Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
2. 4. 2015,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Božič kajak kanu

Četrtek, 2. 4. 2015, 10.27

8 let

Svetovna prvaka sta se v Solkanu še "lomila"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aktualni svetovni prvak v dvojcu Luka Božič je že bolj kot ne pripravljen za novo sezono. Primorski kanuist pa ima tudi za letos visoke cilje v obeh disciplinah.

Luka Božič se je prejšnji konec tedna vrnil s priprav v Franciji, kamor je odšel v lastni režiji. Kot pravi, mu ustreza, da se lahko pripravlja v miru. Tokrat si je med pripravami vzel tudi kakšen prost dan in ga izkoristil za oddih na morju. Luka, ki je lani s Sašem Taljatom osvojil naslov svetovnih prvakov, že pogleduje v novo sezono. Motiva za nove vrhunske rezultate mu ne manjka.

"Zadnja leta se zmeraj rad odpravim na trening v Pau. Tam se zelo dobro počutim in tudi vedno sem dobil prave občutke na vodi. Letos je bilo malo drugače, saj sem imel za seboj naporne priprave. Občutek na vodi še ni bil najboljši, ampak kljub vsemu so priprave zelo dobro uspele. Na račun tega sem izpustil nekaj uvodnih tekem, ampak prave tekme šele pridejo. Odločil sem se, da se bom v miru pripravil na novo sezono," je uvodoma povedal Ljubo, ki je v Franciji treniral s francoskimi tekmovalci, družbo na vodi pa mu je delal tudi slovenski kajakaš Janoš Peterlin.

Pred izbirnimi tekmami s Sašem odhajata v London

Luko v začetku maja čakajo izbirne tekme za slovensko reprezentanco. Pred tem bosta s Sašem odšla na priprave v London, kjer bo septembra svetovno prvenstvo in bosta lovila olimpijsko kvoto. Ta datum sta izbrala namenoma, saj se po izbirnih tekmah želita v miru pripravljati na evropsko prvenstvo v Nemčiji, ki bo na sporedu maja. Spomnimo, lani sta na Dunaju Luka Božič in Sašo Taljat zasedla tretje mesto. "V Markkleebergu sva že nekajkrat veslala. Proga je podobna kot na Dunaju. Mislim, da gre za kar zahtevno progo. Treba bo pokazati veliko znanja za dober rezultat," je povedal 24-letni slovenki kanuist.

"Na trening tekmi v Solkanu nama nikakor ni šlo"

Luka in Sašo že vrsto let veslata v dvojcu in se poznata že do obisti. Zato zadnja leta večinoma trenirata vsak v svojem čolnu in tudi letos ni bilo nič drugače. "Skupne priprave sva opravila v Dubaju, vendar ne v istem čolnu, kot ga imava doma. Takoj po pripravah sva se udeležila trening tekme v Solkanu. Ni nama šlo, od petih voženj nama je uspela le ena. Prav lomila sva se v čolnu. Pozneje smo ugotovili, da je šlo za kopico dejavnikov, ki nama niso šli na roko … Sprememba vremena, drugačen čoln, voda … Načrtujeva, da se bova ta teden znova usedla in pridobila prave občutke."

Ne skriva visokih ambicij

Luka, ki ima po besedah njegovega trenerja preveč energije, že nekaj časa več kot uspešno tekmuje v obeh disciplinah – kanuju dvosedu in kanuju enosedu. Če je prvo sezono več pozornosti namenil kanuju dvosedu, se je sčasoma to spremenilo. "Pozimi večino priprav naredim v kanuju enosedu, vendar pride čas, ko se moram posvetiti tudi kanuju dvosedu. Do zdaj načeloma nisva imela težav s privajanjem in vsekakor dajem obema disciplinama enako pozornost. Ne skrivam, da imam velike ambicije tudi v kanuju enosedu. Več možnosti imam, da se bova s Sašem uvrstila na olimpijske igre v Rio de Janeiro, vsekakor pa bi rad na OI veslal tudi v kanuju enosedu. Je pa dejstvo, da je Benjamin Savšek že na prvih letošnjih tekmah pokazal, da je v izredni formi," je sklenil Luka.

Ne spreglejte