Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 8. 2015,
11.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Špela Ponomarenko Janić Jošt Zakrajšek

Sobota, 22. 8. 2015, 11.36

7 let, 12 mesecev

Ponomarenko Janićeva s šestim mestom do olimpijske vozovnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Špela Ponomarenko Janić je na svetovnem prvenstvu kajakašev in kanuistov na mirnih vodah v Milanu na 500-metrski razdalji med kajakašicami osvojila šesto mesto in se uvrstila na olimpijske igre.

Prihodnje leto v Riu de Janeiru bo tako Špela Ponomarenko Janić nastopila že na svojih tretjih olimpijskih igrah. Jošt Zakrajšek je ostal brez olimpijske kvote.

Špeli Ponomarenko Janić je uspel veliki met. V finalu kajakašic na 500 metrov je nastopila zelo dobro in ciljno linijo prečkala kot šesta, kar je pomenilo, da si je priveslala tako želeno kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

"Veslanje je zmeraj lahko boljše, saj so vedno prisotne napake" "Zadovoljna sem s šestim mestom in osvojitvijo olimpijske kvote. Glede na to, da sem pred manj kot letom dni rodila, si niti v sanjah nisem mislila, da bo to že možno," je uvodoma dejala primorska kajakašica, ki se je z možem in trenerjem Stjepanom Janićem sina razveselila lani septembra. Čeprav je ob prihodu v cilj roko dvignila visoko v zrak, pa je vseeno ostala kritična, a hkrati presrečna: "Veslanje je zmeraj lahko boljše, saj so vedno prisotne napake. Tokrat je bila blizu tudi medalja. A sem vseeno super zadovoljna. Letošnji cilj je bila osvojitev kvote, kar sem izpolnila. Oba s Stjepanom sva zadovoljna, da mi je uspelo že letos in da se bom lahko v miru pripravljala na naslednje leto. Tudi Adam bo že večji, pa bo vse lažje."

Do še ene kolajne s svetovnih prvenstev, nazadnje jo je osvojila leta 2013, pred premorom zaradi nosečnosti, ji je zmanjkalo nekaj več kot pol sekunde. Zmagala je Novozelandka Lisa Carrington, ki se je na to prvenstvo skupaj z reprezentančnimi kolegi pripravljala na Bledu in v Bohinju, druga je bila Madžarka Anna Karasz, tretja pa Kitajka Yu Zhou.

Popoldne je Ponomarenko Janićeva nastopila še v polfinalu na 200 metrov in v svoji skupini zasedla četrto mesto. S tem se je uvrstila v finale B. Že pred tem je malce "potožila" nad kakovostno zasedbo v svoji polfinalni skupini: "Po današnjem rezultatu mi bo na 200 metrov lažje, čeprav mi je včeraj postalo kar slabo, ko sem videla polfinalno skupino. Mislila sem, da če je bila kvalifikacijska skupina tako zahtevna, polfinalna ne bo, ampak ne vem, kako so to sestavili. Dala bom vse od sebe in upam na še en finale."

Zakrajšek: Nisem še pripravljen na tri dobre vožnje Kot prvi se je sicer na progo v Idroscalu podal Jošt Zakrajšek, ki je tekmoval v finalu B na 1000 metrov. Če bi v tej skupini zmagal, bi še imel majhne teoretične možnosti za osvojitev olimpijske kvote. V kajaku enosedu namreč tekmujejo tudi tekmovalci, ki prav tako nastopajo v kajakaških dvojcih in četvercih in si lahko kvoto priborijo tudi v enem izmed ekipnih čolnov, tako da gre osvojena kvota v posamičnem kajaku nazaj v boben in jo prejme naslednje najbolje postavljeni kajakaš. Žal se Zakrajšku tokratni napad na vrh B-finala ni izšel po željah. Zasedel je osmo mesto, skupno pa 17.

"Nisem še pripravljen na tri dobre vožnje. Kot kaže, sem imel letos premalo dobrih tekem, da bi si povsem zaupal in veslal, kot znam. S starta sem šel malce prehitro, potem pa se je poznalo, da nisem imel več tiste svežine na mestu, kjer jaz ponavadi potegnem. Tekmece sem samo še lovil in poskušal narediti čim manjšo razliko. Na tem svetovnem prvenstvu možnosti za olimpijske igre ni več, ampak od zadnjih tekem do zdaj sem našel novo pot in videl, da če bom vztrajal na tej poti, se lahko znova pridružim najboljšim," je dejal Zakrajšek.

Zmagal je Danec Rene Holten Poulsen, drugi je bil Čeh Josef Dostal, tretji pa Portugalec Fernando Pimenta.

Tudi Apollonio in Blažević daleč od najboljših Na 1000 metrov sta nastopila tudi Alan Apollonio in Simon Blažević, ki sta veslala v finalu C. Tako kot Zakrajšek sta tudi varovanca Fredija Apollonia ciljno linijo prečkala kot osma. Skupno sta dosegla 26. mesto. Svetovna prvaka sta postala Nemca Max Rendschmidt in Marcus Gross, srebro je pripadlo Avstralcema Kennyju Wallaceu in Lachlanu Tamu, bron pa Srboma Marku Tomičeviću in Milenku Zoriću.

V nedeljo sledijo še finalne tekme na 200 metrov, Alan Apollonio in Simon Blažević bosta veslala na 500 metrov, Jošt Zakrajšek pa na 5000 metrov.

Ne spreglejte