Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 6. 2020,
9.45

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

smrt gimnastika Kurt Thomas

Nedelja, 7. 6. 2020, 9.45

3 leta, 10 mesecev

Umrl ameriški telovadec, ki je posnel film v Jugoslaviji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
sveča svečka smrt | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Združenih državah Amerike je v petek zaradi zapletov po možganski kapi umrl Kurt Thomas, prvi Američan, ki je osvojil zlato na parterju na svetovnem prvenstvu v gimnastiki. Imel je 64 let.

Thomas je 24. maja utrpel možgansko kap, ki je povzročila obširno možgansko krvavitev, je sporočila njegova žena Beckie Thomas za revijo International Gymnast Magazine. Thomas je na svetovnih prvenstvih v gimnastiki osvojil vsega skupaj sedem kolajn, od tega tri zlate, leta 1978 je bil zlat na parterju in leta 1979 na parterju in drogu.

Leta 2003 je bil sprejet v gimnastični hram slavnih, katerega člana sta tudi slovenska telovadca Leon Štukelj in Miroslav Cerar. Po koncu tekmovalne poti se je posvetil trenerskemu delu, skupaj z ženo je vodil gimnastično šolo v Friscu v zvezni državi Teksas, bil je tudi strokovni komentator za medijski hiši ABC in ESPN. Preizkusil se je tudi v zabavni industriji. Leta 1985 je posnel film Gymkata, a je bila njegova filmska vloga, igral je mojstra borilnih veščin na posebni misiji ameriške vlade, pospremljena z negativnimi kritikami.

Za vlogo si je prislužil zlato malino za najslabši igralski nastop leta. Kot zanimivost velja omeniti, da je bil film v koprodukciji studia MGM in Jadran filma v celoti posnet v tedanji Jugoslaviji, kasneje pa je med filmskimi navdušenci pridobil celo manjši kultni status. Thomas je tekmoval na olimpijskih igrah v Montrealu leta 1976. Leta 1980 je bil glavni favorit za olimpijsko zlato, a je izgubil priložnost za medaljo zaradi ameriškega bojkota iger v Moskvi leta 1980. Z letom 1980 se je končala tudi njegova tekmovalna pot amaterskega športnika.

V devetdesetih se je poskušal vrniti. Pri starosti 36 let je želel nastopiti na OI 1992 v Barceloni, a se mu ni uspelo kvalificirati v ameriško ekipo. Na domačem svetovnem prvenstvu v Forth Worthu leta 1979 je osvojil kar šest kolajn. Ta ameriški mejnik po številu kolajn na enem prvenstvu v gimnastiki je šele leta 2018 izenačila Simone Biles, ki je sicer v Dohi osvojila štiri zlate.

Po Thomasu sta poimenovani dve gimnastični prvini.

Ne spreglejte