Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
18.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gašper Vinčec

Sreda, 1. 2. 2012, 18.15

5 let, 6 mesecev

Vinčec se na sezono pripravlja doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jadralec Gašper Vinčec se na olimpijsko sezono, za nastop v Londonu v razredu finn bori z Izolanom Vasilijem Žbogarjem, pripravlja v domačem morju.

V Pekingu je bil na olimpijskih igrah sedmi, na SP v portugalskem Cascaisu je bil leta 2007 bronast, srebrn pa leta 2005 na EP v švedskem Kalmarju. Želi si v olimpijske boje tudi v Londonu. "Po SP v Avstraliji v začetku decembra lani sem ostal doma in do druge polovice februarja bo tako. Sem bolj usmerjen v psihofizične priprave kot v jadranje, ker ni pravih pogojev na morju. Danes, ko sem se predstavil na novinarski konferenci v Kopru, sem se le malo nastavil kameram televizije, za resen trening pa pogoji niso pravi. V drugi polovici februarja bom odšel v jugozahodno Španijo ali na Palmo de Mallorco, mogoče pa celo v Francijo. Odločitev bo odvisna od pogojev za vadbo, od tega, kdaj bom dobil novo opremo, pa tudi od financ," je pojasnil Vinčec.

Vinčec in Vasilij Žbogar sta po nekaj dnevih jadranja do 10. decembra na svetovnem prvenstvu v Perthu Sloveniji zagotovila eno kvoto za olimpijske igre v Londonu 2012. Žbogar je končal na 13., Vinčec pa na 17. mestu. Kljub temu zaostanku slednji še vedno vodi v slovenskih kvalifikacijah za OI, kjer lahko v enem izmed razredom nastopi le po en tekmovalec iz posamezne države. "Res je, da je Žbogar znižal zaostanek, vendar je lepo začeti s prednostjo pred zadnjima dvema kvalifikacijskima regatama. Usmerjen sem v vsak dan posebej, potem pa bodo rezultati prinesli svoje," pravi Vinčec.

Naslednje tekme v razredu finn bodo opravili na evropskem prvenstvu v italijanskem Scarlinu (od 16. do 24. marca). "Zaenkrat še ne vem, če bom na EP nastopil. Odvisno bo od tega, če bom dobil opremo in če bom dobro pripravljen za nastop," je povedal Vinčec. Nato bo, tako kot Žbogar, tudi v slovenskih kvalifikacijah za OI tekmoval na dveh tekmah svetovnega pokala v španski Palma de Mallorci (od 31. marca do 7. aprila) in v francoskem Hyeresu (od 20. do 27. aprila). Sledilo bo svetovno prvenstvo v britanskem Falmouthu (od 10. do 18. maja). "Za SP pa si želim, da bi dobro delal vsak dan in da bi dobro jadral."

Na olimpijskih prizoriščih je Vinčec bilo že velikokrat, vendar to ni spremenilo njegovega slabega mnenja. "Regatno polje je zame velik problem. Takoj po SP, ki je le 50 km od olimpijskih prizorišč, bom od maja treniral tam. Ne leži mi okolje in niti morje. Tam je prevelika angleška monotonost, dež in megla v mali vasici. Na morju pa me motijo tokovi in malo bolj čudno valovanje. Toda vsega se je mogoče privaditi. Potrebno je priti s pozitivno naravnanostjo in sam bom tako usmerjen tja vsekakor odšel," je zaključil Vinčec.

Ne spreglejte