Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
15.52

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bojan Tokič Vladimir Samsonov

Torek, 11. 10. 2011, 15.52

4 leta, 2 meseca

Z Belorusi nobene možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če je bil v prvem delu boja za obstanek žreb zaveznik Slovenije v nadaljevanju temu vsekakor ne moremo pritrditi. Še lani v Ostravi so v finalu igrali z Nemci in si priigrali srebrne medalje.

Zasedba, ki ji poveljuje Vladimir Samsonov, ki je drugi loparček Evrope in še vedno osmi na svetu, je tudi tokrat prikazala celotni repertoar, s katerim razpolaga in varovancem slovenskega stratega Bojana Raka tokrat ni bilo lahko. Celo več, še nikdar za mizo niso bili videti tako nebogljeno na največjih tekmovanjih v zadnjem obdobju. Toda dejstvo je, da ko je nekdo boljši, mu je potrebno stisniti roko in oditi novim izzivom nasproti. To so Slovenci tudi naredili in navkljub izpadu iz elitne druščine zdaj poskušajo z 11. mestom doseči najboljšo slovensko moško uvrstitev na prvenstvih Stare celine.

Bojan Tokič je bil tudi v dvoboju z Belorusi slovenski adut številka ena. Z Vladimirjem Samsonovom je bil enakovreden do izida 9:9. Pri 5:4 je celo povedel, v končnici je bil Samsonov že v svojem ritmu. Tega je v celoti prikazal v drugem nizu, v katerem Tokič, ki tu igra v dobri formi, ni zmogel dlje kot do štirih točk. Tudi v tretjem veliko možnosti ni bilo na mizi. Pri 7:7 se je sicer zdelo drugače, delnih 0:4 pa pove vse.

Jan Žibrat si je tudi v šestem dvoboju tu na Baltiku zgolj in samo nabiral izkušnje. Obeta sicer veliko, ampak ga čaka še dolga pot, v največji meri posuta s trnjem. Ob dvobojih z asi evropskega namiznega tenisa mladeniču sicer ni kaj očitati, je pa veliko vprašanje, če bo zares znal stopiti na pravo pot. Zdaj je v najbolj delikatnem obdobju. Jevgenij Čšetinin mu je ves čas nekaj ponujal s svojo obrambno igro. Jan je bil največkrat premalo učakan in delal napako za napako, ko bi se dalo vzeti morda tudi kaj več. Ampak čas bo pokazal svoje. Slovenski "lovec" Saš Lasan je mlademu kolegu v izbrani vrsti poskušal priigrati vsaj še dvoboj s Samsonovom, ampak Žibrat bo na to moral počakati. Tudi Pavel Platonov je mirno nadzoroval potek dogodkov za mizo in po uri in 11 minutah je bilo vsega konec.

"Vsekakor je Belorusija boljši nasprotnik in seveda čestitke za zmago. Niti si ne znam razložiti, kako so se sploh znašli v naši skupini, saj sodijo više, ampak šport je šport. Nimamo kaj, zdaj je potrebno stvari obrniti naprej. Mi smo poskušali s presenečenjem prek Tokiča, ampak ste videli, mojster je mojster, takrat ko je zares pomembno. Brez dvoma pa ne razumem odločitev, ki jih sprejema vodstvo evropske zveze, da se kar šesterica seli v drugoligaško konkurenco in ob tem se prav nikogar nič ne vpraša. To je enostavno namizni tenis. Mi se moramo zdaj zbrati za večerno tekmo," je s precej ogorčenja po izpadu pripovedoval selektor Bojan Rak. Soimenjak Tokič je tudi dodal svoje: "Vladimir vsekakor ni začel turnirja, kot je sam želel, ampak iz tekme v tekmo je vse boljši. Nekako sem začutil, da bi se celo dalo igrati, ampak v odločilnih trenutkih je pokazalo, kakšna je razlika med vrhunskim igralcem in igracem mojega kova. Belorusi so enostavno boljši, ampak mi moramo razmišljati v smeri Anglije. Če bi nam nekdo ponudil 11. morda 12. mesto, bi ga pred prvenstvom sprejeli z obema rokama. Izkoristili smo ponujeno priložnost na tekmi s Slovaki in zdaj je pred nami morda tekma te generacije, da popravimo doslej najboljši dosežek moške vrste. Prav zato sem se v dogovoru s selektorjem odločil, da bom odigral tudi ta dvoboj, saj je v igri več kot le prestiž. Ne glede na to, da se selimo v nižji rang, bomo z Anglijo igrali za zgodovino, saj doslej še nihče ni bil boljši od 11. mesta. Odigral bom najbolje možno, upam, da tudi preostala dva in da nam za konec uspe. Tudi slovo z zmago je drugačno kot s porazom."

Ženska vrsta je premagala še Norveško s 3:0. Nina Pavlin je odlično izrabila dano priložnost in ni izgubila niti niza. Manca Fajmut je potrebovala štiri nize, Martina Pohar pa pet, vendar je navkljub utrujenosti znala izkoristiti tudi svoje bogate izkušnje. Zdaj se je le potrdilo, da jo je dekletom močno zagodel žreb, morda pa bo ob koncu 25. mesto le prineslo igranje v drugoligaški evropski ligi, saj je ključ tako postavljen. Potrditev bo potrebno počakati s strani evropske zveze. "Vsekakor je Nina pokazal obilno željo po igri in po dokazovanju in vnesla obilo energije. Vsaka zmaga je seveda pomembna, zdaj upam, da nam za konec res uspe osvojiti vsaj najboljši položaj v tej skupini, ki pa je resnici na ljubo zadnja po kakovosti na tem prvenstvu," pa je po uspehu s Skandinavkami povedala Vesna Ojsteršek Drnovšek.

Ne spreglejte