SiolNET. Sportal Drugi športi
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Olimpijski prvak v steni ob boku svetovne prvakinje

Težko pričakovana pridobitev za slovensko plezanje že v maju? #foto #video

0,30

termometer

 | Foto: Anže Petkovšek/Sportida
Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Vložek Olimpijskega komiteja Slovenije v športno plezanje se bo v primerjavi s preteklim letom zvišal za 200 odstotkov, steno za hitrostno plezanje, ki je v Sloveniji še nimamo, pa bomo poskušali zagotoviti še letos, je ob robu zagona projekta #Slovenijapleza in predstavitve slovenske reprezentance v športnem plezanju napovedal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

Po prvi tekmi svetovnega pokala letošnje sezone (na uvodni tekmi v balvanskem plezanju v Švici smo imeli dva predstavnika v finalu, Jerneja Kruderja na 5. in Janjo Garnbret na 6. mestu) so se v prostorih Plezalnega centra Ljubljana predstavili člani slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Iztok Čop Domen Škofic Janja Garnbret Športno plezanje novinarska | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Foto: Anže Petkovšek/Sportida Končno tudi del olimpijske družine

Športno plezanje je med Slovenci vse bolj priljubljena disciplina, slovenski športni plezalci pa že vrsto let krojijo vrh svetovnega pokala v težavnostnem plezanju.

Leta 2020 bodo po dolgih letih prizadevanj končno dočakali tudi priložnost za nastop na olimpijskih igrah. A čeprav se zdi, da so visoka mesta lahko dosegljiva, pa pot še zdaleč ne bo enostavna.

Nov olimpijski format - v Tokiu bodo podelili samo en komplet odličij  - bo namreč vseboval vse tri plezalne discipline. Poleg težavnostnega še balvansko in hitrostno, ki ga slovenski tekmovalci ne trenirajo, oziramo ga občasno okušajo v sosednji Avstriji.


Preberite še:


Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v družbi selektorja Gorazda Hrena in selektorja mladinske vrste Anžeta Štremflja. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Slovenska reprezentanca v športnem plezanju v družbi selektorja Gorazda Hrena in selektorja mladinske vrste Anžeta Štremflja. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Treba bo ugrizniti v hitrost

Po besedah selektorja slovenske izbrane vrste Gorazda Hrena se bodo slovenski plezalci letos še bolj posvečali treningom balvanskega plezanja, pospešeno pa iščejo tudi profesionalnega trenerja za hitrostno plezanje.

Informacij o tem, kdaj bodo steno za hitrostno plezanje slovenski plezalci vendarle dočakali, ni imel, je bil pa zato z njimi toliko bolje opremljen predsednik OKS Bogdan Gabrovec, ki je napovedal kar za 200 odstotkov višji finančni vložek v športno plezanje kot prejšnje leto in razkril prizadevanja za postavitev stene za hitrostno plezanje.

Video: Predsednik OKS o finančni pomoči športnemu plezanju v Sloveniji in postavitvi stene za hitrostno plezanje:

[video: 62539 / ]

Stena za hitrostno plezanje v Velenju ali ljubljanskih Stožicah

"Imamo dve možnosti. Ena je v Velenju, kjer bi lahko dvignili Rdečo dvorano, druga, ta nam je še bližja, pa je možnost, da bi steno, ob manjših posegih v dvorano, postavili v Stožicah. Treba bo potrkati na vrata ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Upamo, da bi predotvoritev dočakali že prihodnji mesec," je namignil nekdanji judoist, ki še nikoli ni okusil športnega plezanja.

Olimpijski prvak v steni v družbi svetovne prvakinje

Z njim se je danes prvič po več kot 30 letih srečal podpredsednik OKS Iztok Čop, ki se je v steni "pomeril" z najboljšo plezalko na svetu Janjo Garnbret.

Video: Iztok Čop v steni z Janjo Garnbret:

[video: 62537 / ]

Mlada Velenjčanka je plezala v steni z oceno 7c, Čop pa 4a. V tej mu je šlo sicer odlično, a prava zahtevnost stene se je pokazala potem, ko je olimpijski prvak v veslanju in najuspešnejišo olimpijec samostojne Slovenije skušal plezati v steni, ki jo je pred tem preplezala prva dama slovenskega športnega plezanja. Čop si je zaželel, da bi čez tri leta, če bi se v navpičnici pomerila ponovno, lahko napovedali, da plezata dva olimpijska prvaka.

Plezalna stena težavnost Športno plezanje novinarska | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Kaj prinaša olimpijski format?

Olimpijski format, ki kot rečeno združuje težavnostno, balvansko in hitrostno plezanje, je osvetlil Aleš Pirc, načelnik Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije.

Na olimpijskih igrah v Tokiu bo nastopilo samo 20 najboljših plezalk in plezalcev na svetu. Najprej se bodo pomerili v hitrosti, sledili bodo balvani in nato težavnost. V finale se bo uvrstilo šest najboljših iz kvalifikacij, kjer bo prav tako na sporedu kombinacija vseh treh disciplin. Rezultati bodo sestavljeni iz zmnožka uvrstitev v posamezni disciplini. Podrobnejši pravilnik bo znan pozno poleti.

Kako visoke so letošnje ambicije?

Selektor Gorazd Hren je predstavil cilje sezone, besedo pa so dobili tudi najvidnejši predstavniki trenutne generacije. Najboljša športna plezalka lanske sezone Janja Garnbret se ne boji bremena prejšnje sezone, v kateri je postala svetovna mladinska in članska prvakinja v težavnostnem plezanju in zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju in kombinaciji z balvanskim plezanjem. "Vse gre tako kot prejšnjo sezono, s to razliko, da se bom bolj posvetila balvanskemu plezanju, a ne bom nastopila na vseh tekmah svetovnega pokala v tej disciplini," je napovedala.

Selektor slovenske članske reprezentance je Gorazd Hren. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Selektor slovenske članske reprezentance je Gorazd Hren. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Domen Škofic in Janja Garnbret se bosta letos bolj intenzivno posvetila balvanskemu plezanju. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Domen Škofic in Janja Garnbret se bosta letos bolj intenzivno posvetila balvanskemu plezanju. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Za nadgradnjo pripravljenosti v balvanskem plezanju, pri tem bo slovenskim plezalcem v veliko pomoč nov balvanski center na koprski Bonifiki, se je odločil tudi najboljši slovenski plezalec Domen Škofic, ki je lani zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti in bo poskušal nastopiti na vseh tekmah v obeh disciplinah. "Fizično sem odlično pripravljen, samo še glavo moram pripraviti na izzive."

#Slovenijapleza

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko, ki želi s projektom #Slovenijapleza športno plezanje približati slovenski javnosti kot olimpijski šport in obliko rekreacije ter povezati glavne akterje na tem področju, je predstavil tudi nov logotip slovenskega športnega plezanja.

Tega krasijo trije vrhovi, vsak za eno od plezalnih disciplin. Zelena in modra barva sta barvi slovenske reprezentance, rumeno-oranžna pa je barva s soncem ožarjene stene.

Matej Planko PZS Športno plezanje novinarska | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Plezalna reprezentanca logotip Športno plezanje novinarska | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Foto: Anže Petkovšek/Sportida

 

delitve: 44
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin