Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 2. 2018,
17.01

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Super Bowl ameriški nogomet

Nedelja, 4. 2. 2018, 17.01

6 let, 2 meseca

Super Bowl: zakaj Američani med odmori za oglase ne hodijo na stranišče?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Super Bowl LII | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V noči na ponedeljek bo v Združenih državah Amerike praznik. Sicer neuraden, a nadvse veličasten. Gre seveda za finale sezone ameriškega nogometa, t. i. Super Bowl. To je dogodek presežkov, pa ne le športnih.

Februar prinaša že 52. izvedbo Super Bowla, velikega finala ameriškega nogometa. Letos se bosta za prestižni pokal, ki nosi ime legendarnega trenerja Vincea Lombardija, pomerili moštvi New England Patriots in Philadelphia Eagles, a "Super Bowl nedelja" že dolgo ni več le praznik športa, pač pa tudi potrošnje. Super Bowl LII (Američani finale tradicionalno označujejo z rimskimi številkami) naj bi pred male zaslone privabil prek 100 milijonov Američanov, zato je seveda "dogodek leta" tudi za oglaševalce.

Cena oglasnega prostora že rekordna, pa bo tudi gledanost?

Oglasni spoti med prenosom Super Bowla so popkulturna kategorija sama zase, oglaševalci ob tej priložnosti namreč morajo pokazati nekaj več. Ne le zato, ker morajo za oglasne sekunde odšteti pravo bogastvo, pač pa tudi zato, ker je konkurenca huda. Reklame med Super Bowlom so namreč v zadnjih letih postale pojem, tudi same po sebi so namreč produkcijski presežek.

New England Patriots so v finalu konference AFC premagali moštvo Jacksonville Jaguars in bodo v rekordnem desetem nastopu na Super Bowlu lovili še šesto zmago. | Foto: Guliverimage/Getty Images New England Patriots so v finalu konference AFC premagali moštvo Jacksonville Jaguars in bodo v rekordnem desetem nastopu na Super Bowlu lovili še šesto zmago. Foto: Guliverimage/Getty Images

Letos za prenos skrbi televizijska mreža NBC, ki 30 sekund oglasnega prostora trži po ceni dobrih štirih milijonov evrov ("severno" od pet milijonov ameriških dolarjev), kar je rekord. Podatki o tem so sicer neuradni (za zdaj gre za poslovno skrivnost), po nekaterih ocenah pa naj bi letos oglaševalce 30 minutni spot stal celo več kot sedem milijonov dolarjev, preko 5,6 milijona evrov, a je ta številka bržčas malce pretirana.

Američani med odmori za oglase ne hodijo na stranišče

Visoka cena oglasnega časa je povsem logična. Oglaševalci imajo namreč med Super Bowlom zagotovljen dostop do milijonov potencialnih potrošnikov. Milijonov? Vsaj stotnije milijonov, saj Super Bowl zaseda prvih 21 mest na lestvici televizijskih prenosov z največjo gledanostjo v ZDA. Lanski, 51. Super Bowl naj bi si po podatkih mreže Fox ogledalo v povprečju kar 111,3 milijona gledalcev (vseh, ki so vsaj prestavili na prenos, naj bi bilo celo 172 milijonov). Prva številka se ni približala rekordu, tega drži Super Bowl iz leta 2015, ko je bilo povprečje 114,4 milijona gledalcev, druga pa je rekord presegla za dobre štiri milijone.

Philadelphia Eagles so v finalu konference NFC premagali Minnesota Vikings in se tretjič v zgodovini franšize uvrstili na Super Bowl. V tem so dvakrat izgubili. | Foto: Guliverimage/Getty Images Philadelphia Eagles so v finalu konference NFC premagali Minnesota Vikings in se tretjič v zgodovini franšize uvrstili na Super Bowl. V tem so dvakrat izgubili. Foto: Guliverimage/Getty Images

Televizijska mreža NBC bo letos skrbela tudi za prenose tekem z olimpijskih iger v Pjongčangu, oba dogodka pa naj bi ji po ocenah prinesla preko milijarde dolarjev (več kot 800 milijonov evrov) oglaševalskega denarja.

Zunaj Severne Amerike ni "Super Bowl vročice"

Čeprav se Nacionalna nogometna zveza (NFL – National football League) vsako leto pohvali, da je Super Bowl športni dogodek z milijardnim občinstvom po svetu, je ta podatek malce zavajajoč. Milijarda Zemljanov ima zgolj možnost spremljati finale ameriškega nogometa, v resnici pa so pred televizijske ekrane prikovani pretežno Američani. Leta 2005 se je newyorška agencija za tržno svetovanje pozabavala s temi podatki, izmerila globalno občinstvo takratnega Super Bowla in ugotovila, da je prenos spremljalo 93 milijonov gledalcev, od teh pa le dobra dva milijona zunaj Severne Amerike.

Pred velikim spektaklom so se na eni od zabavnih prireditev pomerile tudi maskote moštev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Pred velikim spektaklom so se na eni od zabavnih prireditev pomerile tudi maskote moštev. Foto: Guliverimage/Getty Images

Več gledalcev pritegneta le finale lige prvakov in El Clasico

Kakorkoli že, Super Bowl je eden največjih vsakoletnih športnih dogodkov, več gledalcev naj bi vsako leto pritegnila le finale nogometne lige prvakov ("pravi" nogomet pod okriljem Uefe) in El Clasico, veliki derbi španskega nogometnega prvenstva, obračun med večnima tekmecema Barcelono in Realom Madridom, je še mogoče prebrati na Wikipedii. "Super Bowl nedelja" je tudi dan, ko Američani veliko jedo, več hrane naj bi užili le na t. i. zahvalni dan (Thanksgiving day).

Koncert ob polčasu tekme bo pripravil Justin Timberlake. | Foto: Reuters Koncert ob polčasu tekme bo pripravil Justin Timberlake. Foto: Reuters

Za naslov Eagles in Patriots, za zabavo pa Justin Timberlake

V noči na nedeljo po našem času se bosta torej za pokal Vincea Lombardija in šampionske prstane spopadli moštvi New England Patriots in Philadelphia Eagles, zmagovalca divizij NFC in AFC. 52. Super Bowl gosti štadion US Bank Stadium v Minneapolisu v zvezni državi Minnesota. Med polčasom v t.i. "Half time showu" bo za zabavo poskrbel ameriška pop pevec Justin Timberlake, ki je leta 2004 skupaj z Janet Jackson poskrbel za manjši škandal, t. i. "nipplegate". Pevki je med nastopom strgal del obleke in ji pri tem razkril oprsje ter na noge spravil ogorčene puritance.

Ne spreglejte