Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2011,
11.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

šah

Petek, 5. 8. 2011, 11.18

6 let, 7 mesecev

Začenja se državno šahovsko prvenstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Šahovskem domu v Ljubljani se začenja 19. šahovski memorial dr. Milana Vidmarja, ki bo tako kot zadnja leta potekal v okviru državnega članskega prvenstva. Nastopajo skoraj vsi najboljši.

Na državnem prvenstvu bodo nastopili najboljši trije Slovenci na svetovni lestvici, velemojstri Luka Lenič (rating: 2634), Aleksander Beljavski (2613) in Jure Škoberne (2563). Izmed prve deseterice najboljših so udeležbo potrdili tudi velemojstra Jure Borišek (2543) in Marko Tratar (2491) ter mednarodni mojster Matej Šebenik (2525). Omenjena šesterica je bila na prvenstvo povabljena, štiri mesta pa je bilo mogoče priboriti na kvalifikacijah v začetku julija.

Osvojili so jih Jure Zorko (2434), Žan Tomazini (2288), Leon Mazi (2332) in Marko Srebrnič (2332). Razen Tomazinija, ki 1. avgusta potuje na svetovno mladinsko prvenstvo v Indijo, so vsi potrdili nastop na Vidmarjevem memorialu. Tomazinija bo na turnirju nadomestil peti s kvalifikacij, Peter Kokol (2282).

Bo Leniču uspelo četrtič zapored?

Naziv državnega prvaka brani Luka Lenič, ki bi z morebitnim letošnjim uspehom postal prvak že četrto leto zapored. Na prvenstvu bo od najboljših manjkal predvsem Duško Pavasovič, ki si z redkimi šahovskimi nastopi zapira možnosti izbora v reprezentanco na letošnjem ekipnem evropskem prvenstvu. Po merilih selektorja bo namreč do 1.9. težko presegel mejo števila odigranih partij in nastopov na turnirjih.

Hkrati bo v Šahovskem domu potekalo tudi državno prvenstvo za članice. Prijavljenih je 17 igralk, prva nosilka pa je branilka naslova, Vesna Rožič. Udeležbo sta potrdili velemojstrici Jana Krivec (sedemkratna prvakinja) in Darja Kapš (dvakratna prvakinja). Svojo priložnost bodo iskale tudi mladinke, ki si po sklepu upravnega odbora lahko priigrajo uvrstitev v reprezentanco na evropskem ekipnem prvenstvu. Nastop na EP bo zagotovljen tudi državni prvakinji.

Oba turnirja bosta potekala od 6. do 14. avgusta, z rednimi koli ob 16.30 uri, razen zadnjega dne, ko se kolo začne ob 10. uri. Šahovska zveza Slovenije bo zagotovila spletni prenos partij v živo ter neposredni video prenos na tej spletni strani.

Ne spreglejte