Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 5. 2021,
11.32

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Jekaterina Vedenejeva

Ponedeljek, 10. 5. 2021, 11.32

2 leti, 11 mesecev

Ritmična gimnastika

Vedenejeva v Bakuju potrdila olimpijski nastop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Jekaterina Vedenejeva | Foto Jerome Auard

Foto: Jerome Auard

Jekaterina Vedenejeva je na minulem svetovnem pokalu v ritmični gimnastiki v Bakuju dokončno potrdila olimpijski nastop v Tokiu. Četudi bi 26-letna tekmovalka izpustila zadnjo postojanko kvalifikacij svetovnega pokala za Tokio 2020, ki bo konec maja v Pesaru, je že jasno, da bo v točkovanju končala na enem od prvih dveh mest, ki vodita na OI.

Ritmičarka iz ruskega Irkutska, ki zadnja tri leta nosi slovenski dres, je bila v mnogoboju Bakuja, tretje od štirih kvalifikacijskih postojank za Tokio, 11., uvrstila pa se je tudi v en finale.

Vedenejeva je praktično olimpijsko normo za Slovenijo osvojila že na svetovnem prvenstvu leta 2019 v Bakuju, ko je v mnogoboju zasedla 17. mesto, čeravno Mednarodna gimnastična zveza (Fig) tega uradno ni potrdila. Med posameznicami se je neposredno v Tokio namreč uvrstilo le 16 najboljših s SP, a ker je bila pred Vedenejevo tudi Japonka, ki ne bo potrebovala posebnega povabila za državo gostiteljico, je bilo že jasno, da je naslednja v vrsti Vedenejeva. Skupno bo na olimpijskem turnirju posameznic nastopilo 26 tekmovalk.

V kvalifikacijskem mnogoboju svetovnega pokala v Bakuju je bila najboljša Rusinja Darja Trubnikova (98,800 točke) pred Bolgarko Borjano Kalejin (98,525) in rojakinjo Lalo Kramarenko (97,600). Najboljši dve telovadki zadnjih let, svetovni in evropski prvakinji Rusinji Dina in Arina Averina sta postojanko v Azerbajdžanu izpustili.

Vedenejeva je na 11. mestu zbrala 90,900 točke, najbolje pa je opravila sestavo s trakom, kjer je v finalu (19,850) zasedla sedmo mesto. Zmagala je Bolgarka Borjana Kalejin (24,300).

Ena najuspešnejših tekmovalk v Azerbajdžanu je bila Izraelka Linoy Ashram, ki je zmagala z obročem in s kiji. Zlata kolajna z obročem je bila njeno že 50. odličje s tekem svetovnega pokala, skupno jih ima 51. Z žogo pa je bila najboljša Italijanka Alexandra Agiurguculese, ki je nastopila na svoji prvi veliki tekmi po letu 2019 in se veselila zmage. Agiurguculesejeva v videmskem klubu čez mejo trenira pod budnim očesom slovenske trenerke Špele Dragaš, ki tam vodi uspešen klub Udinese.

Ne spreglejte