Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
15.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Podlunšek Red Bull Air Race

Četrtek, 10. 3. 2016, 15.19

8 let

Slovenec, ki leti z elito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski pilot Peter Podlunšek bo ta konec tedna začel novo sezono SP v akrobatskem letenju. Prva dirka svetovnega prvenstva Red Bull Air Race v sezoni 2016 bo zanj tudi prestop v višji razred.

Zdaj je član elitnega razreda master. Peter Podlunšek in njegova ekipa si bo prizorišče prve tekme v Abu Dabiju zapomnila po številnih novostih. Za pilota s številko 37 bodo to prvi poleti v elitnem razredu master, prva dirka v Abu Dabiju, prva tekma z novim dirkalnim letalom Edge 540 V2 in tudi prvi nastop z novoustanovljeno ekipo.

Podlunšek je eden od dveh novincev v razredu master, v višji razred je napredoval še Čeh Petr Kopfstein. Ker je format dirke narejen za 14 tekmovalcev, je njun prestop deloma povezan tudi z upokojitvijo dveh legend tega športa - od tekmovalne kariere sta se poslovila boter prvenstva Peter Besenyi in najuspešnejši pilot v zgodovini prvenstva Paul Bohnomme, ki se je iz pilotske kabine presedel v komentatorsko.

"Čeprav nam je za puščavo precej netipično vreme nagajalo, pa sem vseeno lahko opravil nekaj testnih letov. To je daleč od tistega, kar bi si želel, a nad doživetim nisem niti malo razočaran," je o pripravah dejal Podlunšek.

V letalo so vgradili sisteme, posebej razvite za njega

"Naš glavni cilj je bil, da prvi leti minejo brez prevelikih odstopanj od pričakovanj in brez večjih tehničnih težav. Le tako lahko namreč zbereš vse prepotrebne podatke o delovanju motorja ter delovanja letala kot celote. Ker je letalo za nas praktično novo, vgrajeni so sistemi, ki so bili posebej razviti samo zame in jih tukaj v Abu Dabiju sploh prvič testiramo, lahko povem, da vse deluje, kot smo si želeli. Danes sem lahko končno letel v sami tekmovalni progi in kaže dobro," še pravi Podlunšek.

Ima dve leti izkušenj v pokalu challenger, a je letenje s pravim dirkalnikom popolnoma drugačno: zahteva drugačno tehniko in boljšo fizično ter psihično pripravo. "Čaka nas še dolga pot, vendar verjamemo, da imamo veliko potenciala v prihajajočih sezonah, saj je ekipa sestavljena iz visoko kvalificiranih ljudi z različnih področij. Delo nam je v užitek, še posebej, ko se kocke sestavljajo, in z optimizmom zremo v prihodnost. Naša pričakovanja na prvih tekmah so seveda zmerna, ne skrivam pa, da bodo proti koncu sezone strmo naraščala," je želje razkril slovenski pilot.

Podlunšek bo v Abu Dabiju nastopil na izjemno hitri in tehnični progi, tekmovalcem bosta po pričakovanjih nagajala še vročina in veter. V petek, 11. marca, bodo na sporedu kvalifikacije, v soboto, 12. marca, pa dirka.

Ne spreglejte