Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2008,
21.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 1. 2008, 21.36

8 let, 5 mesecev

Tokič ponovil Beograd, naslednji je Samsonov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Prvi dan glavnega turnirja mednarodnega odprtega namiznoteniškega prvenstva je od Slovencev preživel le Bojan Tokič, ki se je že uvrstil v tretji krog.

Martina Safran je izpadla v drugem, Saš Lasan in Biljana Todorovič pa že v prvem.

Potem ko je bil začetek velenjskega turnirja za slovenske predstavnike katastrofalen, saj se iz kvalifikacij nihče ni uvrstil na glavni turnir, so igralci, ki so bili na turnir uvrstili neposredno, nekoliko obrnili sliko. Z izjemo Biljane Todorovič so se vsi dobro držali, navdušil pa je Tokič. Četrtfinalist lanskega evropskega prvenstva v Beogradu je dokazal, da se je z uspešnimi igrami na lanskem turnirju dokončno znebil "prekletstva" Rdeče dvorane in se z zmagama proti Slovaku Lubomiru Pišteju in kitajskemu Špancu Zhiju Venu Heju uvrstil med 16 najboljših.

Še posebej je navdušil proti Špancu, 26. igralcu na svetu, ki je že neposredno uvrščen na olimpijski turnir v Pekingu. V dramatičnem obračunu, polnem preobratov, ga je premagal s 4:3 in tako izid v medsebojnih dvobojih povišal na 2:0, saj je bil od njega boljši že na lanskem evropskem prvenstvu v Beogradu (4:0). Tokrat je dobro začel in povedel z 1:0, nato je španski veteran dobil dva niza zapored, a se Slovenec ni dal. Z nepopustljivostjo je dobil še tri nize, v katerih je že občutno zaostajal, in se na koncu veselil zmage.

Tokič: Računam na presenečenje

"Španec je odličen igralec, proti kateremu imajo težave še večji mojstri, kot sem jaz. A jaz sem bil neverjetno samozavesten, predvsem zaradi najinega beograjskega obračuna. Tudi ko sem zaostajal, sem verjel v zmago, kar se mi je na koncu obrestovalo. S samo igro še nisem povsem zadovoljen. Predvsem nisem imel nikakršne prednosti s svojim začetnim udarcem, njegov, ki je sicer eden najbolj neugodnih v namiznoteniški karavani, pa mi je delal veliko težav. Na srečo pa je moj 'backhand' deloval odlično," je bil dobre volje Bojan Tokič, ki ga v naslednjem krogu v petek čaka izredno atraktiven nasprotnik, trikratni evropski prvak in po odpovedi Tima Bolla prvi favorit turnirja Vladimir Samsonov. Belorus je oba svoja dvoboja dobil s 4:3, proti Rusu Fedorju Kuzminu je že zaostajal z 1:3, vendar se na koncu izvlekel. Prav neprepričljiva igra Samsonova daje nekaj upanja. "Zakaj ne bi storil še koraka naprej, vsekakor računam na presenečenje," napoveduje Tokič.

Safran: Ko se je razigrala, nisem mogla ničesar več ...

Pohvale za svojo igro si zaslužita tudi Saš Lasan, ki se je odlično upiral Švedu Paeru Gerellu, zmagovalcu turnirja leta 2004, dvoboj izgubil v sedmih nizih, in tudi Martina Safran, ki jo strokovnjaki že dolgo niso videli tako igrati. V prvem krogu, v katerem se je pomerila s kitajsko Hrvatico Xue Han, je bil poleg igre zadovoljiv tudi rezultat, proti španski Kitajki in nekdanji klubski soigralki Yanfei Shen, 38. igralki sveta, pa ni zmogla še enega presenečenja, čeprav je vodila z 2:0 v nizih.

"Nasprotnica je boljša v vseh elementih, kljub otipljivemu vodstvu nisem imela možnosti. Ko se je razigrala, nisem mogla ničesar več. A kljub porazu sem zadovoljna z doseženim in ponosna na zmago v prvem krogu," ima kar nekoliko premajhne ambicije igralka, ki se želi več nastopov na tovrstnih turnirjih. Z njimi bi si okrepila samozavest, ki je očitno nima dovolj.

Ne spreglejte