SiolNET. Sportal Drugi športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Jadralci o uresničevanju ciljev in pričakovanjih

Žbogar še ni rekel zadnje, Mrakova in Macarolova izpolnili cilj

0

termometer

Vasilij Žbogar thumb za vroče
Foto: STA

Največji slovenski jadralski uspeh v letošnji sezoni sta dosegli Tina Mrak in Veronika Macarol z bronastim odličjem na svetovnem prvenstvu v razredu 470. Najboljši slovenski jadralec vseh časov Vasilij Žbogar, ki zaradi poškodbe ni tekmoval, se je odločil, da še ostaja v tekmovalnem jadranju, vendar olimpijskih ambicij nima več.

"O svojih olimpijskih načrtih sem vse povedal že po lanskih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, olimpijskih ambicij nimam več, ker sem prestar, da bi lahko v Tokiu čez dve leti ponovil svoje prejšnje vrhunske dosežke.

Ostajam pa v jadranju, cilj v naslednjem letu je olimpijska norma za Slovenijo v razredu finn, ki jo bom skušal osvojiti na tekmi prihodnje leto v danskem Aarhusu ali pa na naslednjem SP. To bo velika motivacija za mlade. Jadrnica v tem razredu je namreč zelo zahtevna in potrebno je veliko let nabiranja izkušenj, preden se lahko posameznik priključi svetovnemu vrhu. S svojimi izkušnjami in znanjem, ki sem jih nabral, bom gotovo lahko pomagal mladim," je na novinarski konferenci v izolski marini napovedal 42-letni Žbogar, lastnik dveh srebrnih in bronaste olimpijske medalje.

Na različna tekmovanja

V naslednjem letu bo tako še vedno nastopal v olimpijskem razredu finn. "V prihodnje pa bom tekmoval v različnih razredih in na različnih jadrnicah. Tekmoval bom tudi na velikih jadrnicah z Esimitom Evropo, ameriški pokal pa je zame tudi zelo zanimiv. Bo več bark, ker bodo odslej tekmovali enotrupci in ne več katamarani. Zame bo zato prehod lažji, več posadk bo in lažje bo priti na to prestižno tekmovanje. Z Italijani sem že v stiku. Mika me tudi treniranje," je pojasnil Žbogar, ki bo po besedah predsednika Jadralne zveze Slovenije (JZS) Aljoše Tomaža vodja slovenske jadralne olimpijske ekipe v Tokiu, Žbogarjeva naslednika v naslednjih letih pa naj bi v razredu finn postala mlada brata Jan in Liam Orel.

Uresničili cilj

"V prvem letu po OI sva si za cilj zastavili odličje na SP, kar sva na koncu uresničili in osvojili bronasto medaljo." "V prvem letu po OI sva si za cilj zastavili odličje na SP, kar sva na koncu uresničili in osvojili bronasto medaljo." Foto: STA

Trenutno daleč najmočnejšo slovensko jadrnico upravljata Mrakova in Macarolova. Lani jima je za las spodletelo v boju za zmagovalni oder OI, letos pa sta po odličjih na prvenstvih stare celine prvič osvojili medaljo tudi na SP, zato sta si za cilj vsako leto odslej zastavili medaljo na SP ali EP ter osvojitev olimpijske norme že v prvem poskusu na SP 2018.

"V prvem letu po OI sva si za cilj zastavili odličje na SP, kar sva na koncu uresničili in osvojili bronasto medaljo. S tem sva bili res zelo zadovoljni, saj so se nama stopničke v prejšnjih letih izmikale, obenem pa zaradi poškodbe Macarolove nista nastopili na vseh predvidenih regatah, tudi na EP naju ni bilo" je navedla krmarka Tina Mrak in prizorišče prihodnjih OI označila kot lažjega od lanskih OI v Braziliji.

Flokistka Veronika Macarol pa je o zaključni japonski turneji dodala: "Sezono sva zaključili z osmim mestom na svetovnem pokalu in nato z nastopom na regati na prizorišču OI 2020. Ker ni prišla najina jadrnica na Japonsko, sva se potem veliko ukvarjali z opremo in manj s samim jadranjem. Zaradi okvare letala sva prišli tudi zelo pozno. V Gamagoriju, kjer je bila tekma svetovnega pokala, velikih mednarodnih tekem v prihodnjih letih ne bo in zato ta tekma za naju ni bila tako pomembna kot naslednja na Japonskem. V Enoshimi sva bili prvič na olimpijskem prizorišču in končali na četrtem mestu, četudi sva tekmovali s sposojeno jadrnico."

Kdo na OI?

Letos je po volitvah Jadralna zveza Slovenije (JZS) opravila še nekaj organizacijskih sprememb. Tako sta bila izbrana oba strokovna sveta, odbor za vrhunski tekmovalni šport pa je že določil kandidate za olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.

Kim Pletikos je med kandidati za OI 2022. Kim Pletikos je med kandidati za OI 2022. Foto: Stanko Gruden, STA

Na seznamu so ženska posadka 470 Mrak - Macarol, v razredu finn brata Žbogar in Orel, sestri Lin in Kim Pletikos v laser radialu, v laserju standard Taš Kolman in Žan Luka Zelko, katerega trener je Žbogar, ter nova posadka v razredu 49er Peter Janežič in Sebastian Prinčič, možnosti pa ima še moška posadka 470.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin