SiolNET. Sportal Drugi športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V prometni nesreči umrl sloviti alpinist Marjan Manfreda

4

termometer

V torkovi prometni nesreči je v 65. letu starosti umrl pionir slovenskega alpinizma, gorski vodnik Marjan Manfreda - Marjon.

Vest o smrti slovitega alpinista so potrdili na spletni strani Planinske zveze Slovenije. Marjon je bil 15. oktobra 1975 član odprave na Makalu, ki jo lahko štejemo za prvo slovensko uspešno odpravo na katerega od osemtisočakov.

S takratnim vzponom brez dodatnega kisika na vrh Makaluja (8463 m), ko so slovenski alpinisti osvojili prvi osemtisočak, je postavil višinski svetovni rekord. Skupino so poleg Marjona sestavljali še Viki Grošelj, Nejc Zaplotnik, Stane Belak - Šrauf in Ivč Kotnik. Marjon ima v vseh gorstvih, v katerih je plezal, svojo prvenstveno smer.

Marjon, ki se je rodil leta 1950 na Bohinjski Beli, je svojo alpinistično pot začel s petnajstimi leti, ko se je vpisal v alpinistično šolo pri Alpinističnem odseku PD Ljubljana-Matica. Svoj prvi vzpon je opravil že naslednje leto, ko je v vodstvu preplezal Mosoraško v Anića kuku, in istega leta dodal svojo prvo prvenstveno smer Severni steber v Malem Oltarju.

Plezal je še v Kavkazu, Tatrah, Andih in Himalaji. Bil je udeleženec več odprav (Makalu, 1972 in 1975, Kangbačen, 1974, Everest, 1979, Lotse, 1981, Daulagiri, 2004, Ama Dablam, 2005). Marjon se je preizkusil tudi v pisanji, je avtor knjige Ledeno sonce.

Manfreda se je smrtno ponesrečil na zadnji dan junija za krmilom kolesa, ko je bil v Zapužah udeležen v prometni nesreči z avtomobilom.

Pogreb bo danes ob 15. uri na pokopališču na Bohinjski Beli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin