Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2024,
15.20

Osveženo pred

1 ura, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
športno plezanje Anže Peharc Katja Debevec

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 15.20

1 ura, 29 minut

Športno plezanje, evropsko prvenstvo, balvani, polfinale

Katja Debevec in Anže Peharc v finalu EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Katja Debevec Innsbruck 2022 | Katja Debevec se je v finale uvrstila s tretjim dosežkom. | Foto Grega Valančič/Sportida

Katja Debevec se je v finale uvrstila s tretjim dosežkom.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenija bo na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Villarsu v Švici imela dva predstavnika v finalu. Za naslov najboljše na stari celine v balvanskem plezanju se bo drevi merila Katja Debevec, ki se je v finalni krog uvrstila s tretjim dosežkom polfinala. Po kvalifikacijah je bila 17. V finale se je uvrstil tudi Anže Peharc s sedmim mestom.

Jennifer Buckley
Sportal Po težavnosti Jennifer Buckley zlata še na balvanih #video

Slovenija je imela v ženskem polfinalu tri tekmovalke, ki so bile po kvalifikacije razvrščene od 17. do 23. mesta. Ob odsotnosti olimpijske šampionke Janje Garnbret najbolj izkušena 29-letna Ljubljančanka Debevec se je po 17. mestu v kvalifikacijah izkazala v naslednji rundi.

Blestela je zlasti v drugem balvanu, tega je osvojila v prvem poskusu, v tretjem in četrtem pa je osvojila cono. Šlo je za dosežek, s katerim je bila kar nekaj časa na vrhu razpredelnice.

"Ko sem odplezala si nisem mislila, da bo en vrh dovolj. Res je bila težka runda, tako da sem zelo vesela, zdaj pa akcija naprej za zvečer, za v finale," je bila z uvrstitvijo v finale presrečna Debevec.

Pred Slovenko sta se nato uvrstili zgolj najboljša po kvalifikacijah Jevgenija Kazbekova iz Ukrajine z dvema osvojenima vrhovoma in Francozinja Naile Meignan, zmagovalka polfinalne runde z dvema osvojenima vrhovoma in cono. Francozinja je bila v kvalifikacijah peta.

Na zahtevnih postavitvah, ki so predstavljale nerešljivo uganko za večino polfinalistk, so odločale malenkosti. Slovenskima finalistkama 19-letni Laščanki Sari Čopar in 20-letni tekmovalki iz Slovenske Bistrice Luciji Tarkuš se je vztrajnost obrestovala. Kljub temu, da nista osvojili niti enega vrha, se nista predali in sta že z osvojenimi tremi conami splezali visoko po lestvici. Čopar je vpisala končno 11. mesto, Tarkuš pa je bila 13.

športno plezanje, balvani, Innsbruck, Anže Peharc
Sportal Izvrsten obet: Peharc na balvanih najboljši v kvalifikacijah

Pehar s sedmim dosežkom

V moškem polfinalu sta bila dva Slovenca. Peharc je bil najboljši po kvalifikacijah s štirimi osvojenimi vrhovi od petih. V polfinalu se je 27-letnemu Tržičanu nasmehnila sreča.

"Polfinalna runda se mi je zdela danes kar zahtevna, v bistvu moja ocena je bila, da nisem tako slabo plezal, pa na koncu sem zlezel samo dva balvana, seveda bi bilo lahko boljše z vrhom v trojki, je pa bilo v bistvu super, da sem rešil zadevo z zadnjim balvanom, ker ponavadi mi kar malo 'dol pade', ko mi ne gre oziroma ko ne zlezem dovolj balvanov do zadnjega, tako da v bistvu samo s takim pristopom naprej v finalu," je iz Villarsa sporočil Peharc.

Z dvema osvojenima vrhovoma od štirih in cono je zasedel sedmo mesto. Na ostalih balvanskih tekmah bi to pomenilo, da bi ostal brez finala, kamor napreduje šest najboljših. V Villarsu pa so zaradi kombinacije prilagodili sistem, 24 jih tekmuje v polfinalu, osmerica pa se meri v finalu, tako v balvanskem kot v težavnostnem plezanju.

 Anže Peharc | Foto: Grega Valančič Anže Peharc Foto: Grega Valančič

V polfinalu je nastopil tudi Timotej Romšak, ki je osvojil 20. mesto. Za 19-letnega plezalca iz Radomelj je bila že uvrstitev v polfinale uspeh na prvem članskem prvenstvu stare celine. Prva dva balvana sta bila preveč zahteven izziv za obetavnega plezalca, zato pa se je treme otresel v tretjem in četrtem, v tretjem je v dveh poskusih dosegel cono, vrha sicer ni zmogel, v četrtem pa je v dveh poskusih osvojil vrh.

V soboto bosta na sporedu odločilna tekmovalna kroga še v naslednji disciplini, ko bosta znana evropski prvak in prvakinja tudi v težavnostnem plezanju.

Za preboj v finale se bo merilo osem Slovencev, Luka Potočar, Lovro Črep, Martin Bergant in Milan Preskar pri moških ter Sara Čopar, Lana Skušek, Lucija Tarkuš in Vita Lukan pri ženskah.

Tekmovalci v dveh disciplinah, od Slovencev Čopar, Tarkuš in Potočar, se potegujejo tudi za preboj v nedeljski finale kombinacije športnega plezanja, kjer bo nastopilo po osem najboljših po balvanih in težavnosti, z upoštevanjem dosežkov z obeh tekem.

Ne spreglejte