Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 3. 2018,
17.40

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Natisni članek

karate Karate zveza Slovenije Laško Borut Strojin Matija Matijević

Nedelja, 11. 3. 2018, 17.40

6 let, 1 mesec

V Laškem si prihodnje leto želijo več kot tisoč karateistov z vsega sveta #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

1

Karate Slovenija Open 2018 | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

V soboto so dvorano Tri lilije v Laškem zasedli karateisti. Na mednarodnem turnirju Slovenija Open 2018 jih je nastopilo nekaj čez 400, prišli so iz 11 držav. Če bi Karate zvezi Slovenije uspelo tekmovanje v program spraviti prej, bi jih bilo zagotovo veliko več, meni predsednik zveze Borut Strojin, ki prihodnje leto v Sloveniji pričakuje vsaj tisoč tekmovalcev.

Mednarodni karate turnir v Laškem je bil nekoč del svetovne serije, a je zadnja leta izgubljal blišč. Pod vodstvom novega predsednika si mu želi Karate zveza Slovenije povrniti mednarodni ugled. Letos je v Laškem nastopilo 406 karateistk in karateistov, kar je precejšen poskok od lani, ko jih je bilo tam nekaj čez 180.

Prihodnje leto pričakujejo več kot tisoč tekmovalcev

"Priznati moram, da sem zelo zadovoljen. Če je še lani kazalo, da se bo ta turnir celo izločil iz koledarja Karate zveze Slovenije, smo letos v sodelovanju s celotno ekipo pokazali, da smo sposobni opraviti to delo in si tak turnir zaslužimo," nam je v Laškem povedal Borut Strojin, ki je mesto predsednika KZS zasedel maja lani.

Predsednik KZS Borut Strojin prihodnje leto v Laškem pričakuje več kot tisoč tekmovalcev. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Predsednik KZS Borut Strojin prihodnje leto v Laškem pričakuje več kot tisoč tekmovalcev. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Načrti za udeležbo na tekmovanjih se v večini držav sestavljajo v prvi polovici leta, nam je še pojasnil Strojin, zato je bila tudi udeležba na odprtem prvenstvu Slovenije manjša, kot bi lahko bila. Organizacije tekmovanja so se namreč v KZS resneje lotili šele po majski volilni skupščini. "Zato smo bili že v začetku malo prikrajšani. Preprosto nismo imeli dovolj podatkov o tem, kdo bo lahko prišel in kdo ne, med drugim se je zgodilo tudi to, da sta srbska in hrvaška zveza v tem času organizirali državni članski prvenstvi, zato je bilo pri nas manj karateistov iz teh držav. Kljub vsemu pa so se odzvali in k nam poslali mlajše tekmovalce."

Letošnji dogodek je dobra podlaga za nadaljnji razvoj turnirja, ki mora spet postati največji v Sloveniji, je še prepričan Strojin: "Če smo začeli z dobrimi 400 tekmovalci, si jih želimo prihodnje leto več kot tisoč. To je naš cilj in prepričan sem, da je povsem realen."

Fotoutrinki s turnirja v Laškem:

Fotogalerija
1 / 49

Uspešne tudi skupne priprave

Pred turnirjem je KZS organizirala tudi večdnevni karate kamp, ki naj bi prav tako postal stalnica. "Jaz in strokovni štab sva si želela, da naše članice in člane, slovenske reprezentante, nekako stimuliramo in jih dodatno izobrazimo. Povabili smo močne ekipe, recimo iz Uzbekistana in Makedonije, govorimo o dobitnikih medalj z velikih tekmovanj, zato da lahko naši karateisti vidijo, kakšen je njihov domet. Da vidijo, kaj je še treba storiti, in tega, moram reči, ni malo. Po kampu v našem taboru vlada vsesplošno zadovoljstvo in takšne skupne priprave bomo nadaljevali."

"Karate se hitro razvija"

Slovenska izbrana vrsta je v Laškem zabeležila precej uvrstitev na zmagovalni oder, na koncu je to uspelo tudi članom v ekipni konkurenci. V tej se je zmage veselil tudi najizkušenejši slovenski karateist, ko gre za športne borbe kumite, 30-letni Matija Matijević iz Ljubljane.

"Vesel sem, kako je izpadlo to tekmovanje, organizatorji so se potrudili. Srečo imam, da sem izkušen, saj sem nekaj borb dobil tudi na ta račun, res pa je, da so mladi zelo napadalni in moram trenirati dvakrat več, da lahko držim korak z njimi," je povedal Matijević, ki je največji uspeh dosegel leta 2007, ko je v Bratislavi postal evropski podprvak.

Matija Matijević (levo): Srečo imam, da sem izkušen, saj sem nekaj borb dobil tudi na ta račun. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matija Matijević (levo): Srečo imam, da sem izkušen, saj sem nekaj borb dobil tudi na ta račun. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Karate se hitro razvija, to smo videli ta teden, ko smo trenirali z nekaterimi drugimi reprezentancami," je o karate kampu povedal njegov udeleženec Matijević.

Skupno je na blazinah v Laškem nastopilo kar 58 klubov iz 11 držav. Poleg športnih borb kumite so tekmovalci in tekmovalke v vseh starostnih kategorijah nastopali tudi v katah. Vse rezultate najdete na tej povezavi.

Ne spreglejte