Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 7. 2011,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

David Haye Vladimir Kličko

Sobota, 2. 7. 2011, 8.12

8 let

Tysonov favorit je Kličko, Foremanov Haye

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanja svetovna boksarska prvaka težke kategorije George Foreman in Mike Tyson imata različna pogleda na razplet drevišnjega dvoboja med Vladimirjem Kličkom in Hayem v Hamburgu.

"Mislim, da se udarci Davida Hayea nikakor ne morejo meriti z njegovim širokoustenjem, zato bo počakal, da borba pride k njemu," je za nemški RTL povedal George Foreman, ki je resnično prava boksarska legenda.

Danes 62-letni Teksačan je leta 1973 v Kingstonu na Jamajki odvzel šampionska pasova različic WBC in WBA znamenitemu Joeu Frazierju. Ta ju je od osvojitve leta 1970 štirikrat uspešno ubranil, leta 1971 tudi pred še slavnejšim, pravzaprav najslavnejšim boksarjem težke kategorije sploh, Mohamedom Alijem. "Največji" je nato leta 1973 v Kinšasi v Kongu do omenjenih naslovov vendarle prišel, ko je v epskem dvoboju porazil prav Georga Foremana. Ta slavni mož, ki je profesionalno kariero končal šele leta 1997 s porazom proti Shannonu Briggsu (ta se je lani pomeril v Vladimirjevim starejšim bratom Vitalijem Kličkom in izgubil po soglasni sodniški odločitvi) pa od sobotnega unifikacijskega dvoboja Kličko - Haye ne pričakuje veliko: "Vladimir je vedno dober, ko mu ni treba narekovati tempa in borbo le nadzoruje s svojim orjaškim levim 'jabom', David pa je tudi prepameten, da bi tvegal z napadi proti enemu najmočnejših boksarjev na svetu, zato ne pričakujem prave bitke, bolj nekakšno taktično in tehnično 'mučenje'. Dvoboj bo trajal vseh 12 rund, po točkah pa bo boljši Haye."

"Haye nima nobenih možnosti"

Povsem drugačnega mnenja pa je zloglasni Mike Tyson, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja svetovni prvak po različicah WBC, WBA in IBF, ki je nemškim novinarjem povedal: "Povsem logično se mi zdi, da bo Kličko Hayea premagal z nokavtom. Ne da je Haye slab boksar, a kot objektivni opazovalec menim, da bo borba trajala le dve, morda tri runde. David preprosto nima moči, da bi v umikanje prisilil borca Kličkovega kalibra. Ta preprosto nima šibke točke, izgubi lahko le, če ga v ringu zadene infarkt." "Iron Mike" se prav tako ne strinja, da je težka kategorija v krizi in je Nemcem, ki so brata Kličko vzeli za svoja, polaskal: "Klička se zaradi svoje popolne dominacije nimata česa sramovati. Vladimir se je boril prav z vsakim, ki v tej dobi kaj velja. Več od njega pač ne moremo zahtevati."

Lewis se boji "nemškega" sojenja

Ob ringu hamburškega štadiona Imtech Arena, na tribunah katerega organizatorji pričakujejo 45.000 ljudi, bo še en dober znanec tako Mikea Tysona kot tudi Vitalija Klička, nesporni svetovni prvak Lennox Lewis, ki je pas različice WBC osvojil leta 1993, pa temu do leta 2003, ko se je upokojil, dodal še WBA, IBF in IBO. Britanec bo dvoboj desetletja spremljal v vlogi strokovnega komentatorja britanske televizijske mreže Sky, zato je na vprašanja o razpletu velikega sobotnega dvobnoja odgovarjal diplomatsko, a se razume, da bo navijal za svojega rojaka Hayea: "Veliko stvari gre na roko Vladimirju, ki je rojen težkaš, je večji, močnejši, ima odličnega trenerja in boksa praktično na svojem dvorišču, a če dandanes obstaja kdo, ki bi ga lahko premagal, je to zagotovo David Haye. Ima hitrost, okretnost, vzdržljivost in moč, da to stori. Vladimir jih je že nekajkrat dobil na brado in šel dol. David to ve, in ga bo poskušal premagati prav na ta način," je za RTL povedal Anglež, ki je v svojem zadnjem profesionalnem dvoboju leta 2003 premagal Vitalija Klička, prepričan pa je tudi, da lahko Hayeu zmago prinese le nokavt, saj v nepristranskost sojenja v Nemčiji ne verjame: "Menim, da bo moral Haye tukaj za zmago doseči nokavt, vse preveč je stvari, ki mu ne gredo v prid. Prejšnji teden sem si tu ogledal dvoboj za naslov svetovnega prvaka med Matthewom Macklinom in Felixom Sturmom (Nemec Sturm je zmagal po večinski odločitvi sodnikov, čeprav so na Otoku prepričani, da je bil Britanec Macklin očitno boljši op. p.) in bil globoko razočaran, ne šokiran, ko sem videl, da je danes kaj takšnega sploh še mogoče. Na žalost je, zato mora David sodbo podati sam in Vladimirja, če bo le mogoče, nokavtirati."

Vladimir Kličko in David Haye sta včeraj opravila z uradnim tehtanjem in Ukrajinec je od Britanca težji kar 13 kilogramov in pol (110 kg – 96,5 kg).

Ne spreglejte