SiolNET. Sportal Drugi športi
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pred evropskimi igrami v Minsku

Velenškova: Mislim, da sem se v težji kategoriji že kar udomačila

0,03

termometer

Ana Velenšek |  | Foto: STA
Foto: STA

Ob odsotnosti Tine Trstenjak bo eno glavnih slovenskih orožij na bližnjih evropskih igrah v Minsku judoistka Ana Velenšek, bronasta z olimpijskih iger v Riu 2016. Ta je po igrah iz kategorije do 78 kilogramov prestopila v težjo nad 78 kilogramov in kot pravi, se je na nove tekmice v zadnjih dveh sezonah dodobra navadila.

"Mislim, da sem se v težji kategoriji že kar udomačila. Navadila sem se, kako se moram boriti s tekmicami. Malenkosti pa seveda še manjkajo, a to bo še prišlo," je o novi kategoriji povedala 28-letna Celjanka.

Tekmovalka Sankakuja odkrito priznava, da ji manjka nekaj fizike in tudi njen trener Marjan Fabjan je v preteklosti vedno poudarjal, da Velenškova za uspeh potrebuje še nekaj kilogramov.

Adrian Gomboc OI Rio 2016 Sportal Judoisti na evropske igre z visokimi cilji

"To fiziko potrebujem, da bi lahko premaknila tudi tiste najtežje nasprotnice. Pri preostalih nekako gre, pri najtežjih pa je res težko. Potrebujem nekakšno kombinacijo mase in moči. Z maso izgubljam gibljivost, sama moč pa za najtežje ni dovolj."

Ana Velenšek | Foto: Stanko Gruden, STA Foto: Stanko Gruden, STA

V novi kategoriji izstopa po izredno hitrem in učinkovitem delu nog

Velik del posla je Štajerka opravila že s prilagoditvijo na najtežjo kategorijo. "Zdaj je včasih na blazini celo težje s tekmicami iz prejšnje, lažje kategorije. Zame so postale prehitre. Na težje tekmice in večjo maso se navajam na treningih in s tem nimam resnih težav. Razlika med kategorijama seveda je, a že tako dolgo sem v tej kategoriji, zato mi zdaj ustreza," je še dejala tekmovalka. Ta je iz lažje kategorije v težjo prenesla predvsem izredno hitro in učinkovito delanje nog, s katerim preseneča tekmice.

Velenškova je ob tem še enkrat izpostavila, da se je sama odločila za novo kategorijo in da se je mesto v kategoriji do 78 kilogramov za njeno sestro Klaro Apotekar, s katero trenirata na Lopati pri Celju, sprostilo naključno.

"Seveda bi lahko ostala v stari kategoriji. Sama sem se odločila, da poskusim. Po poškodbi in premoru po igrah v Riu de Janeiru sem imela določeno 'kilažo'. Borbe sem preizkusila v tej kategoriji in ostala sem tukaj. Če ne bi šlo, ali pa, če bi bilo tveganje za poškodbe preveliko, bi se vrnila v svojo kategorijo."

Ana Velenšek | Foto: STA Foto: STA

Evropske igre kot nov test na poti do olimpijskih iger

Evropske igre, ki hkrati v judu štejejo tudi za evropsko prvenstvo, bodo za Velenškovo nov test na poti do olimpijskih iger v Tokiu 2020. A ciljev si ni postavila visoko, saj poudarja, da bo najpomembnejša tekma sezone svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta v Tokiu.

"Zadovoljna bom, če bom pokazala dobre borbe, najboljše, kar bo tisti dan možno," enostavno razlaga tekmovalka, ki na igrah najbrž še ne bo med nosilkami turnirja, zato bo delno o uspehu soodločal tudi žreb.

"Za žreb težko kaj napovem. Najtežja kategorija je tudi malo specifična in pravih favoritinj v resnici ni. Ena tekmovalka danes zmaga in na naslednji tekmi hitro izpade. Veliko bo res odvisno od dnevne forme."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin