Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
12.23

Osveženo pred

2 tedna, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Tony Estanguet Sena triatlon olimpijske igre Pariz 2024

Sreda, 10. 4. 2024, 12.23

2 tedna, 5 dni

Zaradi onesnažene Sene v težavah olimpijski triatlon

Težave na prizorišču OI: Noben vzorec vode ne ustreza minimalnim standardom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Pariz, olimpijske igre | Naravovarstvene organizacije že dlje časa opozarjajo, da je Sena, ki teče skozi mesto, obremenjena z izpusti fekalij. | Foto Guliverimage

Naravovarstvene organizacije že dlje časa opozarjajo, da je Sena, ki teče skozi mesto, obremenjena z izpusti fekalij.

Foto: Guliverimage

Plavalni del triatlona na letošnjih poletnih olimpijskih igrah bi lahko odpovedali, če bi se zaradi močnega deževja poslabšala kakovost vode reke Sene. Novico je v torek na srečanju v okviru Sport Accorda v Birminghamu sporočil predsednik organizacijskega odbora iger v Parizu Tony Estanguet.

Notre Dame
Novice Katedrala Notre Dame bo obnovljena do olimpijskih iger #video

Naravovarstvene organizacije že dlje časa opozarjajo, da je Sena, ki teče skozi mesto, obremenjena z izpusti fekalij. Nedavno testiranje dobrodelne organizacije Surfrider Foundation Europe je razkrilo "skrb zbujajoče" ravni bakterije E. coli, piše britanski BBC. Gre za mikroorganizem, ki ga je moč najti v iztrebkih, nekateri sevi E. coli pa lahko povzročajo črevesne in zunajčrevesne okužbe.

Estanguet: Dogodek se lahko prestavi na poznejši del iger

Estanguet je dejal, da imajo organizatorji pripravljen načrt za ukrepanje ob nepredvidljivih dogodkih, vključno s preložitvijo dogodka na poznejši del iger.

"Vedeli smo, da bo to velik izziv," je dejal. "Triatlon lahko preložimo zaradi deževnih razmer in lahko počakamo na boljše pogoje. Prepričani smo, da bo mogoče plavati v Seni," je Guardian povzel izjavo Estangueta na dogodku Sport Accorda.

"Seveda obstajajo pravila mednarodne zveze, s katerimi je določeno, kdaj ne bo možno plavati. Temu se želimo izogniti." Olimpijske igre se bodo začele 26. julija, triatlon pa je na sporedu 30. oziroma 31. julija, mešani dogodek pa bo 5. avgusta.

V Seni naj bi potekalo tudi daljinsko plavanje na OI, nato pa naj bi izpeljali tudi paratriatlonski dogodek na paraolimpijskih igrah, ki se bodo začele 28. avgusta.

Tony Estanguet je dejal, da imajo organizatorji pripravljen načrt za ukrepanje ob nepredvidljivih dogodkih, vključno s preložitvijo dogodka na poznejši del iger. | Foto: Guliverimage Tony Estanguet je dejal, da imajo organizatorji pripravljen načrt za ukrepanje ob nepredvidljivih dogodkih, vključno s preložitvijo dogodka na poznejši del iger. Foto: Guliverimage

Nobeden od 14 vzorcev ni ustrezal minimalnim zdravstvenim standardom

Prostovoljci organizacije Surfrider Foundation Europe so iz reke v bližini mostu Aleksandra III., kjer je načrtovan start plavalne preizkušnje triatlona, daljinskega plavanja in paratriatlona, vzeli 14 vzorcev vode. Nobeden od teh ni ustrezal minimalnim zdravstvenim standardom.

Med OI bodo vodo testirali vsak dan

Močno deževje v dneh pred dogodki bi lahko zvišalo raven bakterij v vodi. Organizatorji pravijo, da bodo približno 1,4 milijarde evrov porabili za projekt "regeneracije vode", da bo Sena varna za kopanje, vključno z gradnjo zadrževalnika za shranjevanje deževnice, da bi zmanjšali tveganje onesnaženja. Med OI bodo vodo testirali vsak dan.

Tri kopališča na prostem, dostopna z obale, naj bi odprli do leta 2025, 102 leti po tem, ko je francoska vlada zaradi zdravstvenih tveganj prepovedala kopanje v Seni.

"Obstaja veliko naložb," je dejal Estanguet. "In ko govorimo o dediščini iger, je ta projekt fantastičen."

 

slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenke v lov za sanjami
Alexis Jandard
Sportal Boleč padec na odprtju plavalnega centra #video
Ne spreglejte