Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
23. 3. 2012,
11.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

liga NFL

Petek, 23. 3. 2012, 11.00

5 let, 2 meseca

Tebow, si pripravljen na newyorško norijo?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tim Tebow ime prek milijon sledilcev na twitterju. Pa je igral "v hribih". Zdaj prihaja v velemesto, v New York. "Tebowmania" bo dobila nove razsežnosti, pa četudi bo le rezerva (do kdaj?).

Štirikratni MVP Peyton Manning v Denver Broncos? Rigorozne kazni New Orleansa Saints zaradi nagrad igralcem za povzročitev poškodb? Ne, ne prva ne druga nista najbolj odmevni zgodbi tedna v ligi ameriškega nogometa NFL, temveč je to prihod kritiziranega, a obenem oboževanega podajalca Tima Tebowa v New York. Pa čeprav bo v dresu Jetsov le rezervni podajalec. Uporabljali ga bomo kot t. i. "wildcat" podajalca. "To je bila priložnost, da dobimo dinamičnega organizatorja igre. Mark Sanchez ostaja prvi podajalec, Tim bo njegova menjava. Tako smo postali boljša ekipa," je odločitev za Tebowa pojasnil športni direktor Jetsov, Mike Tannenbaum. Tebow je vlogo rezervista sprejel (uradne izjave še ni dal, saj pogodba še ni podpisana), pred tem je celo zavrnil ponudbo Jackonville Jaguarsov z njegove domače Floride.

Tebow je kot podajalec Univerze Florida pred nekaj leti osvojil prvenstvo NCAA in Heismanovo nagrado za igralca leta. Čeprav gre za netipičnega podajalca za ligo NFL (bolje teče, kot podaja), so ga predlani Denver Broncos izbrali v prvem krogu nabora. Bil je menjava Kylu Ortonu. Čeprav je slednji na tekmo metal 300 in več jardov, so Broncos izgubljali in na pritisk navijačev je klub sredi lanske sezone v igro poslal Tebowa. Na večini tekem je Tim tri četrtine igral slabo, nato pa z eno ali dvema čudežnima potezama prinesel preobrat in nenazadnje uvrstitev v končnico. Začela se je "tebowmania". V končnico so za piko na i šokirali Pittsburgh Steelers. A ko se je marca na tržnici prostih igralec pojavil 11-kratni udeleženec Pro Bowla, Peyton Manning, so Broncos sklenili, da gredo v igro za Super Bowl raje s tipičnim NFL podajalec kot pa s Tebowom. In tako so Tima poslali v Jets.

"'Tebowmania' ima odslej newyorški naslov," so na uradni spletni strani zapisali New York Jets. Tebow, sicer goreč vernik, ima na twitterju prek milijon sledilcev. Mnogi ga ne marajo, spet drugi naravnost obožujejo in tako je že vse od njegovih univerzitetnih let. Medijski stroj ga je naredil za večjo zvezdo, kot si glede na svoje kvalitete zasluži. Kaj bo šele zdaj, kot prihaja v New York, kjer so mediji neznanega Jeremyja Lina po vsega dveh dobrih tekmah naredili za zvezdo? "Linsanity" je preteklost, čeprav je do nove sezone lige NFL še pol leta, se že govori o "timsanity". Pa je Tebow pripravljen na norišnico, ki mu jo bodo pripravili? Kljub svojih 24 letom in le nekaj več kot desetim profesionalnim tekmam je brez dvoma psihično trdnejši od Sancheza. Kvečjemu bi lahko rekli, da bo pod pritiskom klonil Mark, še posebej ko bo več kot 80 tisoč ljudi na stadionu New Meadowlands vzklikalo: "Tebow, Tebow!".

Sanchez se lani ni posebej dokazal, a je pred dnevi podpisal novo milijonski pogodbo. Tebow ga bo spremljal z roba igrišča in sem in tja dobil kakšno akcijo, predvsem tiste tik pred končno cono, tako da ge pričakovati nekaj Timovih "touchdownov", ob katerih se bo novi newyorški stadion tresel. Lani je imel v dresu Denverja 660 jardov po tleh in šest "touchdownov". Jets so z Bradom Smithom že v sezonah 2009 in 2010 dobro izvajali "wildcat" postavitve. Jezični glavni trener Rex Ryan je s Tebowom dobil nov razlog za odločno napovedovanje, da bo zdaj končno le osvojil Super Bowl. Ryan bo brez dvoma na preizkušnji, če Sanchez ne bo blestel. Tako kot so navijači Broncosov iz Denverja spodili Kyla Ortona, bi s pritiski lahko poskrbeli za menjavo v začetni postavi New Yorka. Da niti ne omenjamo medijev, ki o Tebowu poročajo več kot o prvakih (to so New York Giants). Jets pa s Tebowom pridobivajo tudi na svojem bančnem računu. Četudi bo rezervist, jim bo s prodajo dresov prinesel milijone.

Ne spreglejte