Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 1. 2016,
21.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Taekwondo Ivan Trajković

Nedelja, 17. 1. 2016, 21.09

8 let

Taekwondoisti brez olimpijske vozovnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes so v Evropi razdelili še zadnje taekwondoistične olimpijske vozovnice za poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Na programu sta bili ženski kategoriji do 49 in do 57 kilogramov ter moški do 80 in nad 80 kilogramov. V zadnji je slovenske barve zastopal Ivan Trajković, ki je izgubil v polfinalu in tako ostal brez olimpijske vozovnice.

Bistričan Trajković je bil kot tretji nosilec v prvem krogu prost, v drugem pa je bil njegov nasprotnik Grk Konstantinos Gkoltsios, ki je v sedmem dvoboju dneva ugnal Bosanca Armina Gredića. Po otipavanju v prvi rundi, ki se je končala brez točk, je v drugi Trajković s tremi udarci v telo prišel do vodstva s 3:0.

V zadnji tretjini dvoboja je pazil predvsem na morebitne nožne poskuse nasprotnika z udarci v glavo. Večja dejavnost je Grku prinesla dve točki, kar pa je bilo premalo za izenačenje in dodatno rundo. V polfinalu je imel Trajković močnega nasprotnika v Belorusu Armanu Maršalu Sili, ki je aktualni evropski prvak, saj je bil leta 2014 najboljši na prvenstvu v Bakuju.

V prvih dveh rundah sta Belorusu, ki je od Trajkovića višji vsaj za petnajst centimetrov, uspela udarca za tri točke, tako da je povedel z visokih 6:0. V povezanem napadu je Trajković nasprotnika v finišu druge runde zadel iz obrata v glavo in si prislužil štiri točke. V tretji rundi je Bistričan čakal na izrazito priložnost za podoben udarec. Ta mu je uspel štirinajst sekund pred koncem dvoboja, ko je stal Sila tik ob njem.

Trajković se je dvignil v zrak in z obema nogama zadel Belorusa v glavo ter mu pri tem snel celo čelado. Žal so sodniki njegovo dejanje ocenili kot nedovoljeno in mu niso dodelili točk, s čimer se gledalci v dvorani niso strinjali. A obveljala je sodniška odločitev. Preostalih dobrih deset sekund je bilo premalo časa, da bi Ivan Trajković še enkrat izvedel atraktivno kombinacijo, s katero bi še tretjič presenetil nasprotnika.

Belorus se je umikal izven borilne površine in na ta način pridobival dragocene sekunde. Zato je prejel kazen, a je bilo to premalo, da bi Trajković izid vsaj izenačil. Polfinale v kategoriji nad 80 kilogramov se je za slovenske ljubitelje taekwondoja končal z grenkim priokusom, z izidom 7:5.

"Na Belorusa sem se dobro pripravil, že poldrugi mesec pred finalom, saj skrivnosti ni bilo, ker je bil žreb delegiran. Pred letom in pol sem ga premagal, vedel sem, da se bo treba veliko gibati, morda bi bil lahko v prvi rundi bolj aktiven. Vse bolj proti koncu sem vedel, da moram čakati priložnost, našel sem jo osem sekund pred koncem, a je sodniki niso videli kot udarec v glavo, čeprav je nasprotniku z glave odletela zaščitna čelada, tako da se moje olimpijske sanje nadaljujejo šele čez štiri leta," je po polfinalu dejal Trajković.

Že v soboto je brez olimpijskih iger ostala trojica Slovencev, Nuša Rajher, Franka Anić in Jure Pantar so se prebili do polfinala, kjer jih je od nastopa v Riu de Janeiru ločila le še ena borba, ki pa so jo vsi trije izgubili.

Ne spreglejte