Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2016,
14.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Mina Markovič Domen Škofic Janja Garnbret Janja Garnbret

Nedelja, 28. 8. 2016, 14.06

6 let, 6 mesecev

Priznanje Arco rock legend

Prestižna nagrada v rokah Mine Markovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Mina Markovič | Foto Grega Valančič / Sportida

Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenska športna plezalka Mina Markovič, aktualna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, je prejela nagrado Arco rock legend za najboljše tekmovalne dosežke v pretekli sezoni.

Arco v Italiji, neuradna športno-plezalna svetovna prestolnica z dolgoletno tradicijo prirejanja masters tekmovanj, je ob koncu tedna gostil tekmo svetovnega pokala v težavnosti. Ob robu tekmovanja so še enajstič podelili v svetu športnega plezanja prestižna priznanja Arco rock legend. Še tretjič je nagrado Arco rock legend za dosežke v tekmovalnem športu La Sportiva competition award dobila Slovenka, drugič je nagrada pripadla Mini Markovič.

Markovičeva je to priznanje prvič dobila leta 2013, pred tem se je s tem priznanjem ovenčala že tekmovalno upokojena Maja Vidmar. Med letošnjimi nominiranci je bila tudi 17-letna Janja Garnbret, letošnja velika senzacija s Koroškega.

Domen in Janja najboljša na svetu

Janja Garnbret je vodilna v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida Janja Garnbret je vodilna v svetovnem pokalu. Foto: Sportida Mlada Korošica tudi po peti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju ostaja na prvem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala. V Arcu si je v sobotnem finalu priplezala tretje mesto, ki ga je dodala zbirki treh letošnjih zmag in petega mesta. Prav tako vodilni v skupnem seštevku Domen Škofic je v moški konkurenci dosegel četrto mesto, Markovičeva je bila tokrat peta.

Prvo letošnjo zmago si je priplezala Belgijka Anak Verhoeven, druga je bila Južna Korejka Jain Kim. V moški konkurenci je Škofic seriji treh letošnjih zmag dodal četrto mesto, tokrat je moral premoč priznati francosko-avstrijsko-ruski trojici. Prepričljivo je zmagal Francoz Romain Desgranges, drugi je bil Avstrijec Jakob Schubert in tretji Rus Dmitrij Fakirjanov.

Prvič v zgodovini Slovenec in Slovenka na SP kot vodilna

Domen Škofic bo skušal niz vrhunskih rezultatov nadaljevati na svetovnem prvenstvu v Parizu. | Foto: Grega Valančič / Sportida Domen Škofic bo skušal niz vrhunskih rezultatov nadaljevati na svetovnem prvenstvu v Parizu. Foto: Grega Valančič / Sportida Niz odličnih izidov slovenskih športnih plezalcev je dober obet pred vrhuncem, svetovnim prvenstvom od 14. do 18. septembra v Parizu. Prvič se bo zgodilo, da bosta na svetovnem prvenstvu nastopila Slovenca kot vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, tako v moški kot ženski konkurenci.

Po prvenstvu bosta oktobra sledili tekmi svetovnega pokala na Kitajskem - 18. in 19. oktobra v Wujiangu in 22. in 23. oktobra v Xiamenu - ter za konec sezone 26. in 27. novembra še preizkušnja v domačem Kranju.

Škofic je na petih tekmah zbral vsega skupaj 380 točk, levji delež točk je dobil na podlagi treh zmag (Chamonix, Briancon, Imst). Najslabši je bil 13. v Villarsu, kjer je slavil Kanadčan Sean McColl. Prva izzivalca, Avstrijec Jacob Schubert, ki letos še ni vpisal zmage, in zmagovalec Arca, Francoz Romain Desgranges, zaostajata 68 in 90 točk.

V deseterici tudi Primožič

V razvrstitvi športnih plezalk vodi Garnbretova s 416 točkami, zmagala je na prvih treh tekmah (Chamonix, Villars, Briancon), druga je zmagovalka Arca, Belgijka Anak Verhoeven, z zaostankom 61 točk, tretja je Južna Korejka Jain Kim (-86), ki letos še ni zmagala. Avstrijka Magdelana Röck (-108), ki je zmagala v Imstu, je četrta. Markovičeva (200 točk), ki je izpustila tekmo v Brianconu, je peta. V prvi deseterici je še en Slovenec Urban Primožič (152 točk).

Ne spreglejte