Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 11. 2021,
12.56

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Natisni članek

spolna zloraba

Četrtek, 25. 11. 2021, 12.56

2 leti, 5 mesecev

Nov škandal v športu: zaradi obtožb o zlorabah odstopil madžarski plavalni trener

Šokantne obtožbe: iz bazena jih je vlekel za lase, primerjal s prašiči ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Plavanje - splošna | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Madžarsko plavanje pretresa škandal. Eden najvplivnejših in najuspešnejših trenerjev in predstavnikov stroke ter zveze, 64-letni Gyorgy Turi, je danes odstopil zaradi obtožb o fizičnih in psihičnih zlorabah, katerih žrtve so bili plavalci, vključno z Laszlom Csehem, dobitnikom štirih srebrnih in dveh bronastih olimpijskih kolajn.

Eden najvplivnejših in najuspešnejših plavalnih trenerjev, 64-letni Gyorgy Turi, se je znašel na udaru obtožb o fizičnih in psihičnih zlorabah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eden najvplivnejših in najuspešnejših plavalnih trenerjev, 64-letni Gyorgy Turi, se je znašel na udaru obtožb o fizičnih in psihičnih zlorabah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gyorgy Turi, ki je treniral dvakratnega svetovnega prvaka in šestkratnega nosilca olimpijskih medalj Cseha ter druge vrhunske plavalce, je dejal, da je zaradi obtožb njegov položaj postal "neobvladljiv", kar bi lahko škodilo ugledu športa in njegovega kluba.

"Z današnjim dnem odstopam s položaja tehničnega podpredsednika, člana upravnega odbora in predsednika vadbene komisije Madžarske plavalne zveze (MUSZ)," je dejal v odprtem pismu, objavljenem v lokalnih medijih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cseh, ki ga je Turi treniral večino kariere do leta 2014, je prejšnji mesec v intervjuju razkril, da je Turi plavalce izpostavil fizični zlorabi in "psihološkemu nasilju". Cseh je tekmovalno kariero končal po olimpijskih igrah letos v Tokiu.

Po Csehevih razkritjih je več drugih plavalcev povedalo lokalnim medijem, da se je Turi med treningi do njih obnašal nasilno in poniževalno, vključno z vlečenjem plavalcev iz bazena za lase in pretepanjem.

Neimenovana plavalka je povedala, da jih je Turi, ki je bil znan po vzdevku Car, primerjal s prašiči, če je tehtnica pokazala, da so se zredili.

Kontroverzne metode zagovarja kot del takratne poti do uspeha

Trener, ki je priznal, da je enega plavalca med treningom po obrazu udaril tudi s palico, je svoje kontroverzne metode zagovarjal kot "del takratne poti do uspeha".

"Prvi naj vrže kamen tisti, ki med ukvarjanjem z otroki v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ni nikogar dvignil iz vode bolj agresivno, kot je danes sprejemljivo," je povedal za lokalno novičarsko spletno stran.

Predsednik plavalne zveze: Odstop je edina sprejemljiva odločitev

Na madžarski plavalni zvezi so v začetku meseca sprožili preiskavo v zvezi z obtožbami. Ob tem je predsednik zveze Sandor Wladar v izjavi dejal, da je Turijev odstop v tem trenutku "edina sprejemljiva odločitev".

"V madžarskem plavanju ni prostora za kakršnokoli zlorabo. Čeprav je nedvomno dejstvo, da je Turijev klub v zadnjih letih in celo desetletjih dosegel fantastične uspehe v bazenih, izjave nekdanjih tekmovalcev mečejo resno senco na rezultate," je dejal Wladar.

Ne spreglejte