali le z igro in rezultati, ampak tudi z odnosom in s številnimi navijači, ki so jih bodrili. Na začetku prvenstva so bili to samo Islandci. Potem so za njih navijali že praktično vsi razen tistih, ki so proti njim igrali. Pa še tem so bili zelo simpatični.

Tudi Francozom, ki so jih po koncu nedeljske tekme nagradili z bučnim aplavzom. Več kot 70 tisoč navijačev, kolikor se jih je zbralo na štadionu Saint Denis v Parizu, je vstalo in zaploskalo.

"Svet bo zdaj drugače govoril o našem nogometu. O naših igralcih in tudi klubih," je po porazu proti Franciji z 2:5 povedal eden izmed dveh selektorjev Islandije, Islandec Heimir Hallgrimsson. Reprezentanco sta v zadnjih treh letih vodila skupaj s Larsom Lagerbäckom. Po novem bo ostal sam. Šved se, kot je najavil že pred prvenstvom, poslavlja.

"Za mano je fantastično štiriinpolletno popotovanje. V srcu čutim toplino ob vsej podpori, ki smo jo imeli tukaj in doma. Užival sem v vsaki minuti, ki sem jo preživel na klopi Islandije, morda le v prvih 45 minutah današnje tekme ne," je povedal 67-letni trener.

Začelo se je v Reykjaviku septembra 2014

Šved po treh letih zapušča klop Islandije. | Foto: Šved po treh letih zapušča klop Islandije. "Rad bi čestital Franciji, ki je sijajna ekipa. Francozi so poskrbeli, da smo bili videti slabo, čeprav smo tudi mi pripomogli k temu," je še povedal in dodal, da verjame v prihodnost islandskega nogometa in v skoraj 20 let mlajšega kolega. "Zdaj je napočil čas, da Heimir prevzame vse v svoje roke in sam nadaljuje zgodbo, ki sva jo začela skupaj," je povedal o islandskem sodelavcu, s katerim sta naredila ogromno.

Septembra 2014, ko je Islandija v prvi tekmi kvalifikacij za nastop v Franciji zmagala s 3:0 in napovedala, da misli resno, jo je v Reykjaviku s tribun spremljalo osem tisoč Islandcev. Zdaj jo je več kot toliko spodbujalo na štadionu v Parizu, 1300 kilometrov od doma. Nogomet je na Islandiji postal tema številka ena.

Kapetan Islandije Gylfi Sigurdsson se je za konec za spomin fotografiral s svojo lepo ženo. | Foto: Kapetan Islandije Gylfi Sigurdsson se je za konec za spomin fotografiral s svojo lepo ženo.

Verjame, da je prihodnost svetla

Tudi in predvsem po zaslugi igralcev. "V prvem polčasu smo razočarali, a Francija si je zmago povsem zaslužila. Za nami je fantastično prvenstvo. Lahko smo zelo zadovoljni. Presegli smo pričakovanja, o tem ni dvoma," je povedal glavni izmed njih. Kapetan in trenutno najbolj cenjeni nogometaš Gylfi Sigurdsson. "Upam, da je prihodnost islandskega nogometa svetla. Verjamem, da bo reprezentanca še napredovala," je pristavil strelec 14 golov za Islandijo.

Trenutki, ki jih ne bodo nikoli pozabili

Kolbeinn Sigthorson je zadel tudi proti Franciji. | Foto: Kolbeinn Sigthorson je zadel tudi proti Franciji. Podobno je govoril morda celo najboljši islandski nogometaš ob njenem debiju na velikem reprezentančnem odru. "Danes smo razočarani, a vseeno zelo ponosni na vse, kar nam je uspelo narediti. Podpora, ki smo jo čutili, je bila res neverjetna. Nekaj posebnega je. To so trenutki, ki jih nikoli ne bomo pozabili," je govoril Kolbeinn Sigthorsson, strelec dveh golov na prvenstvu, ki je zatresel tudi mrežo Francije, ko je v drugem polčasu mojstrsko znižal na 1:4.

"Mislim, da smo igrali proti bodočim evropskim prvakom. Francija je igrala res dobro," je Francozom za konec polaskal nogometaš, ki se v Franciji počuti domače. Je namreč član tamkajšnjega prvoligaša Nantesa, a ga utegne kmalu zapustiti. Po dobrih igrah na letošnjem evropskem prvenstvu snubcev bogatejših klubov zagotovo ne bo manjkalo.

Ne spreglejte