Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
22. 12. 2011,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze

Četrtek, 22. 12. 2011, 6.47

8 let

Tina tretjič, upa, da ne zadnjič

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z naslovom svetovne prvakinje v veleslalomu, srebrom v superkombinaciji in zgodovinskim tretjim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala je Tina Maze zanesljivo postala športnica leta 2011.

"Priznanje mi ogromno pomeni, saj je v slovenskem športu konkurenca zares izjema. Le malo kje imajo toliko vrhunskih športnikov na tako majhnem prostoru. Tega se pogosto ne zavedamo. Jaz se, zato mi to priznanje veliko pomeni," pravi Tina Maze, ki je ugnala Petro Majdič, Urško Žolnir, Mino Markovič in preostale cvetove slovenskega športa ter po letih 2005 in 2010 še tretjič v zgodovini postala najboljša športnica v državi. Tokrat je člane Društva športnih novinarjev Slovenije prepričala z izjemnostjo v svetovnem pokalu in na svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu. A med sezono ni kazalo na tako sanjski razplet.

Pred novim letom je namreč ekipo osamosvojene reprezentantke zapustil serviser, poleg tega pa so se začele pojavljati še zdravstvene težave. Na Bavarsko se tako Mazejeva ni podajala s prav dobrimi občutki, vendar sta sanjska tedna dokončno potrdili, da gre za šampionko svetovnega kova. V superkombinaciji v igri stotink resda ni bila na srečni strani, vseeno pa se je veselila srebrnega odličja. Prav slednje jo je še dodatno sprostilo in v svoji paradni disciplini, torej veleslalomu, je Mazejeva uprizorila dve vrhunski predstavi, s katerima je šele kot druga Slovenka v zgodovini alpskega smučanja postala svetovna prvakinja.

Zdravljica v središču nemškega smučarskega središča, kjer so nekoč potekali tudi olimpijski boji, ji je nato dala krila za sklepni del sezone. V slednjem ni bilo pomembno, katera disciplina je na vrsti. Tina je bila na prav vsaki tekmi v igri za stopničke in celo zmago. Sezono je naposled sklenila s kar osmim uvrstitvami med najboljše tri v svetovnem pokalu, od tega dvema zmagama. Slavila ju je v slalomu in superkombinaciji, tako da ji v vsega spoštovanja vrednem opusu manjka le še v superveleslalomu. Skupno je zbrala kar 1139 točk in se zavihtela celo na tretje mesto v skupnem seštevku in tako v še eni kategoriji postala prva Slovenka.

Tinini uspehi dobijo prave razsežnosti, če jih uvrstimo v širši kontekst. V treh sezonah od osamosvojitve in oblikovanja samostojne ekipe je Črnjanka zbrala kar pet kolajn na velikih tekmovanjih in še tri v svetovnem pokalu. Ob tem odločno zagotavlja, da zadnje besede še ni rekla, kar je navsezadnje dokazala tudi s tretjim mestom na zadnji predbožični tekmi V Flachauu.

Ne spreglejte