Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2012,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Živa Dvoršak

Sobota, 18. 2. 2012, 16.14

8 let

Živi Dvoršak sedmo mesto na EP in olimpijske igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu v finskem Vierumäkiju z zračno puško zasedla sedmo mesto in se uvrstila na letošnje poletne olimpijske igre v Londonu.

Zlato kolajno je osvojila Nemka Sonja Pfeilschifter (502,8/398), srebrno Čehinja Katerina Emmons (502,2/398), bronasto pa Srbkinja Andrea Arsović (501,4/397).

Poleg Dvoršakove imata olimpijsko kvoto še dva slovenska strelca - Rajmond Debevec in Boštjan Maček. Oba sta jo dosegla na lanskem evropskem prvenstvu z orožjem malega in velika kalibra ter puško šibrenico v Beogradu.

Od slovenske članske strelske "triperesne deteljice" se je prva predstavila 20-letna Dvoršakova. Študentka ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko je na petkovi generalki pred današnjo tekmo doživela številne neprijetnosti, zaradi okvare glavne komore na puški izgubila tudi lep del treninga, nenadejan trenažni izpad pa nato "nevtralizirala" na petkovem večernem strelskem spektaklu, kjer je skupaj z Željkom Moičevičem osvojila drugo mesto in lepo denarno nagrado (2000 evrov).

Ljubljančanka je na tekmi pozabila na neprijetno izkušnjo in se kvalifikacijske preizkušnje lotila preudarno. Za poskusno serijo in uvodnih dvajset brezhibnih strelov je porabila kar 51 minut, v preostalih 24 minutah pa zadela še 199 krogov (v 21. poskusu je zadela devetko), kar je bil najboljši dosežek med vsemi 91 strelkami v članski konkurenci.

"Na tekmi je bilo vse tako, kot je treba. Bila sem zelo živčna, še posebej na koncu, ko mi je začelo zmanjkovati časa in nisem vedela ali bom pravočasno dokončala zadnjo serijo. Hvala vsem trenerjem ter članom tukajšnje reprezentance, ki so mi v Vierumäkiju stali ob strani in mi pošiljali pozitivne valove," je po uvrstitvi v veliki finale dejala Dvoršakova, dobro uro kasneje pa se je že postavila na strelsko črto in začela boj za odličja.

Danka Stine Nielsen, Nemka Sonja Pfeilschifter, Čehinja Katerina Emmons, Francozinja Emilie Evesque (vse 398 krogov) ter Srbkinja Andrea Arsović, Norvežanka Marte Torvik in Nemka Barbara Engleder (vse 397 krogov) so bile tekmice naše strelke v velikem finalu. Dvoršakova je odlično odprla veliki finale in z 10,4 kroga zadržala prvo mesto, že v naslednjem poskusu pa zadela 9,6 kroga in vodstvo prepustila 41-letni izkušeni Pfeilschifterjevi, ki je v nadaljevanju vodila dvoboj za prvo mesto s Čehinjo Emmonsovo. Tudi druge finalistke niso bili kos Nemki in Čehinji, tekmovalkam z zlatimi odličji z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev. Dvoršakova je največji padec doživela v šesti seriji, ko je z 9,7 kroga zdrsnila na osmo mesto, v zadnjih štirih poskusih pa je najmlajša finalistka vendarle prehitela Danko Nielsenovo.

"Najbolj pomembno je, da sem izpolnila cilj in se uvrstila na olimpijske igre," je po finalnem nastopu uvodoma dejala Dvoršakova in dodala: "V finalu so odločilno vlogo imele izkušnje, meni pa je zmanjkalo samozavesti, tako kot na nekaterih minulih finalnih nastopih v tem letu. Moram priznati, da sem bila v kvalifikacijah veliko bolj živčna kot v finalu, zato še toliko težje razložim mojo predstavo v finalu. Celotno zadevo bom prespala in jo skupaj s trenerji analizirala, do odhoda v London pa jo moramo še popraviti."

"Dvoršakova je vso svojo moč porabila v kvalifikacijah, v velikem finalu pa se ni mogla zoperstaviti strelskim 'zmajem', svetovnim rekorderkam in nosilkam zlatih odličij z največjih tekmovanj na svetu. Živa, ki je doslej najvidnejšo uvrstitev dosegla na svetovnem pokalu v Beogradu leta 2010, se z njimi seveda ni mogla kosati. Za tako neizkušeno tekmovalko je bila obremenitev naravnost prehuda, sedmo mesto v velikem finalu pa je velik dosežek," je nastop ljubljanske strelke ocenil slovenski selektor Lojze Mikolič.

"Živa je dosegla največji uspeh v svoji kratki strelski karieri. Menim, da se je v kvalifikacijah preveč izčrpala, za finale pa ji je zmanjkalo moči. O njej bomo še veliko slišali in menim, da se bo na olimpijskih igrah znova uvrstila v finale," je uspeh Dvoršakove opisal predsednik Strelske zveze Slovenije Gorazd Maloič, ki je bil v velikem finalu osmih strelk med najglasnejšimi na tribuni, medtem ko je njen klubski trener David Zalar dodal: "Fenomenalno. Pred odhodom v Vierumäki smo načrtovali preboj v finale, kar smo v celoti izpolnili. Finalni nastop je bil nekoliko slabši, kar v tako močni konkurenci ni presenetljivo."

V nedeljo bosta z zračno puško nastopila Željko Moičević in Robi Markoja.

Ne spreglejte