Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2013,
8.32

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca prijateljska tekma

Sobota, 18. 5. 2013, 8.32

1 leto, 5 mesecev

To pa ni kar tako: v Murski Soboti padli Nemci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski odbojkarji so v petek odigrali prvo pripravljalno tekmo proti nemški vrsti, ki te dni gostuje v Sloveniji. V dvorani OŠ1 so pred polno dvorano zasluženo premagali nemško reprezentanco.

Nemški odbojkarji so v lanskih kvalifikacijah za septembrsko EP obakrat premagali Slovenijo, ki si bo igranje na Danskem in Poljskem šele morala priboriti v dodatnih kvalifikacijah s Hrvaško. Tudi zato je bilo v slovenski izbrani vrsti pred tekmo z Nemčijo - v Mursko Soboto je prišla v nekoliko oslabljeni zasedbi, brez prvih zvezdnikov Jochena Schöpsa, Györgyja Gozerja in Simona Tischerja, a s še vedno z odlično ekipo, ki se pripravlja za nastop v svetovni ligi -, čeprav je šlo le za prijateljski obračun, prisotna toliko večja želja po zmagi. Prvi niz so še dobili gostje iz Nemčije, v preostalih treh pa so bili Tine Urnaut in soigralci, še zlasti to velja za drugi in četrti, precej boljši in zasluženo vzeli skalp eni najboljših reprezentanc v Evropi.

Začeli v postavi: Vinčić, Urnaut, Čebulj, Pajenk, Kamnik, Šket in Plot

Slovenski selektor Luka Slabe je na tribuni dvorane OŠ 1 pustil Jana Brulca, Jana Klobučarja in Danijela Konciljo, tekmo pa so začeli Dejan Vinčić, Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Alen Pajenk, Matevž Kamnik, Alen Šket in libero Miha Plot, ki so do pete točke držali korak z nemškimi odbojkarji, nato pa so do prvega tehničnega odmora za njimi zaostajali za dve točki. Ob ne ravno učinkovitem napadu in nekaj slabšem sprejemu so slovenski odbojkarji na drugi tehnični odmor odšli že z zaostankom petih točk. Tudi po zaslugi nemškega korektorja Christiana Fromma, zelo učinkovit v napadu pa je bil tudi Tom Strohbach. Z delnim izidom 7:3 so se izbranci Luke Slabeta, v tem obdobju se je v napadu izkazal Klemen Čebulj, svojim nasprotnikom približali na točko zaostanka (18:19), tako da se je obetala zanimiva končnica. Slovenska reprezentanca je po napaki nemške po vodstvu z 2:1 drugič v uvodnem nizu prišla do vodstva (21:20), v končnici niza pa so bili spet bolj zbrani izbranci nemškega selektorja Vitala Heynena.

Popravili napad in izenačili

Toda če je bil napad v prvem nizu v slovenski reprezentanci še problematičen, to nikakor ne velja za drugi niz, ki ga je začela odlično. Na servis kapetana Tineta Urnauta so slovenski odbojkarji povedli s 6:0, Klemen Čebulj pa je s še enim svojim uspešnim napadom slovenski izbrani vrsti ob prvem tehničnem odmoru priboril sedem točk prednosti. Tudi v nadaljevanju niza so slovenski odbojkarji tekmo nadaljevali brez menjav, igrali odlično in si do drugega tehničnega odmora priigrali kar deset točk naskoka. Prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih je po uspešnem prvem tempu priboril Pajenk, zadnjo točko v nizu pa je prispeval Urnaut.

V končnici tretjega niza blestel Šket

Tudi v tretji niz so slovenski odbojkarji krenili v nespremenjeni zasedbi. Po bloku Dejana Vinčića in napaki Toma Strobacha so na prvi tehnični odmor z dvema točkama prednosti odšli Slabetovi izbranci, ki so nadaljevali z dobrim sprejemom in zadovoljivo učinkovitostjo v napadu, zato pa so imeli nekaj več težav na servisu. Do konca niza so v tem elementu igre naredili šest napak, ob tem pa niso dosegli niti enega asa, medtem ko so Nemci ob enem asu naredili le eno napako na servisu. Vendar se jim to ob dobri igri v ostalih elementih odbojkarske igre ni maščevalo, so po uspešni napadalni akciji Matevža Kamnika prvič v tretjem nizu povedli s tremi točkami prednosti (18:15). Nemci so se jim v nadaljevanju niza uspeli približati le na točko zaostanka (20:21), toda razigrani slovenski kapetan, ki je dosegel zadnje štiri od petih točk, ob pomoči Alena Šketa, ki je dosegel zadnjo točko v tretjem nizu, ni dovolil preobrata.

Čebulj zabil zadnji žebelj v krsto Nemcev

Četrti niz je bil podoben drugemu, le da so si slovenski odbojkarji odločilno prednost priigrali po prvem tehničnem odmoru. Nanj so odšli s tremi točkami naskoka, na drugega pa, po zaslugi razigranih Šketa in Čebulja že z osmimi. Ko je še Urnaut z blokom zaustavil Sebastiana Krauseja in je Slovenija povedla z 18:9, je bilo odpora nemških odbojkarjev dokončno konec. Zadnji dve točki za lepo zmago nad Nemci, udeleženci zadnjih olimpijskih iger, je dosegel Klemen Čebulj. Zmaga slovenske izbrane vrste je bila več kot zaslužena, saj so prevladovali v vseh elementih igre. V četrtem nizu jim je stekel še servis, na koncu so dosegli štiri ase, Nemci enega manj, imeli so 61-odstoten sprejem, Nemci 54-odstotnega, v napadu je bila njihova učinkovitost 47-odstotna, nemška le 34-odstotna, dosegli pa so tudi kar šestnajst blokov, Nemci le devet.

Slabe: Tekma je bila telesno zelo naporna

Luka Slabe, selektor slovenske reprezentance: ''V prvem nizu nam igra še ni stekla, prav tako nismo izkoristili velikega števila protinapadov, pa tudi v bloku smo bili premehki. Ko smo popravili svoj sprejem, je bilo tudi Vinčiću lažje podajati, popravili smo učinkovitost v napadu, predvsem pa sem vesel, da smo dobro igrali v tistih elementih igre, ki smo jim na treningu posvetili največ pozornosti, tako smo na koncu imeli šestnajst blokov, Nemci le šest. Igralci, ki so igrali, so dali veliko od sebe, bilo je veliko skokov, tudi telesno je bila tekma naporna, tako da bodo v soboto ti igralci, ki so igrali prvo tekmo, opravili samo fitnes, nato pa počivali, priložnost pa bo dobila druga šesterka. Tako bodo oni nosili vse breme in skušali nemške odbojkarje premagati še enkrat. Čeprav smo prikazali dobro igro, nas čaka še veliko dela, a imamo še nekaj časa in za zdaj smo na dobri poti.''

Ne spreglejte