Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dejan Zavec

Petek, 11. 10. 2013, 18.13

8 let

Zavec se vrača v ring, proti Francozu šteje le zmaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najboljši slovenski boksar se vrača v ring, konec prihodnjega tedna se bo v Nemčiji pomeril s Francozom Sebastienom Allaisom. Vloga velikega favorita pripada Dejanu Zavcu.

"Tokrat ne skrivam tega, da bom jaz poskušal biti tisti, ki bo narekoval tempo, in seveda tisti, ki bo vsiljeval svoj stil borbe," nam je iz Nemčije sporočil 37-letni borec iz Haloz, ki je dokaj neznanega francoskega nasprotnika preučil, kolikor se je pač dalo: "Glede na to, kar sem videl na posnetkih, ki mi jih je uspelo dobiti, gre za klasičen stil francoskega boksa. Allais je zelo agresiven, je tisti, ki napada, ves čas hoče imeti podrejenega tekmeca. V tem pogledu je zahteven nasprotnik, težko bo vzpostaviti nadzor oziroma dialog. To so seveda le smernice, kaj se bo potem resnično dogajalo med borbo, pa bom seveda videl šele v ringu in takrat strategijo tudi prilagodil, če bo treba."

Francoz pretiranega ugleda nima, Zavcu statistika ne pomeni veliko

32-letni Allais na boksarskih lestvicah ne zaseda visokih položajev, gre za desničarja, ki ima za seboj 27 profesionalnih borb, 15 zmag (pet z nokavtom), sedem porazov in štiri neodločene izide. Zanj bo dvoboj z nekdanjim svetovnim prvakom najbrž eden od vrhuncev kariere, dvoboj pa bo imel največ osem rund. "Ne, to nima vpliva," nam je na vprašanje, ali bo majhno število rund vplivalo na taktiko, odvrnil Zavec in pojasnil: "Ne bom brezglavo napadal ali se loteval vratolomnih podvigov. Nokavt in pa predčasna zmaga sta stvari, ki velikokrat prideta sami od sebe. Ni skrivnost, da si ju boksarji želimo, kajti s tem se izognemo nevarnostim, manj delamo in pridobimo kakšno mesto na lestvici, ampak statistika na koncu marsikoga zavede, je samo črka na papirju. Čisto mirno se nameravam boriti, kolikor dolgo bo pač treba za zmago."

Trenutno se slovenski as na dvoboj, ki bo potekal 19. oktobra v Leipzigu, pripravlja v klubskem središču v Magdeburgu. "Vse je podrejeno dvoboju. Večinoma treniram, usklajujem dejavnosti in se pripravljam na sklepni del priprav, končni sklop, se pravi, da je fokus na natančnosti, eksplozivnosti in moči," še pravi nekdanji svetovni prvak po različici IBF, ki ga spet čaka še nekaj hujšanja, da na uradnem tehtanju pred dvobojen ne bo presegel tiste velterske meje 66,7 kilograma: "Tudi to je eden od elementov priprav, ampak glavno pride na vrsto zadnji teden, se pravi od ponedeljka naprej. Takrat bo glavni fokus na izgubi telesne teže oziroma lovljenju tiste meje, ki je na uradnem tehtanju ne smem preseči."

V soju luči je njegov klubski tovariš, sam uživa v opazovanju cirkusa

Dvoboj Zavec – Allais bo prihodnjo nedeljo zgolj eden od predbojev, glavni dogodek večera v Leipzigu bo obračun Zavčevega klubskega kolega Roberta Stieglitza in Nigerijca Isaaca Ekpoja. Nemec bo branil naslov svetovnega prvaka srednje kategorije po različici WBO. Zavcu je tako prihranjen ves medijski cirkus, ki ga je bil vajen v zadnjih letih. "To so sicer stvari, s katerimi se ponavadi niti ne ukvarjam pretirano, ampak po dolgem času je prav lepo in prijetno, ko lahko v miru podoživljam tiste stare dobre čase. Vidim več in počasi dojemam, kaj vse sem zamudil, ko sem bil sam v središču pozornosti. Tega tokrat vsekakor ne pogrešam, prav prijetno mi je, da nisem prva violina in lahko opazujem ozadje cirkusa. Druga stvar, ki se je prav posebej veselim in je v zadnjem času nisem imel možnosti izkoristiti, pa je, da pravila po dvoboju za predborce niso tako stroga, veliko prej se bom lahko pridružil svojim navijačem, ki me bodo prišli spodbujat sem gor, tako da si obetam sproščen lep večer."

Zavec se bo po porazu proti Keithu Thurmanu v Združenih državah Amerike poskušal vrniti v zmagovalne tirnice, napada svojo 33. zmago v karieri.

Ne spreglejte