SiolNET. Sportal Drugi športi
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ema Kozin po 14. profesionalni zmagi

V Budimpešti premagala tako nasprotnico kot sodnico, septembra na spektaklu v Zagrebu

0,56

termometer

Ema Kozin
Foto: Simon Kavčič

Slovenska boksarka Ema Kozin se je iz Budimpešte vrnila z zmago, še drugič letos je premagala madžarsko nasprotnico srbskih korenin Evo Bajić, ki je še enkrat vskočila namesto Južnoafričanke Mapule Ngubane. Kozinova je ubranila naslova svetovne prvakinje po različicah WIBA in WBF, 19-letno Ljubljančanko pa septembra čakata spektakel v Zagrebu in borba za pas WBC v super srednji kategoriji.

"Ema se bo septembra borila za naslov svetovne prvakinje WBC v super srednji kategoriji. In to v Areni v Zagrebu, ki sprejme 12 tisoč ljudi," je naslednji dvoboj svoje varovanke naznanil trener Rudolf Pavlin in dodal: "Veseli smo, da se nam je ponudila priložnost za lovljenje tako pomembne titule, in to v kategoriji višje. Naredili bomo vse, da Ema ta pas dobi, priprave je začela že dan po vrnitvi z Madžarskega. Načrtujemo kakšnih 250 rund sparinga z vsaj 12 do 15 različnimi sparing partnerji. Gremo po to, kar si Ema zasluži!"

Ema Kozin Rudolf Pavlin Sportal Kozinova po ubranitvi naslova pred največjim izzivom v karieri

Bajićeva v drugo trši oreh, a je tudi sodnica ni mogla rešiti 

"Sem pa slišala med dvobojem, da so ljudje navijali tako zanjo kot zame in glede na to, da sta najini imeni Eva in Ema zelo podobni, je bilo to zelo smešno." "Sem pa slišala med dvobojem, da so ljudje navijali tako zanjo kot zame in glede na to, da sta najini imeni Eva in Ema zelo podobni, je bilo to zelo smešno." Foto: Simon Kavčič Kozinova je v Budimpešti na Madžarskem prišla do svoje 14. poklicne zmage, a Bajićeva (rojena kot Eva Santa Halaši) je bila v drugo trši oreh kot marca letos v Oklahoma Cityju. "Moram še pogledati posnetke, a kolikor sem slišala, je bila borba dobra. Rečem lahko, da je bila tudi naporna in sama čutim, da sem to zmago prigarala. Zanjo sem nenazadnje naredila 235 rund sparinga. Nasprotnica je bila veliko bolje pripravljena, kot je bila v Ameriki, poznalo se je, da je imela med najinima borbama še dva dvoboja. Taktično se je name pripravila, a smo tudi mi taktiko spremenili," je svoj zadnji dvoboj, ki ga je dobila po večinski sodniški odločitvi opisala slovenska šampionka.

Sojenje pa je bilo v Budimpešti škandalozno, so prepričani v Eminem taboru. Če sta sodnika Bulcsu Gabris in Miklos Dory svoje delo opravila korektno in pripisala zmago Slovenki s 97:93 in 97:94, pa je tretja sodnica, Emeke Halas, pa je vseh 10 rund pripisala Bajićevi. Pozneje so v Eminem taboru izvedeli, da je sodnica, tudi nekdanja boksarka, hči enega od trenerjev Eve Bajić, zaradi česar seveda ne bi smela soditi na tem dvoboju.

"Takšnih napak si ne bi smeli privoščiti"

Kozinova je za to izvedela šele po dvoboju: "Skoncentrirana sem bila na borbo, kako so sodili sodniki, sem izvedela šele kasneje. Sem pa slišala med dvobojem, da so ljudje navijali tako zanjo kot zame in glede na to, da sta najini imeni Eva in Ema zelo podobni, je bilo to zelo smešno. Naredila sem, kar sem lahko, od sebe sem dala vse in s tem sem zadovoljna, šele dan kasneje pa sem slišala, da je bila ena sodnica z mojo nasprotnico zelo povezana in je to najbrž tudi razlog, da je deset rund prisodila njej. Druga dva sodnika sta sodila korektno in zmago pripisala meni, kar me malo pomirja. Upam pa, da bodo organizacija in nadzorniki nekaj naredili, saj si takšnih napak ne bi smeli privoščiti."

Še drugič bi se morala v resnici pomeriti z Južnoafričanko Mapule Ngubane, ki pa je imela zopet težave z vizumom. Se bo z Ngubanejevo sploh kdaj pomerila v ringu? "To ni odvisno samo od mene, z njo sem se bila pripravljena dvakrat boriti, me je pa ob živce spravilo to, da zaradi njene napake oziroma napake njene ekipe ti dve borbi nista bili mogoči. S tem se nočem obremenjevati," odgovarja Kozinova.

Ema Kozin Sportal V ZDA zaplet s tekmico, v Londonu s snegom in prtljago, na računu pa nova zmaga

Želela si je Nikki Adler, a imena nasprotnice še ne pozna

8. septembra Emo Kozin čaka nov izziv. V eni od predborb pred dvobojem hrvaškega težkaša Filipa Hrgovića se bo najboljša slovenska boksarka pomerila za naslov svetovne prvakinje WBC v super srednji kategoriji (do 76,2 kilograma) z za zdaj še neznano nasprotnico. "Pričakujem dober dvoboj, nasprotnice sicer še ne poznam, a govori se o precej zanimivih imenih. Želela sem si Nikki Adler in tudi moja ekipa si jo je, a žal je pred nekaj dnevi odpovedala. Govori se o kandidatkah, med katerimi sta dve Dominikanki, ampak bomo še videli. Pripravila se bon na katerokoli. Tudi taktično. Trener Rudolf me je vselej dobro pripravil na dvoboje," pravi Ljubljančanka.

"Ko bom izvedela ime nasprotnice, bomo taktiko prilagodili njej, tudi glede obrambe. A glede na to, da sem navajena sparirati z moškimi, me to niti ne skrbi oziroma me ne bi smelo presenetiti." "Ko bom izvedela ime nasprotnice, bomo taktiko prilagodili njej, tudi glede obrambe. A glede na to, da sem navajena sparirati z moškimi, me to niti ne skrbi oziroma me ne bi smelo presenetiti." Foto: Simon Kavčič

"Čeprav gre samo za štiri kilograme razlike, se to kar pozna"

Tudi prestop v kategorijo višje jemlje kot dobrodošel izziv. "Rada bi si razširila pot. Če se mi bo v ponudila priložnost v kategoriji supervelter, jo bom prav tako izkoristila. Tokrat se mi je v super srednji kategoriji in rada bi videla, kako se bom v njej znašla. Mogoče se izkaže, da mi celo bolje ustreza kot srednja. Zdi pa se mi, da sem si to priložnost tudi zaslužila, da se borim za naslov svetovne prvakinje WBC. Verjamem, da se bom pripravila še bolje, kot sem se doslej, saj sem vsakič, ko stopim v ring pripravljena bolje, napredujem iz borbe v borbo. Te borbe se zelo veselim."

Priprave za dvoboj kariere in lov na prost pas svetovne prvakinje različice WBC so se že začele, zaradi višje teže pa bodo nekoliko drugačne. "Na začetku bo večji poudarek na masi, na moči. Čeprav gre samo za štiri kilograme razlike, se to kar pozna. Potem se bomo posvetili hitrosti, sparingi bodo enaki, bomo pa poskušali narediti čim več rund s čim več partnerji. Ko bom izvedela ime nasprotnice, bomo taktiko prilagodili njej, tudi glede obrambe. A glede na to, da sem navajena sparirati z moškimi, me to niti ne skrbi oziroma me ne bi smelo presenetiti."

Ema Kozin Rudolf Pavlin Sportal Slovenska boksarska senzacija Ema Kozin. "Tako nevarna, da lahko ogrozi kogarkoli!"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 161
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin