SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski plavalci srebrni na EP

2

termometer

Slovenija je na EP v 25-metrskem bazenu v francoskem Chartresu osvojila prvo medaljo. Anja Čarman, Nastja Govejšek, Damir Dugonjić in Peter Mankoč so v štafeti 4 x 50 metrov mešano bili srebrni.

Zmage so se veselili Francozi, cilj so sicer kot drugi preplavali Italijani, ki pa so bili zaradi prehitre zadnje predaje diskvalificirani in brona so se na koncu veselili Norvežani.

Tekma je bila v primerjavi s predtekmovanjem, kjer je Slovenija zmagala in dosegla tudi do finala najboljši izid na svetu, še veliko bolj dramatična. V zgoščeni konkurenci Čarmanova kljub še enemu slovenskemu rekordu (27,19) na 50 hrbtno ni mogla konkurirati predvsem moškim tekmecem. Po boljši predaji in še boljšem dosežku od dopoldanskega, ki ga je dosegel Dugonjič, se je Sloveniji obetal dober izid, posebnost moško-ženske štafete pa ni razkrivala razpleta.

V enakem slogu sta nadaljevala Mankoč in Govejškova. Boljše predaje in hitrejši izidi so bili razlog, da je Slovenija na zadnji dolžini bazena celo vodila, od zadaj pa sta nevarno hiteli vrsti Francije in Italije. Obe sta Slovenijo prehiteli, a izkazalo se je, da so Italijani pri zadnji predaji "pogoljufali" za 12 stotink in bili zato diskvalificirani.

Mankoč: Presegli smo sami sebe

"Vedno sem bil za štafete in vedno sem v štafeti najbolje plaval. Po malem razočaranju je bilo sicer treba delati maksimalno. A že zjutraj sem plaval super, zdaj še boljše in srečen sem, da nam je uspelo. Če pogledamo kvaliteto na papirju, smo morda sodili v finale, a presegli smo sami sebe. Veseli me ta štafetni duh, tudi ta mešana štafeta, ki še nima zgodovine, a smo jo zdaj začeli," je bil prvi komentar 34-letnega Mankoča, ki je osvojil že svojo 23. medaljo na tovrstnih tekmovanjih.

"Po posamičnih nastopih smo bili kar malce poklapani. A pred startom sem rekla, s skupnimi močmi nam bo uspelo in res nam je. Srebro, ne morem verjeti. Bilo je zabavno, srce mi je bilo kot še nikoli v življenju in kar ne morem verjetni," pa je dodala Čarmanova.

Dugonjič je krenil z velikim zaostankom: "Štafet sem navajen iz ZDA. Tukaj je zanimivo, kako se vse iz tehniko v tehniko zaradi moških in žensk spreminja. Ni bilo lahko, ob meni je plaval Scozzoli, ki je zmagal na 100 in prehiteti sem želel le njega. Svoje doda vzdušje in ekipa, ki te vzpodbuja in v tekmo vložiš več energije, kot v solo nastopu. Jaz bi štafeto vedno plaval in biti drugi v Evropi je nekaj posebnega."

Odgovornost je bila na koncu na plečih 15-letne Govejškove: "Moji soplavalci so naredili svoje, jaz sem vedela, da moram tudi jaz narediti svoje. Teh 50 metrov je tako kratkih, da ni razmišljanja, tukaj se le plaval, seveda pa sem za mano v vodi videla ogromno mehurčkov, a o tem v štafeti ni časa razmišljati."

Rahlo oboleli Dugonjić je bil že pred tem tudi na 100 prsno vse do zadnjih metrov na poti k novi medalji, slab zadnji obrat in popuščanje na zadnjih nekaj metrih pa sta ga vrgli na peto mesto. Z dosežkom 57,92 je za bronom, ki ga je osvojil Francoz Giacomo Dortona Perez, zaostal za pičlih 16 stotink sekunde. "Medaljo sem izgubil na zadnjih 25 metrih. Že na zadnjem obratu sem bil povsem 'kisel' in vedel, da to ni to. Izid pod 58 sekundami sicer ni slab, a ni to, kar sem si želel. Posebej, ker sem bil zjutraj tako hiter. Škoda, a takšno je pač plavanje. Lani sem plaval veliko boljše," je neizpolnjena visoka pričakovanja potrdil 24-letni plavalec. Prepričljivo je zmagal lani bronasti Italijan Fabio Scozzoli pred Estoncem Martijem Aljandom.

Za Dugonjičem je nastopila Čarmanova, ki je dopoldan prepričala z državnim rekordom na 50 hrbtno, na 100-metrski razdalji pa je osvojila napovedano šesto mesto, pa čeprav je z 58,60 kakšno desetinko zaostala za želenim rezultatom. "Na koncu sem umrla. Enostavno ni šlo tako kot včeraj, a za 100 hrbtno je to vseeno v redu," je pred odhodom na štafetni nastop zrecetirala 27-letna Kranjčanka. Po pričakovanjih je zmagala Ukrajinka Darina Zevina.

Tudi Mankoč je pričakoval več od 51,30 na 100 delfin. Manj ga je motilo sedmo mesto, kot pa tri desetinke slabši izid od napovedanega. "Zadnji obrat se mi ni izšel, izgubil sem preveč energije, ker sem obračal brez hitrosti, a ni šlo drugače. Tega se z zavesljajem ni dalo popraviti. Na žalost ni bilo tako, kot sem si želel," je nastop videl najizkušenejši slovenski plavalec. Novo zlato si je priboril ruski svetovni rekorder Jevgenij Korotiškin.

Prva je med Slovenci popoldan nastopila mladinska svetovna prvakinja Tjaša Oder, ki na koncu ni bila zadovoljna z devetim mestom, le mesto pred Špelo Bohinc, ki je plavala dopoldan, in rezultatom 8:31,32 na 800 prosto. Zmagala je Danka Lotte Friis.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin