Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 8. 2015,
12.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Oscar Pistorius kazen zapor

Nedelja, 16. 8. 2015, 12.56

7 let, 12 mesecev

Pistorius kmalu na svobodo. A le za kratek čas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Južnoafriški paraolimpijec Oscar Pistorius, ki je pred leti v kopalnici svoje hiše skozi zaprta vrata ustrelil svojo prijateljico Reevo Steenkamp, bo po le 10 mesecih zapora spet odkorakal na svobodo.

Zgodba bo spet polnila časopisne stolpce, saj številni Južnoafričani v kratkotrajni zaporni kazni vidijo tudi znake nepoštenega sodstva, kjer imajo premožni belci še vedno poseben položaj.

Starši takrat 29-letne manekenke Reeve Steenkamp so pravosodne organe pozvali, naj Pistoriusa še ne izpustijo. "Kot družina se nočemo maščevati za smrt, niti nočemo, da gospod Pistorius trpi. To nam je ne bo vrnilo. A človek, ki je bil kaznovan zaradi zločina, mora za svoje dejanje odgovarjati," so zapisali starša.

Kaj bo reklo vrhovno sodišče?

Morda bo svoboda za Pistoriusa vseeno le kratkotrajna. Državno tožilstvo se je nad lansko sodbo pritožilo in želi, da Pistoriusa obsodijo za umor. Vrhovno sodišče bo o prizivu odločalo v prihodnjih tednih. "Višina kazni bi bila v tem primeru lahko določena na novo, zaporna kazen bi bila lahko veliko daljša," pravi južnoafriški pravnik Llewelyn Curlewis. Kazen bi se kaj lahko zvišala na osem let, morda celo na 10.

Lani je bil Pistorius obsojen na petletno zaporno kazen, južnoafriška zakonodaja pa predvideva, da se zaporna kazen lahko spremeni v prestajanje kazni doma, če ima obsojenec po šestini prestane kazni v zaporu dobre ocene vedenja.

V vilo svojega strica

Osemindvajsetletnega Pistoriusa naj bi iz zapora izpustili prihodnji petek. Bržkone se bo zatekel v razkošno vilo svojega strica, kjer je bival tudi med sodnim procesom. A tam ne bo ostal, saj bo moral med trajanjem kazni opravljati tudi družbenokoristno delo, med drugim pa zakonodaja v Republiki Južni Afriki predvideva, da ne sme poskusiti niti kapljice alkohola.

Pistorius je invalid že od otroštva, saj so mu zaradi napake v genskem zapisu morali amputirati obe nogi. Kot športnik je potem zablestel na paraolimpijskih igrah, kjer je s posebnimi visokotehnološkimi protezami poskrbel za številne nove svetovne rekorde. Nazadnje ga je vsa Republika Južna Afrika spodbujala ob nastopih v Londonu leta 2012. Vse pa se je spremenilo na valentinovo 2013, ko je streljal na Steenkampovo, še isti dan so ga aretirali. Tudi sponzorji so pretrgali pogodbe z njim.

O življenju Pistoriusa v zaporu se ve le malo. Znano je, da je kazen zaradi invalidnosti prestajal v bolnišničnem oddelku. Tam so pogoji precej boljši kot v bližnjih zaporniških celicah, ki so v državi močno prezasedene. Javnost prav tako domneva, da je bilo športnika strah sojetnikov in morebitnih napadov.

Ne spreglejte