Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2019,
19.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

judo grand prix Pariz Tina Trstenjak Andreja Leški

Sobota, 9. 2. 2019, 19.31

5 let, 2 meseca

Pariz, grand slam

Trstenjakovi srebro, Leškijevi bron v Parizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Tina Trstenjak | Tina Trstenjak je morala v Parizu priznati premoč Francozinji Clarisse Agbegnenou. | Foto Sportida

Tina Trstenjak je morala v Parizu priznati premoč Francozinji Clarisse Agbegnenou.

Foto: Sportida

Slovenski judoistki Tina Trstenjak in Andreja Leški sta na prvem prvokategornem grand slamu sezone v Parizu osvojili srebrno in bronasto kolajno. Olimpijska prvakinja Trstenjakova je morala po 3:05 minute podaljška priznati premoč Francozinji Clarisse Agbegnenou, Leškijeva pa je v boju za bron premagala Japonko Aimi Nouči.

Zadnji dvoboj večera med Trstenjakovo in Agbegnenoujevo, olimpijsko in svetovno prvakinjo ter prvo in drugo s svetovne lestvice, je bil poslastica za vse poznavalce juda v nabito polni dvorani Bercy. Komentar tekme ga je označil kar za prvi judoistični dvoboj trenutno na svetu, v katerem je imela Trstenjakova priložnost, da pred domačo publiko užene Francozinjo in nažene strah v kosti tekmicam. Na koncu je Francozinja razmerje zmag in porazov dvignila na 5:3 v svojo korist.

V dvoboju je varovanka Marjana Fabjana bistveno bolje od Francozinje pripravljala položaj za met, Agbegnenoujevo pa je krasila hitra reakcija, s katero je odgovarjala na napade Celjanke. Slovenska reprezentantka je zabeležila več nevarnih poskusov od tekmice, na koncu pa je bila Francozinja srečnejša in spretnejša.

Noučijevi vrnila za poraz v Budimpešti

Pred tem je Leškijeva iz ljubljanskega Bežigrada v boju za bron premagala Japonko Aimi Nouči, ta je lani v dolgoročni pripravi na olimpijske igre v Tokiu 2020 dobila tri grand slame, in se ji oddolžila za lanski poraz v Budimpešti. Minuto in 14 sekund pred koncem je Koprčanki, ki jo v prestolnici trenira nekdanji celjski šampion Rok Drakšič, uspel odločilni ipon.

Ob idealnem razpletu se je tokrat v Parizu napovedoval celo slovenski finale, saj sta obe slovenski borki brez napak opravile jutranji del.

Trstenjakova je bila najprej boljša od 31-letna Brazilke Ketleyn Quadros, z bronom v Riu de Janeriu 2016 ene od junakinj domačega tabora na zadnjih igrah. Nato je prav tako v dodatnem borilnem času padla 30-letna Američanka Hannah Martin in v četrtfinalu še bronasta z zadnjega EP Britanka Lucy Renshall, ki jo je 28-letna Celjanka z vazarijem v osmem dvoboju premagala že sedmič.

Leškijeva, lani zmagovalka Düsseldorfa, je imela zelo neugoden žreb in je morala na poti v polfinale kar trikrat v podaljšek. Najprej je za napredovanje ugnala bronasto z zadnjih panameriških iger, 25-letno Anriquelis Barrios, nato bronasto z zadnjih azijskih iger in svetovno prvakinjo do 21 let Hen Ju Han iz Južne Koreje. V četrtfinalu je nato padla še Yasmine Horlaville iz močne francoske šole juda.

Slovenki nista bili v vlogi favoritinj

V polfinalu pa Slovenki nikakor nista bili v vlogi favoritinj. Trstenjakova se je pomerila z 21-letno Japonko Nami Nabekura, dvakratno azijsko prvakinjo, ki sodi v krog tekmovalk, ki so s svojim načinom borbe med najbolj neugodnimi tekmicami za varovanko Marjana Fabjana. V preteklih petih dvobojih se je Trstenjakova zmage veselila le lani v Parizu.

Tudi tokrat je bila v rednem delu aktivnejša Japonka, ki je najnevarnejši napad prikazala 45 sekund pred koncem rednega dela, ko je najprej poskušala z metom, ob padcu obeh tekmovalk pa z vzvodom želela prisiliti Trstenjakovo v predajo, a se je slovenska šampionka po pol minute iz položaja izvila. V podaljšku je bila vse aktivnejša Trstenjakova, ki je po dobrih sedmih minutah boja dosegla svojo drugo zmago nad Japonko.

Andreja Leški je v boju za bron premagala Japonko Aimi Nouči. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Andreja Leški je v boju za bron premagala Japonko Aimi Nouči. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Tini v vseh poskusih malo zmanjkalo za met

"S Tino ne morem biti popolnoma zadovoljen. Šla je na zmago, se dobro borila, a v vseh poskusih ji je malo zmanjkalo za met. Kanček kvalitete ji še manjka. Zelo pomembno pa je, da je končno spet premagala Nabekuro, s katero je imela v preteklosti veliko težav, tokrat pa je zdržala in si priborila pomembno zmago," je dan videl trener Marjan Fabjan.

Leškijeva iz ljubljanskega Bežigrada pa je imela na nasprotni strani tatamija Francozinjo Agbegnenou, vodilno tekmovalko s svetovne jakostne lestvice. V izredno izenačenem dvoboju je imela tudi Slovenka svoje priložnosti, minuto in 19 sekund pred koncem dvoboja pa je Francozinja z metom za ipon uveljavila svoje izkušnje.

Leškijeva si je dopovedovala, da Francozinja ni nepremagljiva

"Dopovedovala sem si, da Francozinja ni nepremagljiva, a danes preko nje ni šlo. V ostalih borbah, posebej v tisti za bron, pa sem pokazala dober judo. Prav zmaga nad Japonko je bila posebej pomembna, saj sem si dokazala, da niso nič boljše od nas. Tudi dopoldan, ko sem morala trikrat v podaljšek in zdržala, je bilo težko. Na tem nivoju lahkih borb ni," je dan ocenila Leškijeva.

"Andreja napreduje iz tekme v tekmo, danes je premagovala tekmice, ki jih pred tem še ni in potrdila napredek. Tudi za Francozinjo bo naslednjič težje, saj je Andreja proti njej danes tekmovala prvič. Smo na pravi poti," pa je dodal njen trener Rok Drakšič.

Štangarjeva in Kajzerjeva izpadli že dopoldan

Preostali slovenski tekmovalki sta tekmovanje v francoski prestolnici končali dopoldan. V kategoriji do 48 kilogramov je bila za 21-letno Marušo Štangar usodna lanska zmagovalka Glasgowa Francozinja Marine Henry. Mlada 19-letna Kaja Kajzer pa je imela zelo težak žreb. Iz dvoboja z Brazilko Tamires Crude, srebrno z zadnjih panameriških iger, je še izšla kot zmagovalka, nato pa je bila zanjo premočna kasnejša zmagovalka Kanadčanka Christa Deguchi, bronasta na lanskem SP v Bakuju.

V nedeljo bo slovenske barve v Parizu v kategoriji nad 78 kilogramov branila bronasta z zadnjih OI Ana Velenšek.

Preberite še:

Tina Trstenjak Marjan Fabjan
Sportal Fabjan: Ni še čas, da bi tekmovalke pritisnil do konca
Maruša Štangar
Sportal Štangarjeva Tel Aviv odprla s petim mestom
Ne spreglejte