Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 2. 2016,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rajmond Debevec Živa Dvoršak

Sobota, 20. 2. 2016, 8.38

8 let

Zadnja priložnost za Debevca in Dvoršakovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V madžarskem Györu se bo med 22. in 28. februarjem zbrala evropska strelska smetana. Slovenija bo pri naših vzhodnih sosedih skušala osvojiti dodatno kvoto za olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Za najboljšimi slovenskimi strelkami in strelci je pod vodstvom selektorice Andreje Vlah razburljivo in vsebinsko bogato pripravljalno obdobje, v katerem so nastopili na številnih mednarodnih tekmovanjih. V Trzinu, Rušah, Ljubljani in Münchnu so dosegli nekaj dobrih in obetavnih izidov pred letošnjim zadnjim sitom za nastop na letošnjem najbolj pomembnem športnem dogodku v Rio de Janeiru. Pot v razvpito brazilsko mesto sta si doslej izborila Boštjan Maček zavoljo bronastega odličja v trapu na lanskem evropskem prvenstvu na Pragerskem ter Petra Dobravec, ki je na svetovnem prvenstvu v španski Granadi 2014 zasedla četrto mesto z zračno pištolo.

Strelka iz Železnikov je po izjemnem andaluzijskem dosežku padla v hudo rezultatsko krizo, od tedaj naprej se nikakor ne more izviti iz neprijetnega položaja, sodeč po zadnjih izidih bo tudi na Madžarskem težko posegla po zvezdah. Obetavnejše predstave kažeta Rajmond Debevec in Živa Dvoršak. Oba paradna predstavnika slovenskega strelstva še nimata vozovnici za Rio, Debevec pa bo navkljub dejstvu, da se je v minulih sezonah osredotočil v nastope z malokalibrsko puško, skušal "narediti nemogoče" z zračno puško. V primeru madžarskega neuspeha si bo svoj deveti olimpijski nastop morda izboril s posebnim povabilom Mednarodnega olimpijskega komiteja, v tem primeru pa bi po številu nastopov ujel tovrstnega strelskega rekorderja, Latvijca Afanasijsa Kuzminsa.

Ni velik optimist, ampak bolj realist

Debevec se je najprej odločen spopasti z veliko mlajšimi tekmeci, pri tem pa je potrebno poudariti, da bo zanj to prvi nastop na evropskem prvenstvu po dolgih petih letih.

"A to bo tudi moj prvi nastop na evropskem prvenstvu po novem pravilu na desetinke kroga, kar me nekoliko bega. Na polne kroge je na koncu treningov izid dokaj soliden, na decimalke pa precej niha. V Györu bom moral dati vse od sebe, če želim doseči spodoben izid, kot sem ga nedavno v Münchnu, ko sem zadel 626,7 kroga. Ta dosežek bi mi verjetno prinesel olimpijsko kvoto, ki si jo tako močno želim, po moji subjektivni oceni pa bi za to zadostoval tudi nižji izid zavoljo prevelike psihološke obremenitve. V tem vidim svojo prednost glede na moje dolgoletne izkušnje. V zadnjih petih letih resda nisem nastopal na evropskih prvenstvih z zračnim orožjem, vsega pa tudi nisem pozabil. Pred odhodom v Györ nisem velik optimist, bolj realist, a dopuščam možnost, da bo moj najboljši dan ravno prihodnjo soboto in se nato veselil velikega dosežka," je dejal 52-letni Debevec.

Dvoršakova upa, da ji bo uspel velik met

Debevčeva klubska sotekmovalka iz ljubljanske Olimpije Dvoršakova si prav tako želi drugega olimpijskega nastopa. V podobnem položaju je bila tudi leta 2012, ko si je pot v Veliko Britanijo zagotovila na evropskem prvenstvu v finskem Vierumäkiju, ko se je na tekmi za biti ali ne biti uvrstila v veliki finale in nato še izborila olimpijski nastop.

"Na papirju sem v podobni situaciji kot v Vierumäkiju, a vendarle ni povsem tako. Pred štirimi leti sem v člansko konkurenco prišla iz mladinskih vrst, na najvišji ravni sem imela vizijo osvojiti olimpijsko kvoto, hkrati pa je bila pri meni prisotna velika želja, da se kosam z najboljšimi strelkami na svetu. Zdaj je situacija nekoliko drugačna, prihajajo mlade in predrzne tekmovalke polne mladostniške energije, prav takšne, kot sem bila tudi sama pred štirimi leti. Ob tem se je v tem štiriletnem obdobju zamenjal tudi sistem rezultatov iz polnih krogov na decimalke, ta sistem pa je v primerjavi z nekdanjimi tekmovanji veliko bolj negotov," je pred odhodom na Madžarsko dejala Dvoršakova, ki pa vendarle upa, da ji bo na evropskem prvenstvu uspel velik met in preboj v Rio.

Drugi slovenski strelci, predvsem Kevin Venta z zračno pištolo in Željko Moičević z zračno puško - slednji je na lanskem evropskem prvenstvu v nizozemskem Arnhemu dosegel najboljšo slovensko uvrstitev, potem ko je zasedel 12. mesto - sta v pripravljalnem obdobju zelo nihala in sta silno nepredvidljiva, a kot je dejala Vlahova, sta zanjo Venta in Moičević nekakšna skrita slovenska aduta v Györu.

Ne spreglejte