SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plezalci na SP še niso rekli zadnje besede

2

termometer

 | Foto:
Za tekmovalkami in tekmovalci je prvi del SP v športnem plezanju. Po sinočnjem finalu so znani najboljši na svetu v balvanskem plezanju. Slovenci tokrat niso krojili vrha.

Selektor slovenske reprezentance Simon Margon dosedanjih slovenskih nastopov na SP ne ocenjuje kot neuspešnih in pričakuje, da bo povsem drugačna podoba v Arcu po težavnostnem plezanju, v katerem so slovenski plezalci s svetovnih prvenstev že prinašali kolajne.

"Polovica tekem SP je za nami, želje so bile višje in vsekakor realne, kar se je tudi pokazalo, saj so bili vsi trije favoriti tudi v polfinalu v boju za finale in najvišja mesta. Klemen Bečan ne sodi med najmočnejše plezalce, balvani, ki zahtevajo res veliko maksimalno moč, mu niso pisani na kožo. Vsaj dva polfinalna balvana sta zahtevala drugačno plezanje. Pri ženskah je bilo stanje ravno obratno: dva od štirih balvanov sta bila v navpični oziroma v steni, ki je visela rahlo navznoter. Obe, Natalija Gros in Mina Markovič, sta zelo močni plezalki in jima takšna postavitev ni ustrezala. Mina očitno ni imela svojega dneva, pri Nataliji pa je odločilno vlogo odigrala psiha, saj je bila razlika med splezati in ne splezati v tistem edinem balvanu, ki ji v polfinalu ni uspel, zelo majhna. Čeprav vsi vemo, da je bila zelo dobro pripravljena." je prepričan Margon.

"Ne glede na to, da ni bilo finala, je Klemenovo 13. mesto najboljši dosežek na svetovnih prvenstvih, če upoštevamo dosežke moških plezalcev. Tudi Minino 12. mesto ni katastrofa in tudi Natalijino deseto ne. Upam, da bodo tudi oni to vzeli kot dober začetek SP, vsaj jaz ga tako dojemam, vsi si tudi želimo in upamo na boljše nadaljevanje," je še dejal glavni trener, ki je pred prihodom v člansko reprezentanco skrbel za razvoj podmladka.

"Vsekakor je dobro, da so balvani vedno bolj atraktivni, saj so s tem bolj zanimivi za gledalce in prispevajo k večji priljubljenosti športa ..., vendar pa so vsi trije naši najboljši plezalci stara šola in nekako skušamo slediti novim trendom. Ne bi rekel, da capljamo, mislim, da smo v zelo tesnem stiku, vendar nam je za sam vrh tokrat tokrat pač nekoliko zmanjkalo," je še dejal Margon, ki verjame v tri ženske finalne in mogoče v en moški finalni nastop, če bo naklonjena sreča.

Krajši tekmovalni premor pred nadaljevanjem prvenstva bo Bečan izkoristil za trening v naravni skali, Grosova in Markovičeva, ki čutita še nekaj utrujenosti po polfinalu, pa le kakšnega lažjega. Ta teden se bodo ekipi pridružili še preostali tekmovalci, ki so se pripravljali na domačih stenah.

V četrtkovih kvalifikacijah v težavnosti bodo pri moških poleg Bečana nastopili še Matej Sova, Sergej Epih, Domen Škofic, Urban Primožič ter svetovni kadetski prvak Jure Raztresen.

V sredinih kvalifikacijah težavnosti pri ženskah pa se bo ob boku Grosove in Markovičeva merila še Maja Vidmar, bronasta s SP leta 2009.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin