Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
14.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miha Potočnik Damir Dugonjić

Četrtek, 25. 7. 2013, 14.12

8 let, 1 mesec

Potočnik: V reprezentanci se ukvarjamo z menjavo generacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska miniodprava, Fužinarjeva plavalca Damir Dugonjić in Tjaša Oder ter spremstvo, bo v petek odšla na svetovno prvenstvo v Barcelono.

Novi selektor reprezentance Miha Potočnik pričakuje veliko predvsem od Dugonjića, za prihodnje tekme pa že napoveduje številčno okrepljeno reprezentanco.

Pričakovanja pred odhodom v Katalonijo so znana pri obeh udeležencih in s prav takimi cilji na Pirenejski polotok potuje tudi selektor Potočnik: "Prvi mož slovenske odprave je Damir Dugonjić, od katerega pričakujemo finale na 50 metrov prsno, želi pa si tudi polfinale na 100 metrov prsno. V reprezentanci je še Tjaša Oder, od katere pričakujem najboljše letošnje izide in da se bo približala osebnim rekordom."

V preteklih letih so bile slovenske ekipe na tovrstnih tekmovanjih precej večje. Delno so krive strožje norme, a Potočnik poudarja, da je za tako majhno odpravo kriva tudi menjava generacije po lanskih olimpijskih igrah v Londonu. "Plavalci z doseženo normo za svetovno prvenstvo so ob koncu kariere ali pa poškodovani. Slovensko normo za SP imajo še Peter Mankoč in Sara Isaković, ki sta ob koncu športne poti, ter poškodovani Anja Klinar in Anja Čarman. Mlajšim se na žalost ni uspelo priključiti tej ekipi. Pričakujem, da bodo zraven prihodnje leto na evropskem prvenstvu."

Prav prihodnost je tista, v katero je usmerjen selektor, ki poudarja, da plavanje ni šport, kamor bi se športniki uvrščali le z izpolnjenimi mednarodnimi standardi, saj je Slovenija razvita plavalna država, za katero so standardi olimpijskega načela o pomenu sodelovanja prenizki.

"Normo Mednarodne plavalne zveze Fine je izpolnilo vsaj še deset, morda 15 plavalcev, a gre za nekakšno vstopno raven, ki nas ne sme zadovoljiti. Večjo ekipo bomo imeli že decembra na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih na Danskem, še večjo pričakujem prihodnje leto avgusta na evropskem prvenstvu v 50-metrskih bazenih v Berlinu," je pojasnil Potočnik.

V bazenu v športni dvorani Palau Sant Jordi Slovenca čaka nastop že prvi dan. Dugonjić bo v predtekmovanju plaval na 100 prsno, želi pa si predvsem dober nastop, ki bi ga lahko pripeljal do polfinala. Odrova, še vedno aktualna mladinska svetovna prvakinja na 1.500 prosto, bo za ogrevanje plavala na 400-metrski razdalji v prostem slogu.

Ne spreglejte