Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
8.54

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Anja Klinar Nastja Govejšek Miha Potočnik Matija Medvešek Radovljica

Petek, 27. 11. 2015, 8.54

2 leti, 5 mesecev

V Radovljici zazvonil alarm

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred slovenskimi plavalci je še zadnji konec tedna priprav, preden odpotujejo v Izrael na EP v 25-metrskem bazenu, ki bo med 2. in 6. decembrom. Najvišje uvrstitve se nadeja Damir Dugonjić.

Najbolj živahno je bilo pred odhodom v Radovljici, kjer je v četrtek zvečer selektorja Miho Potočnika ter njegova varovanca Anjo Klinar in Robija Žbogarja presenetil požarni alarm.

Tamkajšnji gasilci so hitro poskrbeli za red pod Oblo gorico, za vsak primer pa sta si slovenska potnika na EP zagotovila petkov jutranji trening v Kranju, saj v Radovljici v četrtek takoj ni bilo jasno, ali je šlo na bazenu le za tehnično napako ali je poškodovan kateri od vitalnih delov, ki uravnava ogrevanje.

A za oba radovljiška aduta in slovenskega selektorja je bilo stanje na bazenu manjša skrb. V središču pozornosti je EP, ki se ga bo udeležilo deset slovenskih plavalcev.

Korošec zaostaja le za Britancem

Spiski prijav najvišje uvrstitve obetajo Dugonjiću, ki je drugi na 50 in 100 metrov prsno za britanskim svetovnim rekorderjem Adamom Peatyjem, Klinarjeva pa ima po letošnjih slovenskih rekordih, svojih prvih po petih letih, drugi izid sezone v Evropi na 800 metrov prosto in četrtega na 400 metrov prosto, med vsemi prijavljenimi pa si je v zadnjih 15 mesecih, ki se upoštevajo v prijavah, priplavala četrti izid na daljši in šesti izid na krajši razdalji.

"Ta preračunavanja ustvarjajo samo pritisk. Vse to je nepomembno. Naše norme so postavljene visoko in prav vsi plavalci imajo možnost, da se ob dobrem dnevu in dosežku, s katerim bi ponovili osebne rekorde, ali bi bili blizu njih, uvrstijo med najboljših 16, kar je seveda naš osnovni cilj. Posamezniki imajo višje cilje, a tudi oni bodo morali v predtekmovanju, polfinalu in finalu pokazati svoje najboljše plavanje v sezoni. Naš prvi adut za medalje ostaja Damir Dugonjić," pred potjo pravi Miha Potočnik.

Dugonjić: Cilj je medalja

Dugonjić meni, da je Izrael le stopnica do OI v Riu de Janeiru. "Potrebujem kakovostne tekme. Treniram res v olimpijskem bazenu, a je tudi ta del sezone pomemben in v manjšem bazenu je več poudarka na skoku, obratu in drugih pomembnih elementih. Seveda je cilj medalja. Verjamem, da sem sposoben odplavati osebne rekorde, tudi če bom malo manj spočit, potem pa bomo videli, kam me bo to na tekmi pripeljalo," pravi ta čas prvi slovenski plavalec.

Letos je že prikazal nekaj dobrih dosežkov na 50-metrski razdalji, na daljši mu pravi izid še manjka. "Res bi si želel še kakšno sekundo boljši dosežek že v pripravljalnem obdobju," pravi visokorasli Korošec.

A velikih skrbi ni. Tega se zaveda tudi njegov trener Matija Medvešek: "Saj je bilo vsako leto tako, forma pa je tempirana za EP."

Klinarjeva pričakuje kakšen osebni rekord

Blizu zmagovalnim stopničkam, vsekakor pa kandidatinja za finale je tudi Anja Klinar. "Tudi zame bodo glavne tekme avgustovske olimpijske igre. Kljub dobrim letošnjim izidom še vedno velja, da sem boljša v velikem bazenu. Seveda je fino, da imam tudi pozimi eno močno tekmo, sama od sebe pa tam pričakujem osebni rekord, potem pa bomo videli." Jeseničanka ima prijavljene tudi nastope na 200 in 400 metrov mešano ter 200 metrov delfin.

Na zadnji tekmi je za nov slovenski rekord poskrbela tudi mlada Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je najboljšo znamko v državi na 50 metrov delfin premaknila na 26,26 sekunde. "Že na zadnjih prvenstvih v Chartresu in Herningu sem bila polfinalistka. Enake cilje imam tudi letos. Skrita želja je seveda finale, a v osnovi si želim čim boljše plavanje in nove osebne rekorde," pravi plavalka, ki ima iz Chartresa doma tudi medaljo, osvojeno v mešani štafeti.

Z željo po osebnih rekordih se v Izrael odpravljajo tudi preostali Slovenci, a za večino bo enako pomemben nastop teden dni pozneje na mitingu v Mariboru, kjer bodo lovili norme za EP 2016 in olimpijske igre v Riu.

Ne spreglejte