Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 5. 2014,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sašo Bertoncelj

Petek, 23. 5. 2014, 20.24

8 let

Sašo Bertoncelj: V tem trenutku si lahko rečem le, da sem genij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljši slovenski telovadec zadnjih sezon Sašo Bertoncelj je kvalifikacije na konju z ročaji na evropskem prvenstvu v Sofiji opravil z odliko in se uvrstil v svoj četrti finale EP v karieri.

V nedeljo bo eden od kandidatov za odličja, žreb pa je določil, da se bo med osmerico prvi povzpel na orodje. Pred odhodom v Bolgarijo je Bertoncelj opozarjal, da po januarski operaciji komolca ni pripravljen, kot bi si želel, a v isti sapi dodal, da če ne bi vedel, da se je sposoben uvrstiti v finale, na prvenstvo sploh ne bi odpotoval. Kvalifikacijski nastop mu je lepo uspel, tako da se je celo s četrto oceno (15,366) zanesljivo prebil med finaliste.

"Morda zveni malo arogantno, ampak v tem trenutku lahko zase rečem le, da sem genij, ker se lahko enakovredno merim s fanti, ki so imeli čas trenirati vso zimo na polno, medtem ko sem se jaz vlekel po dvorani, skorajda jokal od bolečin, ob tem pa nisem vedel, če bom sploh še kdaj lahko telovadil. Da sem se prebil tako daleč in to še na evropskem prvenstvu, kjer je na konju brutalna konkurenca, je fenomenalen dosežek," je uvodoma po prespani noči razmišljal telovadec Narodnega doma.

Obenem pa priznal, da mu sama uvrstitev v finale, ne glede na to, da gre za vrhunski uspeh, ni dovolj: "Je pa res, da ko si enkrat v finalu in začutiš, da si blizu, se apetiti povečajo. Zagotovo v nedeljo ne bom šel le nastopat, ampak bom šel po kolajno. Če ne drugega, bom naredil vse, da tekmece vsaj malo ustrašim. Potem bodo morali več tvegati in hitro se lahko zgodi kakšna napaka."

Med finalisti za največje tekmece izpostavlja najboljše tri v kvalifikacijah, svetovne ase Britanca Maxa Whitlocka, Madžara Krisztiana Berkija in Hrvata Filipa Udeja. Prostora za taktiziranje ni, saj gre na orodje prvi: "Dejstvo je, da se nihče od teh fantov ne bo zadovoljil s tretjim mestom, vsi bodo hoteli zmagati. Ko pa želiš zmagati, moraš tvegati vse. Zato velja razmisliti tudi o lažji vaji, da jo narediš lepo in računaš na kakšno napako tekmecev."

Za zdaj se še ni odločil, katero različico sestave bo ubral v finalu, a prepričan je, da bo tako eno kot drugo treba narediti brez najmanjše napake: "Znam še težjo sestavo, kot sem jo prikazal v kvalifikacijah, in vem, da jo lahko naredim. Malo bom še moral razmisliti, saj bi se ta trenutek sam odločil za težjo vajo, Sebastijan (Piletič, trener, op. STA) pa ima nekaj dobrih argumentov, zakaj to ni dobra ideja. A moral bom razmisliti, ali se lahko borim za medaljo tudi z lažjo ali ne."

V finalu bodo nastopili še Rus Nikolaj Kuksenkov, Ukrajinec Oleg Vernjajev in Belorusa Andrej Lihovickij in Vasilij Mihalicin. "Za te štiri fante velja, da bi moral biti že skoraj čudež, da bi se jim vaje posrečile še bolje kot v kvalifikacijah. Ampak nikoli ne veš. Nekako to niso pravi konjeniki. Če bom hotel priti do medalje, moram to četverico premagati v vsakem primeru. Raje se moram osredotočiti na to, kako bom premagal najboljše tri."

Škofjeločan priznava, da po preboju med osmerico razmišlja le še o dveh stvareh: "Seveda o tem, kako bom tekmoval, pa jasno tudi o tem, ali bom osvojil medaljo ali ne. Na koncu vsi vemo, da šteje le medalja, pa čeprav je bila zame po vseh zdravstvenih težavah vrhunec že uvrstitev v finale. Zato bom v nedeljo nastopil povsem brez pritiska. Karkoli se bo zgodilo, si nimam česa očitati. Očital bi si lahko le, če ne bi niti poskusil poseči po medaljah. Vsekakor bom napadal enega od prvih treh mest."

Ne spreglejte