Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2018,
21.04

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Natisni članek

Jernej Slivnik paralimpijske igre

Sreda, 28. 2. 2018, 21.04

2 leti, 11 mesecev

Jernej Slivnik je edini slovenski športnik na paraolimpijskih igrah v Pjongčangu

Pri slovenski paraolimpijski odpravi spora o zastavonoši ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

1

Jernej Slivnik | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Olimpijske igre so se v Južni Koreji končale, a to ne pomeni, da je zimskega športnega festivala že konec. Olimpijce bodo v daljnem Pjongčangu zdaj zamenjali paraolimpijci, ki svoje igre začenjajo 9. marca. Med njimi bo tudi mladi slovenski smučar Jernej Slivnik.

Najboljši športniki invalidi se bodo v korejskem Pjongčangu merili med 9. in 18. marcem. Slovenska udeležba je na zimskih izvedbah teh največjih tekmovanj sicer skromnejša kot na poletnih, a brez Slovencev tudi tokrat ne bo šlo. Slovenska delegacija bo petčlanska, med njim bo aktivni udeleženec paraalpski smučar, 17-letni Jernej Slivnik.

Slivnik je previden pri napovedih

"Dobili smo nekaj podatkov od naših smučarjev, ki so bili tam na olimpijskih igrah. Vem, da je teren zelo razgiban, da je sneg zelo agresiven, in upam, da se bom lahko čim bolje navadil na tamkajšnje razmere," pravi Slivnik, ki je o pričakovanjih še zadržan. "Tako veliko tekmovanje bo zame prvo. Poskušal bom dobiti čim več izkušenj, poskušal se bom čim bolj sprostiti, rezultatov pa ne bi rad preveč napovedoval. Zadnje čase sem več treniral veleslalom, v Koreji bo še čas za trening slaloma, mislim pa, da bosta obe disciplini na podobni ravni in ne bo velike razlike," o tem, ali ima močnejšo disciplino, pravi Slivnik.

V Pjongčang potuje petčlanska ekipa. Slivnika bodo spremljali trener Roman Podlipnik, pomočnik trenerja in nekdanji parolimpijec Gal Jakič, vodja odprave bo Roman Jakič, v ekipi pa je tudi fizioterapevtka Manca Vida. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V Pjongčang potuje petčlanska ekipa. Slivnika bodo spremljali trener Roman Podlipnik, pomočnik trenerja in nekdanji parolimpijec Gal Jakič, vodja odprave bo Roman Jakič, v ekipi pa je tudi fizioterapevtka Manca Vida. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Slovenska delegacija za paraolimpijske igre, na katerih bo sicer sodelovalo 650 športnikov iz 42 držav, se je predstavila danes na novinarski konferenci v Ljubljani. Slivnika spremljajo trener Roman Podlipnik, pomočnik trenerja in nekdanji parolimpijec Gal Jakič, vodja odprave bo Roman Jakič, v ekipi pa je tudi fizioterapevtka Manca Vida.

"Želimo si, da bo Jernej dobil pozitivne dražljaje in dobil izkušnje. Ekipa, ki gre z njim, je zelo izkušena, znala bo pravilno odmerjati pričakovanja in dajala navodila. Jernej pa, sem prepričan, je dobro pripravljen, pokazal bo svoje zmožnosti v tem trenutku, v prihodnosti pa bomo z njim zgradili močan športni duh in čez štiri leta bo eden od akterjev za kolajne v Pekingu," v prihodnost že gleda predsednik krovne zveze za šport invalidov ZŠIS POK Damijan Lazar.

Normo potrdil v domači Kranjski Gori

Slivnik bo na igrah nastopil v slalomu in veleslalomu, v hitrih disciplinah pa nastopov vsaj na teh igrah v slovenski ekipi še ne načrtujejo. Mladi smučar, ki je normo za nastop na igrah dokončno potrdil januarja na domačih tekmah svetovnega pokala v Kranjski Gori, je imel v zadnjem času sicer nekaj zdravstvenih težav, a pravi, da bo do iger pripravljen.

Jernej Slivnik | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kdo bo zastavonoša? Slivnik, kakopak.

Kot so se na predstavitvi pošalili člani slovenske ekipe, tokrat ne bo nobenega dvoma oziroma kakšnega posebnega izbora o zelo pomembni temi, kdo bo nosilec zastave. Kot edini aktivni športnik bo zastavo na slavnostnem odprtju in sklepni slovesnosti seveda imel v rokah Slivnik.

Njegov trener Podlipnik je prepričan, da bo njegov tekmovalec kljub mladosti in neizkušenosti že poskušal tudi na teh igrah poseči čim višje. Seveda pa paraolimpijske igre, doslej daleč največje tekmovanje v karieri mladeniča z Jesenic, prinašajo še kakšen nov izziv: dolgo odsotnost od doma, morebitno tremo pred velikim tekmovanjem, novo okolje, privajanje na časovno razliko ...

Trener: Slivnik bo pridobil dragocene izkušnje

Prav zaradi slednjega bodo Slivnik in njegova ekipa v Korejo odpotovali že ta konec tedna. Potem bodo imeli do začetka tekmovanj (Slivnika čaka slalomska tekma 14. marca, veleslalomska pa tri dni pozneje) še dovolj časa za pripravo, dobili pa so tudi nekaj dragocenih nasvetov in izkušenj iz slovenske alpske ekipe s pravkar končanih olimpijskih iger.

"Pred leti je imel nekaj težav že s tekmo Fis. A hitro napreduje na vseh področjih, je že bolj samozavesten in že količina treningov mu je dala samozavest. Če bo tako nadaljeval, se bo čez nekaj let lahko spogledoval že z vidnejšimi izidi. Morda o številkah na teh igrah še ne bi, na naslednjih pa se bo lahko primerjal tudi z boljšimi fanti," Podlipnik za zdaj pričakuje predvsem, da bo mladi slovenski smučar dobil dragocene izkušnje.

"Paraolimpijske igre so vsaka štiri leta in so največje tekmovanje športnikov invalidov. Adrenalin je že, a imamo izkušnje s prejšnjih iger, imamo tudi informacije z olimpijskih iger in vemo, da bodo v Pjongčangu za nas dobro poskrbeli. Po svoje nas žalosti, da je na zimskih igrah ekipa vedno majhna, na zadnjih le en tekmovalec. A žal je zaradi različnih razlogov v zimskem športu slabša udeležba kot v letnih, mislim pa, da bo v prihodnosti bolje. Pričakujemo dobro tekmo Jerneja, on si je igre zaslužil s svojimi rezultati," pa pravi vodja odprave Roman Jakič.

Ne spreglejte