Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2023,
11.12

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Janja Garnbret Janja Garnbret športno plezanje

Ponedeljek, 19. 6. 2023, 11.12

10 mesecev, 3 tedne

2. vojaško svetovno prvenstvo v športnem plezanju

V Kopru za vojaške naslove v športnem plezanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
plezalna stena Koper | Koper bo prihodnje dni gostil 2. vojaško svetovno prvenstvo v športnem plezanju. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Koper bo prihodnje dni gostil 2. vojaško svetovno prvenstvo v športnem plezanju.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V Kopru, v koprski Taverni, se bo v torek s slovesnostjo začelo 2. vojaško svetovno prvenstvo v športnem plezanju pod okriljem Mednarodnega sveta za vojaški šport (CISM). Nastopilo bo več kot sto udeležencev iz 12 držav, ki se bodo merili v težavnosti, hitrosti in balvanih. Slovenijo bodo zastopali najboljši slovenski športni plezalci

Janja Garnbret finale Innsbruck
Sportal Tretja tekma po vrnitvi, še druga zmage Garnbretove

Pripadniki Športne enote Slovenske vojske so olimpijska prvakinja Janja Garnbret, Mia Krampl, Vita Lukan, Katja Debevec, Luka Potočar, Anže Peharc, ki Slovenijo zastopajo tudi na tekmah svetovnega pokala v športnem plezanju in bodo glavni slovenski favoriti na avgustovskem SP v športnem plezanju v Bernu. Pripadnica športne enote SV je tudi nekdanja odlična športna plezalka Mina Markovič.

V Kopru v centru na Bonifiki, kjer so lani pripravili prvo tekmo svetovnega pokala v težavnosti, se bodo v sredo začele kvalifikacije v težavnostnem in hitrostnem plezanju, naslednji dan, v četrtek, pa bodo sledile kvalifikacije v balvanskem plezanju in finale v hitrostnem plezanju. Zadnji dan tekmovanja, v petek, se bodo športni plezalci in športne plezalke v finalu pomerili v balvanskem in težavnostnem plezanju, podelitev kolajn bo ob 19. uri v vipavski vojašnici.

Slovenska vojska je od leta 1992 aktivna članica CISM. Na podlagi kandidature je bila izbrana za organizatorja letošnjega SP. Vojaško prvenstvo je tudi priložnost za utrjevanje ugleda Slovenske vojske v svetu in za promocijo naravnih lepot Slovenije, so ob tem poudarili na spletni strani organizatorja.

Pripadnica Športne enote Slovenske vojske je tudi Janja Garnbret. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Pripadnica Športne enote Slovenske vojske je tudi Janja Garnbret. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Janja Garnbret Innsbruck 2023
Sportal Čustveno proslavljanje Janje Garnbret: kot blisk čez balvane

Sodelujejo lahko samo aktivne vojaške osebe

Prvenstva se lahko udeležijo države, članice Mednarodnega sveta za vojaški šport CISM, na tekmovanju pa lahko sodelujejo samo aktivne vojaške osebe.

Poleg gostiteljice Slovenije bodo nastopili tudi plezalci iz Belgije, Francije, Irana, Italije, Kazahstana, Severne Makedonije, Nizozemske, Uzbekistana, Poljske, Švice in Ukrajine.

Na prejšnjem SP vojakov, ki je bilo leta 2018 v Moskvi, sta Mina Markovič in Domen Škofic zmagala v težavnosti, Katja Debevec pa je bila dvakrat srebrna v težavnosti in balvanih.

športno plezanje, težavnost, Innsbruck,  Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret ne bo edina slovenska finalistka
Ne spreglejte