Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
8.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 8.45

8 let

Vinčec tudi v olimpijski sezoni meri na vrh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koprčan Gašper Vinčec, ki je na letošnjem SP v Cascaisu osvojil bronasto medaljo, tudi v olimpijski sezoni 2008 meri na sam vrh.

"Meni bi bilo vseeno, katero medaljo bom osvojil, vendar na OI v Peking ne bom gledal ostale, kot se mi je to zgodilo pred tremi leti v Atenah," meni Vinčec. Gašper Vinčec, ki si je olimpijsko vozovnico privozil z normo v Cascaisu, bo sezono začel že januarja v Melbornu. V Avstraliji bo potekalo SP v razredu finn, vendar na tem tekmovanju Vinčec še ne pričakuje vrhunskih izidov. "V tem delu pripravljalnega obdobja moja vadba ni bila najboljša in jadrati bom začel šele jutri, ko bom odpotoval v Grčijo. Pridobil sem nekaj kilogramov, kar pa mi bo v pričakovanih močnih vetrovnih razmerah prišlo zelo prav. Prvenstvo bo pomembno za potrditev, da sodim med prvih pet ali deset na svetu," je na srečanju z novinarji in jadralnimi prijatelji, med katerimi sta bila tudi nekdanji veslač Jani Klemenčič in nekdanji jadralec Mitja Margon, pojasnil Vinčec, ki je po letošnji sezoni dobil hčerko. Najuspešnejši slovenski jadralec v minuli sezoni je zmagal na prvokategorni regati v Kielu in bil četrti na EP na Blatnem jezeru na Madžarskem. Predolimpijsko regato v Qingdaou je končal na šestem mestu. Na tem olimpijskem regatnem polju med OI v Pekingu bo v njegovem razredu nastopilo 26 reprezentantov iz prav toliko držav. "Imam dovolj informacij, ker sem bil že dvakrat na olimpijskih prizoriščih. Oprema na teh regatah sicer ni bila vrhunska, vendar sem z regatnim poljem opravil odlično. V regati za medalje sem bil celo blizu medalje, vendar ta ne bi bila zaslužena, ker sem tedaj jadral bolj za zabavo kot v tekmovalnem ritmu. Ne moti me niti šibek veter, ker sem po njem vedno dobro jadral," je dejal Vinčec, ki minulo sezono dobro začel, nekoliko slabše nadaljeval, in jo nato zaključil z odličjem na najpomembnejši tekmi.

S trenerjem in psihologom sem izplaval iz krize

"S trenerjem Čehom Romanom Teplyjem in psihologom Matejem Tuškom sem izplaval iz krize, ki me je v letošnji sezoni doletela po dobrem začetku, ker sem upošteval nasvet, da moram biti tudi psihično pripravljen za vrhunske izide. Zamenjal sem opremo, zmagal v Kielu pred SP in nato v ekstremnih razmerah v Cascaisu postavil piko na i. Po polovici regate sem vodil, nato pa sem se zavedel, kako blizu sem celo najvišjemu mestu, ter se začel nekontrolirano tresti. V zadnji stranici regatnega polja pa sem bil prepričan, da mi bo uspelo osvojiti najmanj bron," se je na največji uspeh sezone ozrl Vinčec. Koprčan se je meril tudi v seriji hitrih jadrnic RC44 s posadko Ekipa 44 na Črni lepotici, na kateri sta bila tudi Klemenčič in Margon. "V naslednji sezoni v tem razredu ne bom tekmoval, ker je nemogoče jezditi dveh konj. Vsekakor pa je moj dolgoročni cilj, da se počasi začnem preizkušati na večjih jadrnicah. SP prihodnje leto bo moje zadnje v razredu finn, po olimpijski sezoni pa se nameravam posvetiti razredu zvezda, vendar za to potrebujem še enega uspešnega jadralca," je zaključil Vinčec, ki bo 5. decembra dobil zaposlitev v carinski upravi kot vrhunski športnik.

Ne spreglejte