Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 10. 2014,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mina Markovič

Nedelja, 26. 10. 2014, 13.12

8 let

Trojne stopničke plezalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovensko športno plezanje slavi ekipni uspeh. Na zadnji tekmi azijske turneje svetovnega pokala v težavnosti v Inzaiu na Japonskem so kar trije Slovenci osvojili stopničke.

Mina Markovič je bila po zmagah v Južni Koreji in na Kitajskem tokrat druga. Nov uspeh Markovičeve sta dopolnila Maja Vidmar in Domen Škofic s tretjima mestoma.

Na Japonskem so se uresničile napovedi selektorja slovenske članske ekipe Romana Krajnika pred odhodom v Azijo o treh stopničkah na eni od tekem azijske turneje. "Obljuba dela dolg," je bil moštvenega uspeha vesel Krajnik.

Uspeh bi bil lahko še veličastnejši. Šestindvajsetletni Ptujčanki je hat-trick, niz treh azijskih zmag, za malenkost spolzel iz rok. Vodilna po kvalifikacijah in polfinalu se je dotaknila vrha z roko, a je z zadnjega oprimka takoj padla in ga ni zavarovala z vpetjem vrvi, tako da je zmaga pripadla vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, svetovni prvakinji in branilki skupne zmage, Južni Korejki Džain Kim. Ta, tretja po polfinalu, je edina tako v moškem kot ženskem finalu osvojila vrh smeri.

Markovičeva, srebrna na letošnjem svetovnem prvenstvu v Gijonu, je z novimi 80 točkami ohranila tretje mesto v skupnem seštevku, a je južnokorejska tekmica tik pred sklepnim dejanjem sezone, novembrskim finalom v Kranju, še okrepila vodstvo in se oddaljila od tekmic.

Južna Korejka je osvojila še četrto zmago v sezoni. V skupnem seštevku ni še nič odločeno, za končni naslov se potegujejo tri tekmovalke, med njimi pa je prav po zaslugi odličnih azijskih nastopov tudi najboljša Slovenka Markovičeva. Džain Kim vodi s 561 točkami, na drugem mestu je Avstrijka Magdalena Röck (501), peta danes, na tretjem mestu pa je Markovičeva (494), ki za vodilno zaostaja 67 točk.

Od Azije se bo s prvimi letošnjimi stopničkami poslovila z 28 leti najstarejša članica slovenske odprave Maja Vidmar. Druga po kvalifikacijah je v zadnji krog tekme napredovala z osmim izidom polfinala. V finalu je vodila vse do nastopa Džain Kim, nato pa se v sezoni, ki so jo spremljale težave s poškodbami, veselila tretjega mesta. Zadnjič je stala na stopničkah pred dvema letoma v Kranju. Sezono bo zanesljivo sklenila z uvrstitvijo med najboljših deset skupno.

Uspeh najboljših plezalk je dopolnil edini moški predstavnik Domen Škofic s še drugimi stopničkami v Aziji. Za 20-letnim tekmovalcem je prav tako sijajna turneja, na kateri je bil še drugi in četrti, pred tem je sezono svetovnega pokala v težavnosti odprl s tretjim mestom v Chamonixu. Škofic ostaja četrti tudi skupno in celo v boju za drugo oziroma tretje mesto v skupnem seštevku. Zmagal je Čeh Adam Ondra, drugi pa je bil japonski as Sači Ama.

Sezona svetovnega pokala se bo sklenila s finalno tekmo 15. in 16. novembra v Kranju.

Ne spreglejte