Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
12.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nejc Žnidarčič Simon Hočevar Maks Frančeškin

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 12.27

8 let

Spustaši želijo si pravega vodostaja, cilji so visoki

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kajakaška zveza bo naslednji konec tedna gostila evropsko prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah v spustu. Naši tekmovalci merijo na najvišja mesta.

Soča bo po 22 letih spet gostila veliko tekmovanje. Od 9. do 12. maja bo gostila evropsko prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah v spustu. Prve besede predsednika kajakaške zveze Slovenije Bojana Žmavca so bile: "Po teh letih je znova čas za velik dogodek na najlepši reki." Tudi v teh težkih gospodarskih razmerah so v vodstvu kajakaške zveze odločili, da ugriznejo v kislo jabolko in se lotijo organizacije tega prvenstva. To pa ne bi bilo mogoče, če ne bi k sodelovanju pristopile lokalne skupnosti. Tokrat bosta pri organizaciji sodelovala občina Bovec in Kobarid, ki v tem prvenstvu vidita veliko promocijo kraja in tako tudi privabljanje drugih gostov. Na prvenstvu bo nastopilo okoli 130 tekmovalcev iz 12 držav, vendar je še možnost prijave na prvenstvo.

Soča velja za eno izmed najlepših rek, a v tej lepoti se skriva velika zahtevnost. Marsikateri izkušeni tekmovalec bi lahko potrdil, da gre za izjemno zahtevno reko, posebej ob visokem vodostaju, ko je že na meji varnega. Zaradi tega si tako organizator kot vsi slovenski tekmovalci želijo, da bo prvenstvo izpeljano na spodnji trasi, saj tako eni kot drugi menijo, da bo tekma veliko bolj zanimiva. Rezervna trasa je namreč bolj ravninska, kjer bi prišla do izraza moč in ne toliko tehnika tekmovalca. Poleg vsega pa bi imeli na spodnji trasi večjo prednost, saj poznajo vsak kamen na progi.

Po besedah najbolj izkušenega v ekipi Simona Hočevarja so letos velikokrat preveslali progo, medtem ko so jo tuji tekmovalci preveslali le nekajkrat. "Priprave so potekale po načrtu. Zelo rad tekmujem na Soči in upam, da bo v času prvenstva pravi vodostaj, saj se ne bi strinjal s tem, da bi tekmo prestavili v zgornji del Soče. Moramo se zavedati, da je Soča velik plus za nas, saj smo letos progo zagotovo preveslali vsaj 30 ali 40," je povedal 39-letni tekmovalec, ki je kot 17-letnik tekmoval na svetovnem prvenstvu leta 1991. Prav tako si pravega vodostaja želi Maks Frančeškin. "Želim si dobro vodo na prvenstvu. Se pa zavedam, da je v primeru visokega vodostaja to velik organizacijski zalogaj," je uvodoma povedal Maks, ki je v svojih napovedih previden, saj izbirne tekme za reprezentanco še niso končane." S trenutno formo sem zadovoljen, vendar se je treba najprej uvrstiti v ekipo. Na EP lahko dobro odpeljem tako klasični spust, kot tudi sprint, še posebej pa ekipne vožnje. Za prijetno presenečenje je v nedeljo poskrbel mladi Simon Oven, ki je postal državni prvak v klasičnem spustu in tako premagal prvega favorita Nejca Žnidarčiča. "Vedel sem, da bom blizu Nejcu, da ga bom premagal, pa si nisem mislil," je sprva pokomentiral svojo zmago. Glede samega prvenstva pa se vedno nasmejani Simon vsaj na videz ne obremenjuje preveč. Pričakujem dobro tekmo, glede na to, da sem bil na prejšnjem prvenstvu 12., lahko letos ta rezultat še izboljšam, saj sem v tem letu naredil velik preskok. Kar zadeva progo, mi je vseeno, saj je na koncu za vse enako. Si pa želim lepega vremena," je na koncu dodal mladi Ljubljančan.

Zadnjemu je beseda pripadla našemu najboljšemu kajakašu v zadnjih letih Nejcu Žnidarčiču, ki ima v svoji vitrini že vrsto pokalov in medalj z največjih tekmovanj. Nejc se je v zadnjih štirih letih z evropskih in svetovnih prvenstev vedno vrnil z medaljami okoli vratu. Tudi on se je sprva dotaknil nedeljskega državnega prvenstva. "Rezultatsko sem zadovoljen. Moram povedati, da sem kar precej utrujen, saj trenutno opravljam zelo težke treninge in se potem ta utrujenost pozna, predvsem v klasičnem spustu. Sem pa zadovoljen, ko vidim, da imamo izredno kakovostno ekipo, kar je dobra popotnica za samo prvenstvo. Proga na Soči mi ustreza, predvsem zato, ker je težka. Se mi zdi, da na splošno slovenski ekipi ustrezajo težke proge. Moji cilji so jasni, pričakujem medaljo. Bo pa tudi velik pritisk domače tekme. Zelo zanimiva tekma bo," je na koncu dodal Žnidarčič.

Ne spreglejte