Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
3. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Rio 2016 zika kanu kajak

Petek, 3. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

VIRUS ZIKA

"Če bom dobil virus, ga bom prebolel in šel dalje"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
kajak,kanu

Slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah so se vrnili s 14-dnevnih priprav v Braziliji, kjer bodo poleti olimpijske igre. "Mene ni pičil niti en komar," je po prihodu iz Ria povedal kajakaš Peter Kauzer, ki meni, da se zgodba okrog zloglasnega virusa zika preveč napihuje.

V zadnjem času je bilo veliko govora o virusu zika, med drugim je pred kratkim večje število znanstvenikov in zdravnikov predlagalo, da olimpijske igre v Riu de Janeiru celo prestavijo. Pozneje je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) to idejo tudi zavrnila.

Kaj je zika

Zika (ime izhaja iz gozda v Ugandi) je virus, ki se prenaša z vbodom komarja ali spolnimi odnosi. V Afriki naj bi se pojavil že leta 1947 in se nato razširil v Azijo. V Braziliji so epidemijo zike zaznali v začetku leta 2016. Zdravila ni. V večini primerov okužba poteka brez simptomov, pri določenem deležu okuženih pa se nato pojavijo bolezenski znaki, kot so vročina, glavobol, pordele očesne zenice … Bolj skrb vzbujajoče so težave nosečnic, raziskave pa nakazujejo možnost, da okužba z virusom povzroča mikrocefalijo, po kateri se dojenčki rojevajo z neobičajno majhnimi lobanjami in možgani.

Najboljši slovenski kajakaši in kanuisti na divjih vodah so vrnil s priprav v Braziliji in so nam lahko iz prve roke povedali svoje izkušnje o trenutnem stanju v Braziliji glede virusa zika. Tja so odpotovali vsi, ki bodo nastopili na olimpijskih igrah in so v ožjem ali širšem krogu favoritov za olimpijsko medaljo – Urša Kragelj, Peter Kauzer, Benjamin Savšek ter najboljši slovenski dvojec Sašo Taljat in Luka Božič.

Luka Božič in Sašo Taljat iz Brazilije nista prišla z najboljšimi občutki. | Foto: Luka Božič in Sašo Taljat iz Brazilije nista prišla z najboljšimi občutki.

Skrbi ga, da ne bo zbolel ravno pred tekmo

Najprej smo poklicali Luko Božiča, ki s Sašem iz Brazilije nista prišla z najboljšimi občutki. Posledica tega je bila velika utrujenost. Med drugim se je Sašo Taljat na enem izmed zadnjih treningov lažje poškodoval, a po zadnjih podatkih ne gre za nič hujšega. Božič virusu zika ne posveča prevelike pozornosti, a kot pravi, je treba biti vseeno previden.

"Lastnik hiše, kjer smo živeli, nam je povedal, da v predelu, kjer je proga, ni razloga za skrb. Bolj skrb vzbujajoče bo v olimpijski vasi, ker je povsem zraven jezera. Moram priznati, da ko sem bil nazadnje v Braziliji, se nisem niti enkrat zaščitil s kremo. Tudi komarjev nisem veliko videl. Je pa treba vseeno paziti. Videli smo, da so imeli v enem izmed hotelov dim, ki  je preganjal komarje. Po mojem mnenju se bodo za to odločili tudi v olimpijski vasi. O tem sicer ne razmišljam veliko, vsekakor pa me je malo strah, da ne bi zbolel ravno pred olimpijsko tekmo," je povedal Božič, ki bosta s Sašem v Riu de Janeiru drugič nastopila na olimpijskih igrah.

Petra Kauzerja ni pičil niti en komar. | Foto: Petra Kauzerja ni pičil niti en komar.

Kauzer: Treba je zaupati organizatorjem

Miren glede virusa zika je tudi naš najbolj izkušeni kajakaš Peter Kauzer. Hrastničan, ki  bo v Braziliji nastopil že na tretjih olimpijskih igrah, meni, da se zgodba okoli virusa zika preveč napihuje.

"Mene ni pičil niti en komar. Ni bilo nobene panike in mislim, da je tudi ne bo. Zadeva se malo preveč napihuje. V času iger bo tam zimsko obdobje, tako da verjetno ne bo toliko komarjev. Sicer pa že od začetka vemo, v kakšno državo gremo. Treba bo nekoliko bolj paziti na higieno. Mislim, da je to bolj nevarno za tiste, ki načrtujejo povečanje družine, in za nosečnice. Zase lahko rečem, da v bližnji prihodnosti ne načrtujem nobenega otroka (smeh, op. a.). Mislim, da je treba zaupati tudi organizatorjem," je povedal naš najboljši kajakaš.

Benjamin Savšek meni, da se glede virusa zika vse skupaj preveč napihuje. | Foto: Benjamin Savšek meni, da se glede virusa zika vse skupaj preveč napihuje.

Beni se ne ukvarja s tem

Najboljši slovenski kanuist Benjamin Savšek  je pred odhodom v Brazilijo poskrbel za preventivo, saj se je cepil proti določenim boleznim, a kot je že znano, cepiva za virus zika ni.

"Mi smo se mazali le s kremami proti komarjem. Mislim, da nihče v ekipi ni imel težav. Domačini o tem ne govorijo dosti. Kolikor sem slišal, je virus prisoten že dolgo časa, tako da to ni neka nova zadeva … Morda se vse skupaj preveč potencira, a vseeno je dobro, da te opozorijo. Tudi zdravniki so nam povedali, da ne moremo kaj dosti narediti. Vse, kar lahko naredimo, je to, da se pazimo in da malo spremljamo svoje stanje, ko pridemo domov. V bistvu se ne ukvarjam s tem. Če bom dobil virus, ga bom prebolel in šel dalje," nam je povedal Savšek, ki pravi, da se je na zadnjih pripravah z olimpijsko progo dodobra spoznal.

Ne spreglejte